ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Ο ενεργειακός απολογισμός της χρονιάς

Ο ενεργειακός απολογισμός της χρονιάς
papadopoulosgΆρθρο του Παπαδόπουλου Ε. Γεώργιου 
M.Sc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
 
Η φετινή χειμερινή περίοδος έχει ολοκληρωθεί με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κλείνει κοντά στο 1 ευρώ και 30 λεπτά. Κάνοντας τον ενεργειακό απολογισμό της χρονιάς διαπιστώνουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό των οικιακών θερμαινόμενων χώρων, προκειμένου να θερμανθούν, χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο ή τα…

παράγωγα αυτού. Ωστόσο φυσικό επακόλουθο της εκτεταμένης χρήσης του ξύλου και των παράγωγων αυτού ήταν η έντονη -ειδικά κατά περιοχές- εμφάνιση ενός παλαιότερου φαινομένου, που ακούει στο όνομα αιθαλομίχλη. Η συνεχής καύση του ξύλου, και κυρίως η βασική της απόρροια, δηλαδή ο άνθρακας, προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων-προϊόντων της καύσης στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από ένα σύγχρονο καυστήρα, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται αλματωδώς με την καύση νοθευμένης ξυλείας ή άλλης άγνωστης προελεύσεως βιομάζα. 
 
Η αιθαλομίχλη είναι απότοκος της γενικότερης οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με το σπάταλο ενεργειακό μοντέλο που υιοθετήθηκε με την ανοχή των κυβερνήσεων των παρελθόντων ετών. 
Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του παραπάνω φαινομένου, θα πρέπει να γίνει καθολική παρέμβαση σε ολόκληρο το τεχνικό καθεστώς της ενεργειακής κατανάλωσης των συστημάτων θέρμανσης. Πρωτύτερα όμως, ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει αφενός να καλέσει σε γόνιμο διάλογο τους αρμόδιους επιστήμονες, τους ειδικευμένους σε θέματα ενεργειακής κατανάλωσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να αφουγκραστεί τις απόψεις τους, εισακούοντας εν τέλει τις πιο εποικοδομητικές των προτάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του πλέον αρμόδιου οργάνου για την κατάθεση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχιας. 
Παρακάτω παρουσιάζεται μια σειρά μέτρων που θα οδηγήσει καταλυτικά στην καταστολή του φαινομένου της εμφάνισης αιθαλομίχλης, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης. 
 
-Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση (π.χ. μείωση του Φ.Π.Α), σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση του Ε.Φ.Κ για τους έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (π.χ πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.α). Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013, παρουσιάστηκε δραματική μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68,7% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο της περιόδου 2011-2012. 
 
-Μείωση του Φ.Π.Α στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και επιτάχυνση των έργων υποδομής σε επίπεδο πόλεων και περιφερειών, για την σύνδεση ολοένα και περισσοτέρων νοικοκυριών στο δίκτυο. 
 
-Φοροαπαλλακτικά κίνητρα στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες και προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας. 
 
-Ενεργοποίηση ενός μαζικού επιδοτούμενου προγράμματος, με την αρωγή ευρωπαϊκών ή και εγχώριων οικονομικών πόρων, στόχος του οποίου θα είναι η αναβάθμιση των κτηρίων που υφίστανται ενεργειακή φτώχεια. 
 
-Ίδρυση και λειτουργία φορέα πιστοποίησης, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι λέβητες και οι καυστήρες κάθε τύπου. Δημοσιοποίηση επίσης και των υλικών προδιαγραφών των καυσίμων από βιομάζα, αλλά και από στερεά καύσιμα. 
 
-Θέσπιση εθνικών ορίων συναγερμού για την αντιμετώπιση επεισοδίων ρύπανσης οφειλόμενων σε μικροσωματίδια συμπεριλαμβανομένων των PM 2,5 (που αφορά στα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο έως 2,5 μm και ανήκει στα λεπτόκοκκα σωματίδια (fine). Εγκατάσταση επιπλέον σταθμών μέτρησης των τελευταίων αυτών σωματιδίων, με προτεραιότητα στους υπάρχοντες σταθμούς, όπου τα PM10 (που αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια που έχουν αεροδυναμική διάμετρο μέχρι 10 μm και ανήκει στα χονδρόκοκκα σωματίδια (coarse) καταγράφουν υψηλές τιμές. 
 
-Σύσταση καθορισμένου και σύγχρονου νομικού πλαισίου όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις στις οποίες ασκείται υλοτομία, να πραγματοποιείται αυστηρότερος έλεγχος και να αποδίδονται ποινές για παράνομη υλοτομία. Ανάπλαση των δασικών εκτάσεων- δεντροφυτεύσεις. 
 
-Ενημερωτική καμπάνια για πρακτικές λύσεις χαμηλού κόστους παρεμβάσεων στα κτήρια για τη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει πληροφόρηση των νέων ενεργειακών αποδοτικών συστημάτων, των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προεκτάσεων τους. 
 
Θα πρέπει να καταστεί σε όλους σαφής και απόλυτα διάφανος ο στόχος μας, που δεν είναι άλλος από την αποσυμφόρηση και τη μείωση της ρύπανσης των αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Αυτό θα οδηγήσει αφενός σε σημαντικό περιορισμό της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και αφετέρου θα δοθεί επιτέλους μια οικονομική ανάσα στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά. 
 
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα της ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων της χώρας μας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και καθόλου αποδοτικά. Είναι αναγκαία, όπου απαιτείται, η κατασκευή ενός κελύφους (θερμομόνωση) ικανού να περιορίσει τις απώλειες, λόγω μεταφοράς θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το εξωτερικό περιβάλλον τους χειμερινούς μήνες και το αντίθετο την περίοδο του καλοκαιριού. 
 
Ωστόσο για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε ή να αναπτύξουμε περαιτέρω στην πράξη την οικολογική μας συνείδηση, εντάσσοντας στην καθημερινότητα μας τον όρο της εξοικονόμησης ενέργειας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *