ΥΓΕΙΑ posted by

Απομακρύνετε τα tablets από το κρεβάτι

Απομακρύνετε τα tablets από το κρεβάτι
tabletΌλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τα tablets τους μαζί στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθούν, ώστε να σερφάρουν στο διαδίκτυο, για να δουν την προσωπική τους σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμα και το mail τους, με απώτερο σκοπό να χαλαρώσουν πριν αποκοιμηθούν.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, το φως που εκπέμπεται από τις οθόνες αυτών των μηχανημάτων, μπορεί να κάνει τους χρήστες τους να…

χάσουν τον ύπνο τους, αποτέλεσμα αντίθετο από εκείνο που επιθυμεί κανείς τα βράδια. Αυτό συμβαίνει διότι, το συγκεκριμένο φως μιμείται καταπληκτικά το φως της ημέρας, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος γιατί είναι ακόμα ημέρα.
Το φως αυτό (μπλε φως), καταστέλλει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να πέσουν για ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την εξέλιξη ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει γίνει πιο προσεκτικός κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας. Αντιθέτως, το φως που έχει απόχρωση πιο πορτοκαλί ή πιο κόκκινη (δεν είναι τόσο ψυχρό), δεν καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, ίσως επειδή ο εγκέφαλος έχει ταξινομήσει τα χρώματα αυτά στην ίδια κατηγορία με το «κλείσιμο» της ημέρας. 
Εδώ και χρόνια οι νευρολόγοι έχουν καταστήσει σαφές πως, η χρήση οθονών αργά το βράδυ, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, είτε αυτές είναι οθόνες τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Εντούτοις, επειδή τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets είναι από τη φύση τους φορητά – και κατά γενική ομολογία εθιστικά- οι περισσότεροι άνθρωποι τα έχουν δίπλα τους στην κρεβατοκάμαρα, ενώ οι χρήστες, έχουν την τάση να φέρνουν αυτές τις συσκευές πιο κοντά στα μάτια τους.
Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών Φωτισμού στη Νέα Υόρκη, προειδοποιούν ότι η παρακολούθηση αυτών των οθονών για χρονικό διάστημα άνω των δύο ωρών, «οδηγεί σε καταστολή των φυσικών επιπέδων της ανθρώπινης μελατονίνης». Με άλλα λόγια δηλαδή, εκπέμπουν μπλε φως. 
Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «παρά το γεγονός ότι η απενεργοποίηση των συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η απόλυτη λύση, συνίσταται αυτές οι συσκευές να παραμένουν κλειστές όσο περισσότερες ώρες γίνεται και ο χρόνος που δαπανά κανείς πριν την κατάκλιση στο κρεβάτι με αυτές, να είναι περιορισμένος».
Οι ερευνητές προειδοποιούν πως δεν ανησυχούν απλά και μόνο για τις διαταραχές του ύπνου που προκαλούνται, αλλά και για τις συνέπειες της αϋπνίας, όπως είναι η παχυσαρκία και διάφορα είδη καρκίνου, που σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες οι οποίες έχουν γίνει σε άτομα με χρόνιες διαταραχές ύπνου, εμφανίζονται.
capitalhealth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *