ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Λίγα προϊόντα υπάρχουν στη φύση με τόσα πολλά οφέλη στην υγεία, όπως το μέλι. Βεβαίως υπάρχουν μερικά, αλλά όχι πολλά. Το μέλι είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα τρόφιμα, επειδή είναι ωφέλιμο μεν για τον οργανισμό, αλλά και πολύ πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, δηλαδή απλώς πολύ πλούσιο σε σάκχαρα.
Όντας σάκχαρο, το μέλι ήταν χαρακτηρισμένο ως…..
τρόφιμο με «αμφίβολα οφέλη υγείας.» Τα σάκχαρα, το αλεύρι και το αλάτι είναι, σε τελευταία ανάλυση, θεωρημένα ως εχθροί της υγείας. Άλλωστε, εξετάζοντας χημικά το μέλι κάτω από ένα μικροσκόπιο, δεν φαίνεται διαφορετικό από την άσπρη ζάχαρη.
Οι επιστήμονες, όμως, έχουν αρχίσει να εξετάζουν το μέλι με περισσότερο ενθουσιασμό πρόσφατα, αφότου έχουν επιβεβαιωθεί οι θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά ποικίλες ασθένειες και –το κυριότερο–την πρόληψή τους μετά από την τακτική κατανάλωσή του.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού;
Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιτίθεται στα κακά βακτηρίδια και το κάνει με μεγάλη αποδοτικότητα, επειδή πολλοί μικροοργανισμοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ένα περιβάλλον με χαμηλή δραστηριότητα νερού. 
Το μέλι βοηθά ώστε ο οργανισμός να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμογλοβίνη. Ακόμη, βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του στομάχου και της πεπτικής οδού, συστήνεται δε ιδιαίτερα για τους πόνους του στομάχου και τη δυσλειτουργία των ζωτικής σημασίας ανθρώπινων οργάνων.
Το μέλι χαμηλώνει και ισορροπεί τη αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σημαντικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης. 
Το μέλι βοηθά στα προβλήματα του δέρματος γενικά και στην ακμή. Ειδικά τα κοψίματα, τα εγκαύματα και τα κάθε είδους τραύματα και πληγές, θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα αν σ’ αυτά επιθέσουμε λίγη ποσότητα μελιού.
Το μέλι είναι επίσης καλό για το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση. Αν κανείς λαμβάνει τακτικά μέλι με το γάλα του ή διαλυμένο σε ζεστό νερό, αποφεύγει τα κρυολογήματα. Επίσης το μέλι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον πονοκέφαλο αλλά και στον πονόλαιμο.
Τι είναι αυτό που καθιστά το μέλι τόσο υγιεινό;
Δεν είναι τόσο προφανές αλλά είναι πιθανώς ένας συνδυασμός πραγμάτων: το μέλι παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από πολλούς διαφορετικούς τύπους λουλουδιών. Έχει διάφορα μικροστοιχεία και βιταμίνες όπως οι Α, B1, B2, B6, B12 και C. Το μέλι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η καταλάση, η βιταμίνη C και χρυσίνη.
Το μέλι έχει ακόμη περισσότερα ευεργετικά οφέλη για την υγεία, όταν αραιωθεί σε ζεστό νερό και μείνει μία νύχτα πριν καταναλωθεί. Συνιστάται να λαμβάνεται το πρωί επειδή οι θεραπευτικές ιδιότητές του ενισχύονται σημαντικά όταν ο οργανισμός έχει κοιμηθεί καλά και είναι ξεκούραστος.
Υγεία24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *