ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Στενό μαρκάρισμα στους παραγωγούς από την ΕΒΖ για οφειλές

Στενό μαρκάρισμα στους παραγωγούς από την ΕΒΖ για οφειλές
agrokidΠικρόχολα σχόλια και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, η πρακτική που όπως καταγγέλλουν ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες το… λογιστήριο της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, να τους τηλεφωνεί και να τους κάνει συστάσεις για να κλείσουν τα ανοικτά τους υπόλοιπα από την προμήθεια εφοδίων.
Όπως εξηγούν, το πρόβλημά τους δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τις οφειλές τους ή ότι δεν θέλουν να τις εξυπηρετήσουν, αλλά ότι διακρίνουν πως η εταιρεία χάνει το δάσος κι ανάγει σε μείζον το δέντρο, αφού, κατά τον ισχυρισμό τους, εστιάζει στους μικρούς και αδύνατους παραγωγούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλο-οφειλέτες.
«Καλώς πράττει η οικονομική υπηρεσία της εταιρείας και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αποπληρώσουμε τις οφειλές που είναι σε εκκρεμότητα. Όμως εδώ μιλάμε για υπόλοιπα της τάξης των 200, 400 και 1.000 ευρώ, ανά περίπτωση, τα οποία και θα πληρώσουμε. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ΕΒΖ δείχνει την ανάλογη ευαισθησία και σε εκείνους που χρωστούν πάνω από 50 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά στο Agronews ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, για να προσθέτει πως για τη συγκεκριμένη υπέρογκη οφειλή θα πρέπει κάποια στιγμή να επέμβει και η δικαιοσύνη για να τη διερευνήσει, καθώς υπάρχει για χρόνια.
Το θέμα ανάλαβε να το «σηκώσει» και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση που είχε η βουλευτής του κόμματος Λ. Αμανατίδου, η οποία υποσχέθηκε, επίσης, να μεσολαβήσει, προκειμένου να κλειστεί ένα ραντεβού αντιπροσωπείας τευτλοκαλλιεργητών με τον Αλέξη Τσίπρα, για να του εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους για την καλλιέργεια του τεύτλου.
Σε παράλληλο επίπεδο, εν τω μεταξύ, η διοίκηση του Σωματείου, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Μπογιαννίδης, με τη συνδρομή του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Πλατεία Βάθη, με σκοπό να κλειστεί μια συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρξε δέσμευση ότι θα δοθεί απάντηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μάλιστα οι παραγωγοί διαμήνυσαν στον κ. Τσαυτάρη ότι αν έχει κάποιο νέο να τους ανακοινώσει να έρθει στα ζαχαρουργεία να το κάνει μπροστά στον κόσμο, ειδάλλως να μην εκκινήσει καθόλου.
Ο υπουργός, πάντως, έπειτα από την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι τευτλοπαραγωγοί προ ημερών με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο (τους δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος για τα θέματα που του έθεσαν), έχει λάβει ήδη υπόμνημα με τα αιτήματά τους, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την πληρωμή των οφειλών προς τους παραγωγούς που μετείχαν το 2012 στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης τεύτλων, για ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στη συνδεδεμένη ενίσχυση και γενικώς για το μέλλον της καλλιέργειας διότι όπως ειπώθηκε «ο κόσμος είναι χρεωμένος έως το λαιμό και πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε και αν πρέπει να επενδύσουμε», για απόσυρση της φορολογίας επί των αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και για τη μείωση του κόστους στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *