ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ
fpa 2Στην υλοποίηση της σύστασης της τρόικας για κατάργηση της καταβολής του ΦΠΑ μαζί με την κατάθεση της σχετικής περιοδικής δήλωσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική σύσταση που περιλαμβάνεται στο φορολογικό τμήμα του μνημονίου και στοχεύει στο να σταματήσει το φαινόμενο της μαζικής αποχής από την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ (περίπου ένας στους πέντε υπόχρεους δεν υποβάλει τη δήλωση επειδή προφανώς δεν…

διαθέτει το σχετικό ποσό του ΦΠΑ). 
Μπορεί ωστόσο ο νέος τρόπος πληρωμής να μην απαιτεί την άμεση καταβολή του φόρου, καταργεί ωστόσο τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να πληρώσει σε έως και τρεις δόσεις και μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή της δήλωσης και της βεβαίωσης του φόρου θα πρέπει να καταβάλλεται το σύνολο του ποσού. Αναλυτικά ο νέος τρόπος βεβαίωσης και απόδοσης του ΦΠΑ που προωθείται έχει ως εξής:
-με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μόνο ένα ελάχιστο ποσό ύψους 10 ευρώ. Διατηρούνται οι προθεσμίες της ανά τρίμηνο υποβολής για τους μικρομεσαίους και ανά μήνα για τις ΑΕ.
 
-ο φόρος θα βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης και θα πρέπει εντός δέκα ημερών να εξοφληθεί στο σύνολό του. Καταργείται έτσι η δυνατότητα που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να εξοφλήσουν το φόρο σε έως και τρεις δόσεις με προκαταβολή 40%.
 
-αν δεν εξοφλείται ο φόρος θα καθίσταται ληξιπρόθεσμος και θα τρέχουν οι ισχύουσες προσαυξήσεις για 2% μηνιαίως με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 120% της αρχικής οφειλής.
 
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *