ΤΟΠΙΚΑ posted by

Συνταγή της ημέρας: Πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι

Συνταγή της ημέρας: Πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι
patatespetimeziΥλικά
1 κιλό μικροσκοπικές βιολογικές πατάτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές κόκκινες πατατούλες – ταιριάζουν θαυμάσια με τη συνταγή), πολύ καλά πλυμένες
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 πορτοκάλι, ακέρωτο και βιολογικό, καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια (όπως είναι με τη…

φλούδα – βγάζουμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν)
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φετάκια
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπακάλικα) ή 1 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από κρασί
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
μπόλικο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4 – 6
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 1 ώρα+30΄
 
Διαδικασία 
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι ή το μέλι. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο μέλι ή πετιμέζι επιπλέον, ενώ, αν τη θέλουμε πιο όξινη προσθέτουμε ελάχιστο ξίδι ακόμη.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη. Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φετάκια πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες. Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σείουμε το ταψί – δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλυθούν οι πατάτες.
 
Στο ποτήρι 
Είναι το κυρίως πιάτο που θα καθορίσει το κρασί σε αυτές τις πατατούλες. Με όλα πάντως θα ταίριαζε ένα ροζέ στιβαρό κρασί από Ξινόμαυρο.
 
Συνοδεύουμε με 
Οι πατατούλες αυτές ταιριάζουν ωραία με ψητό κοτόπουλο ή κρέατα σχάρας, αλλά μπορείτε να τις απολαύσετε και με μπιφτέκια ή με μια φέτα από το αγαπημένο σας ζαμπόν.
gastronomos.gr
Επιμέλεια: Ο.Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *