ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Βασική ζύµη για πίτσα
Υλικά
500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά
Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη…..
ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

 Υλικά
1/2 δόση ζύμη για πίτσα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ (μικρά)
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ (μικρά)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. τρίμματα φέτας
1½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
6 φέτες προσούτο
2 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄, ίσα να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄ να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά 7΄-8΄ μέχρι να (πιει) απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το βασιλικό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι το ταψάκι. Απλώνουμε επάνω τη ζύμη. Στρώνουμε τη σάλτσα μελιτζάνας. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και τη μοτσαρέλα. Ψήνουμε την πίτσα για 15΄-20΄ στους 230°C πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, γαρνίρουμε με το προσούτο.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
argiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *