ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Συνεταιρισμοί και παραγωγοί διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων για το ΟΣΔΕ

Συνεταιρισμοί και παραγωγοί διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων για το ΟΣΔΕ
moneeyΤο θέμα με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στον δήμο Αλεξάνδρειας, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου μετά την εισήγηση του Κώστα Ναλμπάντη στα τέλη Μαΐου (δείτε το βίντεο ΕΔΩ), εξέδωσε ψήφισμα αντίθεσης καταβολής αντιτίμου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (διαβάστε το ψήφισμα ΕΔΩ). 
Σύμφωνα με το…

agrotypos.gr κάποιοι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποφάσισαν να προχωρήσουν δικαστικά, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, για να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν καταβάλλει στις ΕΑΣ για το έργο του ΟΣΔΕ κατά την τελευταία πενταετία. Στο παρελθόν υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις που ο κάθε παραγωγός θα έπρεπε να πληρώσει ακόμη και 500 ευρώ για μια δήλωση. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής κ. Κωνσταντίνος Βλαβής, που είναι ένας από αυτούς τους συνεταιρισμούς, «εμείς θα απαιτήσουμε δικαστικά την επιστροφή των παράνομων χρημάτων που έχουμε πληρώσει την τελευταία πενταετία και ανέρχονται στο ποσό των 159.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο. Θα στραφούμε απευθείας στις ΕΑΣ που διαχειρίζονται τις πύλες εσόδου όλα αυτά τα χρόνια». Πέρσι κατάφεραν παραγωγοί από τη Δράμα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλλαν για το ΟΣΔΕ του 2012. 
 
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Γραμματικόπουλος, που πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια στη Δράμα, «καταφέραμε μέσω δικηγόρου να κάνουμε καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία περιέχονταν όλα τα παραστατικά και οι αποδείξει που είχε πληρώσει κάθε παραγωγός για το ΟΣΔΕ του 2012. Τα έγραφα τα κοινοποιήσαμε στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στο ΥπΑΑΤ. Μετά από δεκαπέντε ημέρες μας απάντησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και υποχρέωσε την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΕΑΣ να μας επιστρέψουν τα χρήματα. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που καταφέραμε κάτι τέτοιο». 
 
Οι συνεταιρισμοί που θέλουν να ακολουθήσουν μια δικαστική πορεία απευθύνονται αρχικά στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Όμως, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι των συνεταιρισμών, παρά τις καταγγελίες που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρχαν άμεσα αποτελέσματα. Στη συνέχεια απευθύνονται στο ΥΠΑΑΤ. Σε ερώτηση που κάναμε στο ΥπΑΑΤ για το μέλλον των καταγγελιών που κάνουν παραγωγοί και συνεταιρισμοί για παράνομες χρεώσεις του ΟΣΔΕ, μας ανέφεραν ότι «όλες τις καταγγελίες τις στέλνουν στην ΠΑΣΕΓΕΣ». Όμως στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, αναφέρεται ότι θα πρέπει να θα παραπέμπονται και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε μέσα από τις εφορίες να επιστρέφονται τα χρήματα. 
 
Το σχετικό δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ, αναφέρει ακόμη ότι σε περίπτωση που μια πύλη εισόδου δεν προσαρμόζεται στη δωρεάν κατάθεση των αιτήσεων και υπάρχει μια πρώτη καταγγελία θα πρέπει τότε να παύει να υπάρχει πύλη μέχρι να επιστραφούν τα χρήματα. Στη δεύτερη καταγγελία θα πρέπει να κλείσει οριστικά. Σε κάποιες περιοχές κλείνουν οι πύλες εισόδου των ΕΑΣ και πηγαίνει κλιμάκιο της ΠΑΣΕΓΕΣ σε άλλες όμως όχι. «Εμείς όταν ζητήσαμε απάντηση από την ΠΑΣΕΓΕΣ για τις καταγγελίες που κάναμε οι οποίες αφορούσαν το ΟΣΔΕ του 2013, μας έστειλαν έγγραφο που ανέφερε ότι ήταν η τέταρτη καταγγελία», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου. 
 
Για να υπάρξει όμως δικαστική έρευνα με στόχο την επιστροφή των χρημάτων, θα πρέπει, όπως προαναφέραμε, να κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές τα απαραίτητα παραστατικά που να δείχνουν ότι οι παραγωγοί ή οι συνεταιρισμοί κατέβαλλαν χρήματα για τις δηλώσεις. Τα παραστατικά τα παραλάμβαναν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιους τιμοκαταλόγους που τα προηγούμενα έτη τους δημοσιοποιούσαν οι ίδιες οι ΕΑΣ. Σύμφωνα με αυτούς, οι παραγωγοί πλήρωναν με βάση τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης που εισέπρατταν. 
 
Υπάρχουν όμως και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι παραγωγοί υποχρεώνονται να πληρώσουν τα χρήματα, χωρίς να λαμβάνουν παραστατικά (απόδειξη με σφραγίδα της Ένωσης), με την απειλή ότι η αίτηση θα μείνει «ξεκρέμαστη» και δεν θα την πρωτοκολλήσουν. Όλα αυτά κινούνται σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επιστροφή των παράνομων καταβληθέντων χρημάτων από τους παραγωγούς για το έργο του ΟΣΔΕ.
 
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ανέφερε τα εξής:
«Με αφορμή ερωτήματα για τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, Δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει: 
 
1. Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ. 
2. Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. 
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους δικαιούχους για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη καταβολή τους, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να βοηθηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εκμεταλλεύσεων σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τη χώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *