ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Τα τσιμπήματα από έντομα μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές του καλοκαιριού. Εκτός από την ενόχληση κάποιες φορές μπορεί να έχουν επιπλοκές που είναι ικανές να μας βασανίσουν για μεγάλο διάστημα. Ενα τυπικό τσίμπημα εντόμου μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα κόκκινα καρούμπαλα που συνοδεύονται συνήθως από φαγούρα και πιο σπάνια από πόνο. 
Συχνά στο κέντρο της ερεθισμένης περιοχής υπάρχει μια ……
ανεπαίσθητη τρύπα που δεν είναι κάτι άλλο από την εστία του τσιμπήματος. Εκτός από τον τοπικό ερεθισμό, το τσίμπημα δεν είναι συνήθως επικίνδυνο, αρκεί βέβαια να μην υπάρχει αλλεργία. Η μέλισσα και η σφήκα είναι, πάντως, πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα άλλα έντομα. 

Οι… φωλιές 
Τα έντομα όπως οι ψύλλοι μπορούν να φωλιάζουν πάνω στα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, αλλά και στα πουλιά. Τα κλινοσκεπάσματα, αλλά και οι καναπέδες μπορεί επίσης να είναι πεδία όπου αφθονούν. Ακόμα όμως και αν δεν είναι πάνω στο ζώο, οι ψύλλοι μπορεί να έχουν διασπαρεί στα σημεία απ’ όπου περνάει, ακόμα και στον κήπο, οπότε μπορεί να εκτίθεστε σε αυτούς κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής σας με τα λουλούδια σας. 
Επίσης, τα ταξίδια σε εξωτικά μέρη αυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα για το «λάθος» τσίμπημα. Ανάλογα με τον προορισμό, τα έντομα όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα αφού λειτουργούν ως φορείς επικίνδυνων μολύνσεων. 

Αντιμετώπιση 
Πριν από κάθε άλλη κίνηση αφαιρέστε το κεντρί. Ο πιο βολικός τρόπος είναι το τσιμπιδάκι των φρυδιών ή μια βελόνα κεντήματος την οποία προηγουμένως θα έχετε περάσει με οινόπνευμα. Μην προσπαθήσετε να το πιέσετε για να πεταχτεί, γιατί έτσι βοηθάτε την εξάπλωση του δηλητηρίου κάτω ααπό το δέρμα. Πλύντε καλά με σαπούνι και νερό το σημείο του τσιμπήματος και μετά καταπραΰνετέ το με παγάκια.
Ανεβάστε, αν είναι δυνατόν, το σημείο του τσιμπήματος πάνω από το ύψος της καρδιάς για να αποφύγετε το οίδημα. Αν η κοκκινίλα και η φαγούρα είναι έντονες, χρησιμοποιήστε μια αντιισταμινική κρέμα και, αν είναι εφικτό, δείξτε το τσίμπημα σ’ έναν φαρμακοποιό ή γιατρό. Αν το τσίμπημα συνοδεύεται και από γενικότερη αδιαθεσία, τότε πρέπει να σας δει οπωσδήποτε αμέσως ειδικός.

Πώς να τα αποφύγετε
– Αν σας περικυκλώσει σμήνος από μέλισσες ή σφήκες, απομακρυνθείτε από την πορεία τους αργά. Μην προσπαθήστε να απομακρύνετε τα έντομα με απότομες κινήσεις των χεριών γιατί θα πετύχετε το αντίθετο. 
– Τα εντομοαπωθητικά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά.
– Μην κατευθύνετε ποτέ απευθείας το εντομοαπωθητικό στη φωλιά των εντόμων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σίγουρα την επίθεσή τους.
– Μείνετε μακριά από σημεία που ελκύουν έντομα, όπως λουλούδια, δέντρα, θάμνους και σωρούς από ξύλα. 
– Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τρώτε ή πίνετε έξω, γιατί η μυρωδιά των τροφίμων ελκύει τα έντομα.
– Αποφεύγετε τα αρώματα και τα ρούχα με έντονα χρώματα, γιατί επίσης τα ελκύουν.
– Αν έχετε μεγάλη ευαισθησία, μη βγαίνετε στο ύπαιθρο χωρίς να φοράτε μακριά μανίκια, παντελόνια και κάλτσες, ενώ φροντίστε να έχετε αλειφθεί με εντομοαπωθητική λοσιόν.
ourlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *