ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αρχές Οκτωβρίου η πληρωμή του ΕΛΓΑ για την επανασπορά στο βαμβάκι

Αρχές Οκτωβρίου η πληρωμή του ΕΛΓΑ για την επανασπορά στο βαμβάκι
cottonnΣτις αρχές Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρωμές του ΕΛΓΑ για τα έξοδα της επανασποράς στο βαμβάκι. Αυτό ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θόδωρος Σαρρής, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή επιλύονται κάποια τεχνικά θέματα. Την ίδια στιγμή από σήμερα, Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι παραλαβές σύσπορου βάμβακος από τα…

εκκοκκιστήρια. Ωστόσο, οι τιμές ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, φήμες για ανοιχτές τιμές ανησυχούν τους παραγωγούς οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν πόσο θα πουλήσουν το προϊόν τους. Και ενώ τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τιμές ακόμα και πάνω από 45 λεπτά/κιλό κάποιες άλλες αναφέρουν ακόμα και το «45άρι» δύσκολα θα επιτευχθεί. «Δεν έχουμε εικόνα ακόμα. Κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν με ανοιχτές τιμές και αυτό δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς. Ακούγονται ωστόσο διάφορες φήμες ότι ίσως κάποιοι βγουν με 48 λεπτά το κιλό», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Και προσθέτει: «Αυτό που θα φέρει την άνοδο των τιμών είναι ο ανταγωνισμός. Αν οι διαπραγματεύσεις πάντως γίνουν σε αυτό το επίπεδο, τότε υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα των 50 λεπτών/κιλό. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τα Φάρσαλα και αυτό που μπορώ επίσης να πω είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά βαμβάκια. Αν υπολογίσει μάλιστα κανείς και τις ζημιές από το σκουλήκι ή στην Καρδίτσα κάποιες ζημιές που έγιναν από χαλαζόπτωση τότε καταλαβαίνουμε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη.
 
Επανασπορά
Επίσης, ο βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Σιδερόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της πληρωμής της επανασποράς στο βαμβάκι από τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας: «Στις 27 Μαΐου είχαμε τις ζημιές από το χαλάζι. Ο ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα πλήρωνε την επανασπορά. Ούτε την επανασπορά όμως πλήρωσε ούτε έχουν έρθει πορίσματα για το ποσοστό της ζημιάς». 
Για το θέμα, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεόδωρο Σαρρή ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι: «Σχετικά με το θέμα της πληρωμής των εξόδων για την επανασπορά στο βαμβάκι λύνουμε κάποια τεχνικά θέματα και οι πληρωμές τοποθετούνται στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών που αφορά το 2012 θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2012».
 
Δύσκολα και τα 45 λεπτά/κιλό
Τέλος, σχετικά με το θέμα των τιμών στο σύσπορο βαμβάκι ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον εκκοκιστή κ. Καραγιώργο, της εταιρείας «Αφοι Καραγιώργου ΑΒΕΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγκομιδή και οι παραλαβές ξεκινούν ουσιαστικά σήμερα. Η τιμή δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αυτό θα γίνει λογικά μέσα στην εβδομάδα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τιμή των 45 λεπτών/κιλό ο κ. Καραγιώργος δεν μπόρεσε να μας δώσει ακόμα απάντηση αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός, κατά πόσο η τιμή αυτή είναι εφικτή.
 
Χρήστος Διαμαντόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *