ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας βρέθηκε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας βρέθηκε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας

agrotikossyllogosΤο Δ.Σ του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Αλεξανδρείας, παραβρέθηκε χτες το πρωί 19/12/2013 στα γραφεία του Ε.Λ.Γ.Α στη Βέροια στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, με τους υπεύθυνους του Ασφαλιστικού φορέα.

Η συνάντηση πήρε μορφή διαμαρτυρίας καθώς τα μέλη του Δ.Σ μετέφεραν την αγανάκτηση των συναδέρφων τους, λόγο της καθυστέρησης που παρατηρείται στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις, επικεντρώνοντας στις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδρώδεις καλλιέργειες κατά τα τη διάρκεια της έτους.

Αναφέρθηκαν εκτεταμένα στο γεγονός ότι υπάρχουν αγρότες οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου χρήματα, απο τις παραγωγές τους, λόγο ζημιάς και αυτή τη στιγμή καλούνται να αντεπεξέρθουν στα έξοδα της καινούργιας καλλιεργητικής περιόδου, που έχει ήδη ξεκινήσει επιβαρυμένη με καινούρια έξοδα(π.χ. φόρος αγροτεμαχίων) και ενώ τους έχουν παρακρατηθεί τα ασφάλιστρα υπέρ Ε.Λ.Γ.Α

Οι υπεύθυνοι του οργανισμού απαντώντας από τη μεριά τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του έτους και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει λόγο των τριμηνιαίων συμβάσεων των εκτιμητών, πολύ μικρού δηλαδή χρόνου, για το φετινό τουλάχιστον όγκο των δηλώσεων ζημίας (22.000 περίπου ενώ ο μέσος όρος ανά έτος είναι 11.000 δηλώσεις).

Αναφέρθηκαν επίσης στη καθυστέρηση που υπήρχε με τις δηλώσεις του Ο.Σ.Δ.Ε καθώς και με στη καθυστερημένη ανάρτηση των τιμών, από τους συνεταιρισμούς που παραλαμβάνουν ροδάκινα.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του Ε.Λ.Γ.Α ενημέρωσαν το συμβούλιο του συλλόγου για τις επικείμενες πληρωμές που αφορούν τουλάχιστον το Δήμο Αλεξανδρείας.

Αυτές ξεκινούν από Παρασκευή 20/12/2013 όπου θα πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πληγέντων απο πλημμύρες (αφορά κυρίως ζαχαρότευτλα και σιτιρά)

Στην συνέχεια στα μέσα Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα πορίσματα για τις ζημιές από το παγετό με στόχο να πληρωθούν οι παραγωγοί εώς το τέλος του μήνα.

Οι αμέσως επόμενες αποζημιώσεις (που αφορούν τη χαλαζόπτωση) προσδιορίστηκαν στο Φεβρουάριο αν και δόθηκε υπόσχεση να επισπευσθούν, τουλάχιστον για το δήμο Αλεξανδρείας λόγο του μικρότερου όγκου δηλώσεων αναλογικά με τους υπόλοιπους δήμους που είχαν μεγαλύτερη εκτατικά ζημία.

Κλείνοντας τη συζήτηση ,το Δ.Σ του συλλόγου, ενημέρωσε τους υπευθύνους του Ε.Λ.Γ.Α πως προτίθεται να οργανώσει μια ημερίδα με αποκλειστικό θέμα το γενικό πλαίσιο ασφάλισης των καλλιεργειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *