ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Να σταματήσουν κάποιοι να «παίζουν με τη φωτιά», δηλαδή την κρίση με την Ε.Ε., και με «σοφίσματα» να «δηλητηριάζουν» και να «διασπούν» την κοινή γνώμη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την αγροτική πολιτική, στη διάρκεια συγκέντρωσης στα διαλογητήρια του συνεταιρισμού «Venus» στη Βέροια.
«Παίζουν με τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων παραγωγών και μικρομεσαίων όσοι μιλάνε για……
μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης», τόνισε και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις τους, αν δεν στηριχθούν οι Τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Αγροτική (ΑΤΕ), με τα 50 δισ. ευρώ (τα 25 τα πήραμε), που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Πως θα στηριχθεί η ΑΤΕ, είπε και ανέφερε τη χθεσινή διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίας διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ότι κινδυνεύει με κλείσιμο η ΑΤΕ.
Χαρακτήρισε «σόφισμα» την άποψη ότι η δανειακή σύμβαση μας οδηγεί εκτός ευρώ και άρα δεν θα πάθουμε τίποτε αν βγούμε από το ευρώ, όπως και την άποψη ότι δεν θα τολμήσουν να μας βγάλουν εκτός ευρώ διότι είναι μεγάλο το κόστος εξόδου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ένιωσε πάρα πολύ άσχημα σε συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, όταν συζητήθηκε η περικοπή των κονδυλίων προς την Ουγγαρία, επειδή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και σημείωσε πως “δεν θα ήθελα ποτέ να ζήσουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα”.
Δήλωσε “υπερήφανος” για τις υπογραφές που έβαλε για τη δανειακή σύμβαση, διότι μπήκαν κάτω από τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, για την ένταξη στην ΕΟΚ και τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), αντιστοίχως. Οι τροποποιήσεις στη δανειακή σύμβαση, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημοσιοποίηση των θεμάτων που ήδη διαπραγματεύθηκε σκληρά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την πρόταση για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, λέγοντας ότι αυτή είναι η μόνη που μπορεί να δώσει λύση για τη χώρα, η οποία θα πατάει σε σταθερό έδαφος, με πολιτική την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, μένοντας στο ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την ψήφο των πολιτών, διότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ένας ισχυρός τρίτος πόλος, είναι η εγγύηση για μια ασφαλή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο υπογράμμισε πως, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τα όποια μέτρα να είναι όσο γίνεται πιο ήπια.
Τα τελευταία χρόνια, είπε, δόθηκαν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ και κρατήθηκε “ζωντανή” η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυξήθηκε η επιστροφή ΦΠΑ και ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι. Όσοι επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Ε.Ε. πρέπει να σκεφθούν τι θα γίνει με τη ροή κονδυλίων προς την αγροτική παραγωγή από την ΚΑΠ και διαρθρωτικά Ταμεία.
Έδωσε μεγάλη σημασία στη διανομή δημόσιας γης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε νέους αγρότες και τόνισε πως σύμφωνα με έρευνα περίπου 1.500.000 κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων αστικών κέντρων διερευνούν τις δυνατότητες να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Αν επιστρέψει το 20% αυτών θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, επεσήμανε και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και στην αντικατάσταση εισαγομένων προϊόντων από ελληνικής παραγωγής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης συνεταιριστικά στελέχη και αγρότες από νομούς της Μακεδονίας πήραν το λόγο και μίλησαν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ παρουσίασαν και προτάσεις για την επίλυση τους. Παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας.
Πρωτοποριακή εκδήλωση
Σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική και την εθνική στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, από την καρδιά της Μακεδονίας, την Ημαθία, την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού VENUS στη Βέροια.
Σ’ ένα χώρο που συμβολίζει την επιτυχημένη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την εξαγωγική μεταποιητική βιομηχανία, τομείς που αποτελούν θεμέλιους λίθους στην οικοδόμηση του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος επέλεξε να σηματοδοτήσει την στροφή από την «Ελλάδα της υπανάπτυξης» στην «Ελλάδα της Δημιουργίας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αγρότες, συνεταιριστές, εκπρόσωποι παραγωγών, νέοι αγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις δικές τους εξειδικευμένες θέσεις και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στις βάσεις της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας.
Συγκεκριμένα, βασικοί συνομιλητές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν οι:
Αγγελόπουλος Νίκος, Πρόεδρος Νέων Αγροτών Ημαθίας
Κουλτσάκης Ευάγγελος, παραγωγός του φυκιού Σπιρουλίνα (Σέρρες)
Κουτλιούμπας Νίκος, Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
Κόμνος Δημήτρης, κτηνοτρόφος, Ιερισσός
Κριτίδης Θέμης, συνεταιριστής ομάδας παραγωγών ροδάκινου Προφήτη Ηλία Πέλλας
Μαυρούδης Μητσούδης, πρότυπη μονάδα καλλιέργειας (Θεσσαλονίκη)
Μπατιάνης Ευθύμιος, γεωπόνος –οινολόγος, Υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
Πασαλίδης Γιάννης, αντιπόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέστου
Τσαφτάρης Θανάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
Σε ό,τι αφορά την Ημαθία, μεταξύ άλλων τέθηκαν τα ζητήματα της αξιοποίησης της Λαχαναγοράς στην περιοχή της Κουλούρας, της μετατροπής του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας σε διεθνή εμπορικό – διαμετακομιστικό κέντρο, της ανάπτυξης τοπικών δημοπρατηρίων, της ίδρυσης εξειδικευμένων Λυκείων/Κολλεγίων για την εκπαίδευση των αγροτών.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε δύο ερωτήματα από το κοινό αναφορικά με το μέλλον του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ και την προώθηση της καλλιέργειας – παραγωγής της Στέβια, απαντώντας ότι «για να σωθεί η αγροτική βιομηχανία, θα πρέπει να την απαλλάξουμε από την ιδιοκτησία των τραπεζών. Δε σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η ΕΒΖ, θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή Στέβιας, η οποία είναι μια εναλλακτική καλλιέργεια για αρκετό κόσμο».
Τον κ. Βενιζέλο συνόδευαν στην Ημαθία η κ.Φώφη Γεννηματά και ο κ.Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Δώρα Μπαλτατζίδου, Θούλη Σιδηροπούλου και Φιλιώ Καρανικολοπούλου, καθώς επίσης και οι Γιάννης Δριβελέγκας (Χαλκιδική), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα), Χατζηαντωνίου Χρήστος (Πέλλα), Μάρκος Μπόλαρης (Σέρρες), Μιχάλης Τζελέπης (Σέρρες), Θανάσης Παπαγεωργίου (Πιερία), ο Γραμματέας της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Κ.Μακεδονίας κ. Γιώργος Γεράκης και οι Γραμματείς των Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής. Από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέστησαν οι Μούρνος Δημήτρης (Περιφερειακός Σύμβουλος), Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη (Δήμαρχος Βέροιας), Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.

Αντώνης Χατζηκυριακίδης
pliroforiodotis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *