ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Αφιέρωμα Βαρλάμη στον Θεοδωράκη

Αφιέρωμα Βαρλάμη στον Θεοδωράκη

AcropolisΣτις 27 Νοεμβρίου, την άλλη Τετάρτη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206) στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος του λογοτεχνικού περιοδικού «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ» στο Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη ταινία που δημιούργησε ο διεθνούς φήμης συμπατριώτης μας Καθηγητής Μάκης Βαρλάμης.

Πρόκειται για μια παράλληλη εξέλιξη εικόνων και μουσικής που έχει αφετηρία το μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού «Κατά Σαδδουκαίων». Με τη σειρά του ο Βαρλάμης επενδύει το λόγο και τη μουσική με εικόνες, χρώματα και φως και οι τρεις μορφές τέχνης συνδυάζονται σ’ έναν απίστετο δυναμισμό. Η προβολή της ταινίας θα αποτελέσει και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

prosklisis

Η δημιουργική σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάκη Βαρλάμη φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας για όλο τον κόσμο και δρομολογεί καινούργιες καλλιτεχνικές δράσεις που αναφέρονται στη συνέργεια περισσοτέρων αισθήσεων (ο διεθνής επιστημονικός όρος είναι: Συναίσθηση). Με απλά λόγια η εικόνα απασχολεί τον εγκέφαλο, μέσω της όρασης και αφήνει να περάσουν ελεύθερα οι ήχοι στο αισθητήριο της ακοής. Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε απλό άνθρωπο χωρίς εξιδεικευμένη μουσική παιδεία, να αισθανθεί και να απολαύσει λόγιες συνθέσεις της σύγχρονης μουσικής. Πρόκειται για μια καινούργια επιστημονική κατεύθυνση που ανοίγει πολλές δυνατότητες, ιδιαίτερα στα θέματα της παιδαγωγικής.

Η οργάνωση γίνεται από το Ίδρυμα Κακογιάννη και το περιοδικό «Οδός Πανός» στις 7.00 το απόγευμα και θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Χ. Θλιβέρη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά χρειάζεται να γίνει κράτηση θέσεων στο τηλ. 2103418579 καθημερινά 11.00-14.00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *