ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΑΡΤΑ

Υλικά
1 δόση ζύμη για τάρτες:
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή….

 κρύο νερό….
Για τη γέµιση:
6 πομοντόρια (ποικιλία ντομάτας με ωοειδές σχήμα, χωρίς πολλούς σπόρους και με παχιά σάρκα)
1/2 κ.σ. ζάχαρη
2 μπαλίτσες μοτσαρέλα (200 γραμμ.) ή μανούρι
Λίγα φύλλα βασιλικού
10 ελιές χωρίς κουκούτσι
φέτες ελιάς
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 ml κρέμα γάλακτος
2 αυγά
100 γραμμ. τρίμματα φέτας
 Εκτέλεση:
Πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουµε τη ζύµη αφήνουµε για λίγη ώρα µία σακούλα γεµάτη µε πάγο ώστε να παγώσει. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουµε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουµε µέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουµε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουµε το αλεύρι µέσα στα υλικά µέχρι να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το γάλα και αρχίζουµε να ενώνουµε τη ζύµη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερµοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού µπορεί η ζύµη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Με την παλάµη σπρώχνουµε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύµη στον πάγκο. Τη µαζεύουµε πίσω και επαναλαµβάνουµε 2-3 φορές µέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνουµε στη ζύµη σφαιρικό σχήµα και την τυλίγουµε µε µεµβράνη. Την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Διατηρείται για 4-5 ηµέρες στο ψυγείο ή για 2 µήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουµε από την προηγούµενη µέρα στη συντήρηση του ψυγείου.
Άνοιγµα και στρώσιµο της τάρτας: Παγωµένη όπως είναι η ζύµη την ανοίγουµε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουµε τη ζύµη και τη στρώνουµε στην ταρτιέρα. Την καθίζουµε σωστά στις γωνίες και φροντίζουµε να έχει αρκετή ζύµη στα τοιχώµατα. Με την ανάποδη του µαχαιριού αφαιρούµε τα περισσεύµατα. Τρυπάµε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωµένη είναι η ζύµη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουµε σε µπάλα. Το ανοίγουµε και το καθίζουµε πάνω στην τάρτα. Γεµίζουµε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουµε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουµε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.
Την αφήνουµε να κρυώσει καλά.
Ξεφλουδίζουµε τα ποµοντόρια και τα κόβουµε στη µέση. Τα τοποθετούµε µε την κοµµένη πλευρά προς τα κάτω σε λαδωµένη λαµαρίνα. Αλατοπιπερώνουµε καλά και τα πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Τα ψήνουµε, να καραµελώσουν, στους 170οC για 1 ώρα και 30΄. Τα βγάζουµε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Κόβουµε σε φέτες τη µοτσαρέλα ή το µανούρι και τα στρώνουµε κυκλικά και εναλλάξ µε τα ποµοντόρια στην ψηµένη τάρτα. Σκορπίζουµε επάνω τις ελιές και το βασιλικό.
Χτυπάµε τα αυγά µε την κρέµα και τη φέτα. Αλατοπιπερώνουµε. Περιχύνουµε την τάρτα µε το µείγµα αυγών και ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 160οC για περίπου 35΄, µέχρι να σταθεροποιηθεί. Σερβίρεται κρύα το καλοκαίρι.
μερίδες 10
Χρόνος Προετοιμασίας 90 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 35 λεπτά
argiro
Επιμέλεια:Ο.Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *