ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Στο επίκεντρο των ασφαλιστών οι ιδιωτικές συντάξεις

Στο επίκεντρο των ασφαλιστών οι ιδιωτικές συντάξεις
sarigeorgeΜε βασικά θέματα τη συνεισφορά των ασφαλιστικών στα συνταξιοδοτικά θέματα και στις φυσικές καταστροφές ασχολήθηκε κυρίως το συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών που διεξήχθη στην Ύδρα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλ. Σαρρηγεωργίου (φώτο), το πρόβλημα της βιωσιμότητας και ανεπάρκειας των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι ένα ζήτημα δημοσίου διαλόγου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι συνέπειες δε των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα, θα μας επηρεάζουν για τις επόμενες δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των Solvency II αυτά, δήλωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, μετατέθηκαν για το 2016.
Συντάξεις
Η αναστροφή της δημογραφικής πυραμίδας και οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων έχουν εγείρει το πολιτικά καθόλου δημοφιλές θέμα των συντάξεων στην κορυφή της ατζέντας για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δυο έγγραφα «κλειδιά» είναι η Οδηγία για τα IORP (σύγχρονο εποπτικό μοντέλο για τα Pension Funds) και η Λευκή Βίβλος, που στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Επιπλέον στη Λευκή Βίβλο προβλέπονται μέτρα για την προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. που μετακινούνται από χώρα σε χώρα. Εξετάστηκε επίσης το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των φυσικών καταστροφών αυτό φυσικά είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας ειδικά για οικονομικά αποδυναμωμένες κοινωνίες, καθώς απρόβλεπτες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού λόγω παραδείγματος χάρη ενός σεισμού δεν είναι δυνατό εύκολα να απορροφηθούν.
Ευρώπη 
Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μοιάζει πως αντιμετωπίζει σχετικά καλά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Insurance Europe, τα οποία αναφέρονται στο 2012:
Τα συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 1,6% σε 1,114 τρισ. σε σχέση με το 2011 (1% τα ασφάλιστρα ζωής που αποτελούν το 60% των συνολικών ασφαλίστρων και 3% τα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων). Σημειώνεται ότι το 2011 υπήρξε μείωση στην παραγωγή.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2011 και ανήλθαν στα 8,5 τρισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ευρώπη.

Του Νικου Σακελλαρίου
imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *