ΤΟΠΙΚΑ posted by

Συνταγή της ημέρας: Λαδένια Κρητική με ντοματίνια και γραβιέρα

Συνταγή της ημέρας: Λαδένια Κρητική με ντοματίνια και γραβιέρα
ladeniaΥλικά
Για την ζύμη
25 γρ.νωπή μαγιά
3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλέυρι σκληρό
2 κουταλάκια του γλυκόυ αλάτι
6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
200 γρ.γραβιέρα Κρήτης τριμμένη σε…

χοντρό τρίφτη
200 γρ.ντοματίνια Κρήτης κομμένα στην μέση
½ κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό τριμμένο
 
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό.Την αφήνετε να μείνει 10’.Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι,κάνετε μία λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτετε εκεί την μαγιά ,το αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας λάδι.Ανακατεύετε τα υλικά και ρύχνετε επιπλέον νερό ώστε να γίνει η ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνετε 10’ περίπου, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.Την ξαναβάζετε στο μπολ,την σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2-2 ½ ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Κατόπιν ξαναζυμώνετε την ζύμη μερικά λεπτά.Την πιέζετε σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι διαμ. 26-28 εκ.ή σε ορθογώνιο 20Χ30 εκ. και την σκεπάζετε με μία υγρή πετσέτα.Την αφήνετε 30’ για να φουσκώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Ανοίγετε τη ζύμη με τα χέρια σε λεπτο φύλλο και την πασπαλίζετε με τα 2/3 από τη γραβιέρα και λίγο δυόσμο. Κατόπιν τη διπλώνετε γιανα κλείσει μέσα τη γέμιση και της δίνετε το σχήμα και το μέγεθος του ταψιού. Πατάτε με το δάχτυλό σας την επιφάνεια της ζύμης για να κάνετε λακουβίτσες. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα καιτον υπόλοιπο δυόσμο και βάζετε στις λακουβίτσες τα ντοματίνια. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι.Ψήνετε την πίτα 20’ μέχρι να πάρει χρώμα.Τη βγάζετε προσεκτικά από το ταψί και την αφήνετε να κρυώσει πάνω στην σχάρα.
 
icookgreek.com
Επιμέλεια: Ο.Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *