ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Πέτυχε η σεξουαλική ζωή του ζεύγους Παπαχαραλάμπους (φώτο)

Πέτυχε η σεξουαλική ζωή του ζεύγους Παπαχαραλάμπους (φώτο)
papaxaralambousΓράφει η Ιωάννα Πρέσια
Φοιτήτρια δημοσιογραφίας Α.Π.Θ.
Όταν το ταλέντο κυριαρχεί, ακόμα και 3 άτομα επί σκηνής είναι υπέρ- αρκετά για να χαρίσουν στους θεατές άφθονο γέλιο και διασκέδαση. 
Με άλλα λόγια η συνταγή πέτυχε! Κι όταν η συνταγή πετυχαίνει, ο μάγειρας ορθώς την ξαναφτιάχνει! Στην προκειμένη…

περίπτωση ο «μάγειρας» είναι η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία μας “ξανασέρβιρε” την περσινή της επιτυχία με ένα πολύ έξυπνο τρόπο: κράτησε τον βασικό πρωταγωνιστή (Γιάννη Ζουγανέλη) καθώς και τον κορμό της πρώτης παρουσίασης, δηλαδή την ίδια περίπου σκηνοθεσία, με αλλαγμένα, κατά ένα ποσοστό, τα κείμενα. Πέρσι είχαμε το «ζεύγος Νικολαϊδη» με τους εξαίρετους Μαρία Λεκάκη-Κλέωνα Γρηγοριάδη, φέτος το «ζεύγος Παπαχαραλάμπους» με τους Ευείδη-Σκιαδαρέση.
 

Πιστεύω πως ήταν έξυπνη ιδέα να παίξουν το κεντρικό ζεύγος δυο ηθοποιοί που τους βλέπουμε ακόμη και σήμερα (μετά από άπειρες επαναλήψεις) ως ζεύγος «Σταυρούλα και Βαγγέλη» στο «Καφέ της Χαράς», στην συχνότητα του ΑΝΤ1. Τα προβλήματα του ζευγαριού εκείνου, άλλωστε, δεν είναι «μακριά» από αυτά που ακούσαμε από τα χείλη τους χθες, στο κατάμεστο θέατρο του Άλσους στην Βέροια. 
 
Και η υπόθεση; 

Η υπόθεση περίπου η ίδια με την περσινή παράσταση που ανέβηκε στον ίδιο χώρο: Το έργο έλαβε χώρα στο ιατρείο όπου υπήρχαν έπιπλα, σε ασπρόμαυρους χρωματισμούς και φουτουριστικά (σε περίεργα σχήματα) αλλά εξόχως λειτουργικά, που εξυπηρετούσαν τόσο τους δυο ασθενείς, αλλά και τις θεραπείες του γιατρού, ειδικά στο …αμφιλεγόμενο κρεβάτι-καναπέ. 
 
Ένα ζευγάρι, λοιπόν, ο κύριος και η κυρία Παπαχαραλάμπους, μετά από 8 χρόνια γάμου, περνούν σεξουαλική κρίση, μέσα στην οικονομική δυσχέρεια της χώρας μας και o πιο φημισμένος ψυχοσεξολόγος της Ελλάδας (Γιάννης Ζουγανέλης) αναλαμβάνει να λύσει το πρόβλημα τους, βάζοντάς τους σε ένα group therapy, στο οποίο… συμμετέχει και το κοινό! 
 

Εκεί μάθαμε, πως η σύζυγος είναι κομμώτρια και ο άντρας της άνεργος, πρώην δημοσιογράφος, άρα τον συντηρεί η πρώτη. 
Ακούστηκαν επίσης πολλά ευτράπελα, όπως οι πολιτικές τους προελεύσεις και τωρινές διαφωνίες (ο ένας ΝΔ και ο άλλος ΣΥΡΙΖΑ) ή το γεγονός ότι ο σύζυγος ΔΕΝ ξέρει τα μυστικά του γυναικείου οργασμού! Έτσι ο θεραπευτής του μαθαίνει όσα πρέπει να γνωρίζει, με ένα μεγάλο χάρτη του γυναικείου κόλπου, αλλά και πυξίδα!.. 
 

Θεατές και ηθοποιοί γίνονται μία ομάδα ψυχοθεραπείας υπό τη διεύθυνση του αλλόκοτου γιατρού, ο οποίος επιδιώκει να καθοδηγήσει άπαντες στη σεξουαλική ευτυχία. Την ώρα που το ζευγάρι βγάζει επί σκηνής τα «εν οίκω εν Δήμω» το κοινό συμμετέχει σε ασκήσεις αποσυμπίεσης, χαλάρωσης και γελοιοθεραπείας και διώχνει από πάνω του τον παρακρατημένο θυμό χρόνων. Επίσης καθοδηγεί την τύχη του ζευγαριού με τον πιο δημοκρατικό τρόπο. Εκλογές! 
 

Το όλο θέαμα βασίστηκε κατά πολύ στην συμμετοχή του κοινού, οι οποίοι προσκαλούνται τέσσερις φορές από τον θεράποντα ιατρό, να μιλήσουν δημοσίως και ελεύθερα για τα όσα βλέπουν επί σκηνής, αλλά και να …ψηφίσουν! 
Τα φώτα της πλατείας συχνά ανάβουν και ο ψυχολόγος Ζουγανέλης καλεί το κοινό να εκφράσει χωρίς φόβο την άποψή του για διάφορα θέματα όπως για το αν πρέπει να κάνει παιδί το ζεύγος Γεράσιμου-Τζόυς, αν μπορούν να βάλουν κι άλλα …πρόσωπα στη σεξουαλική σχέση τους κλπ. 
 

Εντούτοις οι διακοπές αυτές μας ξεκούραζαν και έτσι ρίχναμε μια ματιά και στους διπλανούς ή μπροστινούς μας (ένας κυρίαρχος λόγος που πάμε θέατρο: η κοινωνικοποίηση…). Στο τέλος, μάλιστα, ο εκπληκτικός Ζουγανέλης μας προτείνει να αγκαλιαστούμε με τον διπλανό μας, ακόμη και αν δεν τον/την ξέρουμε!… 
Η σκηνοθεσία, της Δήμητρας Παπαδοπούλου είχε καλό ρυθμό, έξυπνες εναλλαγές κειμένου και εικόνων, με ταυτόχρονη χρήση πολλών θεατρικών, μουσικών και σκηνογραφικών εφέ. Ακόμη και το ότι τα φώτα της πλατείας ανάβουν κάποιες φορές στη διάρκεια του δίωρου, είναι σωστά και μαθηματικά μελετημένο ώστε ούτε να μας εκπλήσσει, ούτε να μας κουράζει. Το μόνο «μείον» ήταν η τελευταία σκηνή, όπου το εν λόγω ζευγάρι «τα ξαναφτιάχνει» πολύ εύκολα, μετά από ένα … μεγάλο καυγά!
 

Οι είσοδοι του Ζουγανέλη γίνονται κάθε φορά με θριαμβευτική μουσική και χρήση σκιών, που προσδίδουν μια διάσταση αγωνίας και γέλιου στο όλο θέαμα. Άλλωστε ήταν και ο βασικός πρωταγωνιστικός ρόλος, με αποτέλεσμα να του ταιριάζουν οι επιβλητικές εισόδους επί σκηνής. 
Η «Σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Παπαχαραλάμπους» είναι η καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως νούμερο ένα εχθρός του σεξ χαρακτηρίζεται ο ψυχισμός μας, ιδιαίτερα λόγω οικονομικής κατάστασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεργία και η ανασφάλεια για το μέλλον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ερωτική μας ζωή. 
 
Οι συνεδρίες του Γεράσιμου και της Τζόυς αποτυπώνουν τις ζωές όλων μας. Μια ρεαλιστική μυθοπλασία που μας καθρεφτίζει, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φθορά και την προσπάθεια αναγέννησής τους. 
«Ενώ το σεξ από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε η πιο φθηνή διασκέδαση, με την κρίση πολλά ζευγάρια πλέον είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν (τον γιατρό) για να θυμηθούν πώς γίνεται» αναφέρει η Δήμητρα Παπαδοπούλου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *