ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Χαλαζόπτωση: Τελικά δεν μας ψεκάζουν (δυστυχώς) όσο πρέπει!

Χαλαζόπτωση: Τελικά δεν μας ψεκάζουν (δυστυχώς) όσο πρέπει!
ELGAΠολλά και δικαιολογημένα παράπονα έχουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας από τον ΕΛ.ΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι ο κρατικός οργανισμός που ασφαλίζει την αγροτική παραγωγή. Είναι μέλος στη Διεθνή Ένωση Τροποποίησης Καιρού (WMA – Weather Modification Association) και αναθέτει την προστασία από χαλάζι στην…

εταιρεία 3Δ Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι η μοναδική εταιρεία που…ψεκάζει. Για το 2013 η σύμβαση με την 3Δ προβλέπει αποζημίωση 2,1 εκατ.ευρώ, για την αντιχαλαζική προστασία
 
Η αντιχαλαζική προστασία περιλαμβάνει Αεροπλάνα Σποράς των Χαλαζοφόρων Νεφών, Αντιχαλαζικά Κανόνια Ηχοβολής και αντιχαλαζικό δίχτυ.
 
Το σημαντικότερο μέσο προστασίας από το χαλάζι είναι τα αεροπλάνα, τα οποία βομβαρδίζουν τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο, ώστε να γίνουν βροχή κι όχι χαλάζι.
Η εταιρεία έχει ραντάρ το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις των νεφών και εννοείται ότι σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ, ξέρουν όλοι πότε και πού θα “χτυπήσει” το χαλάζι και το προλαβαίνουν βομβαρδίζοντάς το.
 
Χθες, όπως καταγγέλλουν αγρότες από την Πέλλα και την Ημαθία, οι βομβαρδισμοί (“ψεκασμοί”) ήταν ελλιπείς και αναποτελεσματικοί, με αποτέλεσμα να χαθούν οι κόποι της χρονιάς για πάρα πολλούς αγρότες.
 
taxalia.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *