ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΜΕΧΡΙ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΔΙΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΔΗΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ

Προθεσμία 12 ημερών από τις 30 Μαΐου μέχρι και τις 11 Ιουνίου δίνει ο ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τη σαββατιάτικη θεομηνία παραγωγούς για να καταθέσουν στους ανταποκριτές των δημοτικών διαμερισμάτων τις δηλώσεις ζημιάς, έχοντας μαζί τους και το τοπογραφικό του αγροτεμαχίου (με 13 ψηφία). Το κόστος της δήλωσης υπολογίζεται στο….

1 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και στα 2 ευρώ για τα αμπέλια.
Ο ΕΛΓΑ αφού καταγράψει τις ζημιές με επιτόπιους ελέγχους, θα τις ομαδοποιήσει ανά καλλιέργεια, δίνοντας προτεραιότητα σε σιτάρι και ψυχανθή και εν συνεχεία στο βαμβάκι. Όσον αφορά την επανασπορά που πιθανότατα επιλέξει ο παραγωγός, αυτή θα γίνει με δική του ευθύνη και οπωσδήποτε μέχρι 10 Ιουνίου. 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Κιλελέρ Ρίζου Κομήτσα, «Οι παραγωγοί μας πρέπει να πάρουν άμεσα μία προκαταβολή των χρημάτων που θα πρέπει να τους καταβληθούν με τη διαφορά της προσόδου στο βαμβάκι, αφού είναι σαφές ότι σε περίπτωση επανασποράς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα 100 κιλά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κινδυνεύουν να μη βγάλουν ούτε τα έξοδα και να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους. Για την επανασπορά τα 30 ευρώ το στρέμμα που ζητάμε, πρέπει να καταβληθούν ταχύτατα. Επίσης, πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καταστήσει σαφές, με απόφασή του, ότι για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς δεν θα ισχύσει το πλαφόν παραγωγής προκειμένου να εισπράξουν φέτος τη συνδεδεμένη ενίσχυση».
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *