ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αποζημίωση 100% των ζημιών στα οπωροφόρα δένδρα ζητούν οι Α.Σ. Ημαθίας και Πέλλας

Αποζημίωση 100% των ζημιών στα οπωροφόρα δένδρα ζητούν οι Α.Σ. Ημαθίας και Πέλλας
rodakino 3Υπόμνημα προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ (μέσω του Υποκαταστήματος της Βέροιας) απέστειλε οι Αγροτικοί Συλλόγων Ημαθίας – Πέλλας για τη μη κάλυψη των ζημιών οπωροφόρων δένδρων στην περιοχή. Σε επιστολή τους προς τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί αναφέρουν ότι ζητούν «τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και…

το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο». Προσθέτουν ακόμα ότι απαιτούν την παραλαβή δηλώσεων ζημιάς από όλους τους παραγωγούς, «ένταξη της καταστροφής της φρουτοπαραγωγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή:
 
Έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» συζητήσαμε σε κοινή σύσκεψη τα προβλήματα, που προέκυψαν με τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη για το 2013 παραγωγή φρούτων ( Ροδάκινα, Βερίκοκα, κλπ. ) στους δύο κύριους φρουτοπαραγωγικούς Νομούς της χώρας μας, σε Ημαθία & Πέλλα. 
Αποφασίσαμε σήμερα να επαναλάβουμε την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υποκατάστημα Βέροιας μεταφέροντας τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων μας για τη παραλαβή δηλώσεων ζημιάς για τις ζημιές της φετινής χρονιάς.
 
Σας είναι γνωστό το μέγεθος των ζημιών και στους δύο Νομούς. Η κατάσταση πλέον είναι φανερά τραγική με το μέγεθος της καταστροφής σε πολλές ποικιλίες να αγγίζει το 100%. Αιτίες οι παγετοί ( κύρια στις 17 Μαρτίου ) και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης με αποτέλεσμα στη συνέχεια την πτώση της καρποφορίας ( ατροφικοί καρποί ).
 
Είναι πέρα για πέρα άδικο να προκύπτουν προσκόμματα δηλώσεων των ζημιών και αποζημίωσης αυτών από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ( Ν. 3877/2010 ), ένα Κανονισμό που είχαμε και στη ψήφισή του καταγγείλει και αντιπαλέψει την εφαρμογή του και μας δικαιώνει – δυστυχώς – η φετινή κατάσταση.
Είχαμε επισημάνει από τότε τον εισπρακτικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ ( Κατάργηση ουσιαστικά της κρατικής στήριξης που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, υπέρμετρη αύξηση της υποχρεωτικής ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς επί της αναμενόμενης παραγωγής, έρθει δεν έρθει αυτή-πουληθεί δεν πουληθεί και μάλι-στα προκαταβολικά, είσοδος από το παράθυρο των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρή-σεων και μάλιστα με επιδότηση, κ.ά. ).
 
Ζητούσαμε και ζητάμε τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο.
 
Απαιτούμε την παραλαβή δηλώσεων ζημιάς από όλους τους παραγωγούς, ένταξη της καταστροφής της φρουτοπαραγωγής στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς.
agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *