ΥΓΕΙΑ posted by

Είναι εφικτό να κοπεί το κάπνισμα;

Είναι εφικτό να κοπεί το κάπνισμα;
smoke 4Κι όμως κόβεται! Μάλιστα τα οφέλη είναι τόσα πολλά και τόσο άμεσα εμφανή που μια μικρή δοκιμή θα σας πείσει από τα πρώτα 20 λεπτά της θαρραλέας και δύσκολης απόφασης για αποτοξίνωση. Όλες οι ειδικότητες των γιατρών σε ό,τι πάθηση και αν αναφέρονται στην ερώτηση το κάπνισμα κατά πόσο επηρεάζει, η απάντηση είναι ίδια και…

απόλυτη! Το κάπνισμα επιβαρύνει με τον χειρότερο τρόπο οποιαδήποτε πάθηση δημιουργώντας το ίδιο και δικές του. Επίσης, στο ζήτημα της υγείας έρχεται να προστεθεί το ζήτημα της οικονομίας. Σκεφτείτε, λοιπόν, αν αξίζει τα λεφτά σας να γίνονται… καπνός!
 
Πιο συγκεκριμένα, από την στιγμή που θα «κόψετε» το κάπνισμα σε 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
 
Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.
Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο και μειώνουμε στο μισό την πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή.
 
Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά. Είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμη και το επιχείρημα των θεριακλήδων ότι “ένα τσιγαράκι μαζί με τον καφέ είναι απόλαυση”, καταρρίπτεται αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.
 
Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.
 
15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε.
 
Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.
 
Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.
 
Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.
 
Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.
 
Σκεφτείτε καλύτερα εάν θα συνεχίσετε να καπνίζετε. Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη και χωρίς τσιγάρο…
 
Seleo.gr News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *