ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Απ. Βεσυρόπουλος: Η αίσθηση του δικαίου πρέπει να επικρατήσει

Απ. Βεσυρόπουλος: Η αίσθηση του δικαίου πρέπει να επικρατήσει
vesiropoulosvouli1Την ανάγκη να αποκτήσουμε, πλέον, ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, που θα λειτουργεί απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, που θα αντιμετωπίζει καίρια το ζήτημα της φοροδιαφυγής, μέσα από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Ημαθίας της…

Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. 
Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου, «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ημαθίας και Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως η Οδηγία θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος, η Οδηγία 2011/16, αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο, το οποίο θωρακίζει την ελληνική νομοθεσία, δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας, ανάμεσα στις χώρες – μέλη, για να ελέγχονται και να τεκμηριώνονται άμεσα οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου ή αδήλωτου χρήματος, καθώς και να επιβάλλονται, άμεσα, φόροι σε αυτές τις περιπτώσεις. «Οι πολίτες κράτησαν όρθια τη χώρα, νιώθουν όμως οργή και αγανάκτηση όταν κάποιοι φοροδιαφεύγουν, όταν δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι η αίσθηση του δικαίου πρέπει να επικρατήσει. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο Κράτος και στους θεσμούς, θα υποχωρήσει η έννοια της κοινωνικής ευθύνης. Γιατί αυτή είναι η πρακτική συνέπεια της φοροδιαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος. 
 
Ο Βουλευτής, εξήγησε πως η συνεργασία και η αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα με τη μορφή ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών Αρχών και των κρατών, είναι πολύ σημαντική, καθώς όπως ανέφερε, «υποθέσεις, όπως αυτή της λίστας Λαγκάρντ, θα μπορούν να ελέγχονται αυτοπρόσωπα πλέον από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας, στο εξωτερικό. Θα μπορούν άμεσα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αναγκαία στοιχεία, να διερευνούν υποθέσεις φοροδιαφυγής με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα» υπογράμμισε ο Βουλευτής Ημαθίας. 
 
Αναφερόμενος στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Βεσυρόπουλος, στάθηκε στη θεσμοθέτηση του μητρώου των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο θα χορηγείται σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο. «Κάποιοι μιλούν για μεγάλο αδελφό και προσπερνούν με χαρακτηριστική ευκολία και ελαφρότητα το γεγονός ότι πρόκειται για μια ασφαλιστική δικλείδα στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και στη διακίνηση αδήλωτων εισοδημάτων. Για τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι φορολογικές αρχές να ελέγχουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, να διασταυρώνουν στοιχεία που δεν συνάδουν με το ύψος τραπεζικών λογαριασμών και την προέλευση χρημάτων. Χρήση θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ζήτημα ελέγχου φορολογικών παραβάσεων. Οι αιτιάσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων δεν ευσταθούν, αφού στο άρθρο 63, γίνεται σαφής και η ποινική ευθύνη όσων δημόσιων λειτουργών, χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του Μητρώου για αλλότριους, από αυτούς που περιγράφονται, σκοπούς» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος. 
 
Τέλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, άσκησε έντονη κριτική για την αρνητική στάση τους σε οτιδήποτε θετικό και ουσιαστικό και έκανε λόγο για πολιτικές που πηγάζουν από το παρελθόν, στηριζόμενες μονίμως σε έναν καταγγελτικό λόγο, που επενδύουν στην Ελλάδα των ερειπίων, της καταστροφής και της χρεοκοπίας, στην Ελλάδα της διεθνούς απομόνωσης. «Εμείς έχουμε επιλέξει να αλλάξουμε τη χώρα. Να προχωρήσουμε μπροστά με μεταρρυθμίσεις. Να χτίσουμε ένα Κράτος Δικαίου που θα σέβεται τον πολίτη. Ένα Κράτος που θα σέβεται και τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του, θα τους εφαρμόζει προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς διακρίσεις. Με δημόσιους λειτουργούς που θα έχουν ανεξαρτησία κινήσεων, δυνατότητες να ελέγχουν αποτελεσματικά υποθέσεις φοροδιαφυγής και να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *