ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας: “Θολό το τοπίο με τους δημοτικούς αστυνόμους”

Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας: “Θολό το τοπίο με τους δημοτικούς αστυνόμους”

mpantΣτο βασικό θέμα της εφημερίδας Βέροια που κυκλοφορεί, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας, Ταξίαρχος Νίκος Μπαντουβάκης παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και το ρεπορτάζ της εφημερίδας. 

«Θολό» παραμένει το τοπίο με το τι μέλλει γενέσθαι των Δημοτικών Αστυνομικών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες περιμένουν πως και πως την ενσωμάτωσή τους, ώστε με την σειρά τους να βοηθήσουν στην αρτιότερη αστυνόμευση.

Την είδηση αυτή, όπως και πολλές άλλες, μας δίνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Μπαντουβάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας.

Επίσης ο κ. Μπαντουβάκης κάνει γνωστό πως οι δράστες που πρόσφατα έχουν ρίξει μπογιές στο Δημαρχείο, έχουν «ταυτοποιηθεί» και σύντομα θα παραπεμφθούν αρμοδίως, ενώ δίνει και τις απαντήσεις σ΄ αυτούς που κατά διαστήματα κατηγορούν την Αστυνομία για ελλιπή αστυνόμευση.

Επαρκούν τα μηχανικά και μη μέσα που διαθέτει η Αστυνομική Διεύθυνση, για να ανταπεξέλθει η Αστυνομία στις δύσκολες υποχρεώσεις της;

–  Παρά τα όσα προβλήματα παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν, η Διεύθυνσή μας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά τον εξοπλισμό της εν γένει (οχήματα κ.λπ.). Φυσικά στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής συγκυρίας αναπόφευκτα παρουσιάζονται μικροπροβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά το δυνατόν, αλλά και εκτός των άλλων, δεν είναι ικανά να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στην περιοχή μας.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα, είναι λειτουργικές; Οι χώροι εργασίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων επαρκούν; Τα κρατητήρια είναι ανεκτά για ανθρώπινη παραμονή σ΄ αυτά;

– Όσον αφορά την κτιριακή υποδομή της Διεύθυνσής μας, όλες οι  Υπηρεσίες, πλην αυτών της Βέροιας, στεγάζονται σε κτίρια του Δημοσίου και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τη λειτουργικότητά των.

– Όσον αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Βέροιας, αυτές στεγάζονται από το έτος 2000 σε μισθωμένο κτίριο, το οποίο εξυπηρετεί ικανοποιητικά τις ανάγκες μας. Ήδη βέβαια από την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Ημαθίας διεξάγεται δημοπρασία για την μίσθωση ακινήτου, για την στέγαση των Υπηρεσιών μας, λόγω λήξης του χρόνου μίσθωσης του παραπάνω οικήματος.

Για τα κρατητήρια, αυτά είναι ανεκτά για ανθρώπινη παραμονή, εφόσον αυτή δεν είναι μακροχρόνια (έλλειψη προαυλισμού κ.λπ.). Άλλωστε τα κρατητήρια των Υπηρεσιών μας προορίζονται για ιδιαίτερα μικρή παραμονή κρατουμένων, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές όπως αυτές των καταστημάτων κράτησης.

Ευνόητο είναι ότι η όποια μακροχρόνια παραμονή κρατουμένων στα κρατητήριά μας, δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε αδράνεια ή ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού η διαχείριση των κρατουμένων ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η δε Υπηρεσία μας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους (Δικαστικές Φυλακές – Εισαγγελείς – Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.λπ.), για την έγκαιρη παραλαβή των.

Έχει γίνει κάποια πρόταση για την ανέγερση νέου, σύγχρονου, ιδιόκτητου, κτηρίου μέσω του ΣΔΙΤ, στο οικόπεδο που ανήκει στην Αστυνομία;

– Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε, με την συνεργασία και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ημαθίας, μια προσπάθεια για την εκ νέου εκκίνηση των διαδικασιών, για την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου με σύγχρονες προδιαγραφές, πλην όμως δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για το εάν θα τελεσφορήσουν.

Η ομάδα ΔΙΑΣ προσφέρει αποτελεσματικό έργο. Μπορεί να πάρει κ άλλες αρμοδιότητες και μπορεί να επεκταθεί στα κοντινά χωριά της Βέροιας;

– Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όντως αποτελεί από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς στην ΕΛ.ΑΣ. Κατά την άποψή μου, δεν ενδείκνυται η ανάθεση και άλλων έργων στις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., προκειμένου να αφεθούν απερίσπαστες στο έργο τους, το οποίο έχει πρωτίστως, προληπτικό χαρακτήρα. Η ανταπόκρισή τους πρέπει πάση θυσία να εξακολουθήσει να είναι άμεση σε όλες τις περιπτώσεις.

Όσον αφορά την επέκτασή της και σε άλλες περιοχές πέραν της Βέροιας (Μακροχώρι – Πατρίδα) και Νάουσας, ήδη λειτούργησε με πρόταση της Α.Δ. Ημαθίας, πιλοτικά για ένα μεγάλο διάστημα στην Αλεξάνδρεια και τελικά αποφασίσθηκε, λαμβανομένων υπόψιν αντικειμενικών δυσκολιών, η περιστασιακή λειτουργία της στην πόλη αυτή, εφόσον αυτό επιβάλλεται από ειδικούς λόγους.

 Πόση δύναμη αποσπάται στον Έβρο και αν αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην αρτιότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της Ημαθίας. Γιατί κατά καιρούς η Αστυνομία δέχεται πυρά από τοπικούς φορείς, για έλλειψη αστυνόμευσης.

–  Η δύναμη αυτή έχει μειωθεί δραστικά, γεγονός που βοηθά στην εμφανή παρουσία μας και εν γένει στην αστυνόμευση. Η συνεισφορά και της Υπηρεσίας μας στη συγκεκριμένη επιχείρηση αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών είναι αναπόφευκτη, δεδομένου ότι είναι Εθνική Υπόθεση, της οποίας εγώ προσωπικά είμαι υπέρμαχος.

Όσον αφορά τα πυρά που αναφέρετε ότι δέχεται η Αστυνομία για ελλιπή αστυνόμευση, προφανώς εννοείτε σχετικό δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Από την δική μου πλευρά, απλά θα αναφέρω ότι κατά τον τελευταίο χρόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας αντιμετώπισε πολλά και πολύ σοβαρά περιστατικά, στα οποία ανταπεξήλθε με πλήρη επιτυχία, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή ζωή της πόλης αφενός και αφετέρου επιτεύχθηκε η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Είναι αυτονόητο ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα, με δεδομένο το τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων που έχει, στο οποίο από 23/09/2013 προστέθηκαν και οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία των πολιτών για την διευκόλυνση του έργου μας και των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Προφανώς ο πολίτης δεν γνωρίζει και δεν οφείλει να γνωρίζει σε πόσες εκατοντάδες περιστατικά επιλαμβανόμαστε καθημερινά όχι μόνο ως εφαρμοστής του νόμου, αλλά και ως αρωγοί στον πολίτη, σε πόσες άλλες Υπηρεσίες προσπαθούμε να ανταποκριθούμε καταναλώνοντας δυνάμεις και μέσα (μεταγωγές – συνοδείες – γήπεδα – συνοδείες επισήμων – οικογενειακά επεισόδια – συγκρότηση διμοιρίας υποστήριξης – επιδόσεις – εξακριβώσεις – φρουρήσεις κ.λπ.) και παρόλα αυτά καταβάλλονται από τους αστυνομικούς υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε παντού.

Η οικονομική κρίση έχει κάνει την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και των αστυνομικών, πολύ δύσκολη. Η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα (κλοπές – διαρρήξεις) μας προβληματίζει έντονα, παρόλο που στατιστικά έχουμε μείωση της τάξης του 25%, για αυτό δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Όπως βλέπετε και από τα Δελτία Τύπου υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό εξιχνίασης (56%). Καθημερινά σημειώνονται συλλήψεις, όμως δεν επαναπαυόμαστε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί μας εργάζονται με φιλότιμο και όχι με το ρολόι. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι να δουλεύουν 12-14-16 ώρες, να έρχονται πρωί και βράδυ ή από νυχτερινή υπηρεσία και την επομένη αδιαμαρτύρητα.

Αυτό είναι απόδειξη ότι υπάρχει αίσθημα ευθύνης έναντι του πολίτη, αντιλαμβανόμενοι τη δουλειά μας ως λειτούργημα και όχι απλά μία Δημόσια Υπηρεσία.

Βεβαίως, όπως είναι φυσικό, η προσπάθειά μας προς κάθε κατεύθυνση θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, προκειμένου επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

 Ποιος θα είναι ο ρόλος του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και πότε θα είναι έτοιμο για να ενταχθεί στις δράσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης;

– Δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό, είναι θέμα της Ηγεσίας.

 Τα ραντάρ πότε θα τοποθετηθούν στην Εγνατία οδό και στην Παλιά Εθνική Οδό Βέροιας-Αλεξάνδρειας;

–  Μένουν κάποιες λεπτομέρειες από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την έναρξη λειτουργίας των (ηλεκτροδότηση κ.λπ.). Η Υπηρεσία μας πάντως, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για τη λειτουργία των.

Πότε θα λειτουργήσει η Σχολή Αστυνομίας στη Νάουσας και θα είναι Κέντρο Εκπαίδευσης για Δημοτικούς Αστυνομικούς;

– Δεν γνωρίζουμε. Άλλωστε, το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας υπάγεται απευθείας στην Αστυνομική Ακαδημία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Υπάρχει μια μερίδα νέων, οι αποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές, που έχουν «στέκι» την πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας. Μέχρι αργά βάζουν μουσική με πολλά ντεσιμπέλ, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των περίοικων. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα της ενόχλησης;

– Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο σημειωτέον κατά το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά ηπιότερο σε σχέση με άλλα χρόνια, αφενός μεν δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε τη συνάθροιση πολιτών, ασχέτως σε ποιο χώρο αυτοί ανήκουν, αφετέρου οι κυρώσεις που μπορούμε να επιβάλλουμε είναι αυτές που προβλέπονται από τον Νόμο, ήτοι στη συγκεκριμένη περίπτωση η υποβολή σχετικών μηνύσεων. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υποβληθεί σωρεία μηνύσεων σε βάρος των υπευθύνων, η εκδίκαση των οποίων θα γίνει το επόμενο διάστημα. Το ίδιο συνέβη και με άτομα που διαπιστώθηκε ότι προέβαιναν στην αναγραφή συνθημάτων στο Δημαρχείο, ενώ αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας με την εκτόξευση μπογιάς στο Δημαρχείο, οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και θα παραπεμφθούν πολύ σύντομα στη Δικαιοσύνη.

Τελειώνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Ημαθίας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, παρά τις αντιξοότητες, με όλες μας τις δυνάμεις, εγώ και οι συνάδελφοί μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για το φιλότιμο και την ευσυνειδησία των, για να προσφέρουμε στον πολίτη αυτό που δικαιούται. Ένα ασφαλές περιβάλλον για να δραστηριοποιούνται.

Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Θέλουμε την καλόπιστη κριτική μακριά από σκοπιμότητες κ.λπ., γιατί έτσι γινόμαστε καλύτεροι. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πιστέψτε με, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας από το να μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια, αυτή είναι η πιο σπουδαία ανταμοιβή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *