ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Στα 43 λεπτά παραδοτέο στα εκκοκκιστήρια ξεκινάει η τιμή στο βαμβάκι

Στα 43 λεπτά παραδοτέο στα εκκοκκιστήρια ξεκινάει η τιμή στο βαμβάκι
cottonnΑπογοητευμένοι εμφανίζονται στον ΑγροΤύπο οι βαμβακοπαραγωγοί από την τιμή των 43 λεπτών το κιλό (παραδοτέο) που ανακοινώθηκε από τα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας αφού όπως αναφέρουν αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα μεταφοράς τότε σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή πέφτει και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 40 λεπτών/κιλό. Την τιμή αυτή πιστοποίησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκιστών και…

Εξαγωγέων Βάμβακος – ΠΕΕΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς αναφέροντας: «Η τιμή αυτή των 43 λεπτών/κιλό είναι αυτή που ανακοινώθηκε από κάποια εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας. Οι τιμές πάντα μεταβάλλονται με βάση τις ενδείξεις της αγοράς. Η τιμή αυτή διαμορφώθηκε εκτός από τις διεθνείς τιμές και με βάση τον ανταγωνισμό των εκκοκκιστηρίων». Από την πλευρά του ο βαμβακοπαραγωγός και Πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος μας αναφέρει ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι στην συνέχεια η τιμή μπορεί και να πιάσει τα 45 λεπτά/κιλό. Τιμές δεν έχει ανακοινώσει ακόμα η ΕΑΣ Τρικάλων.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο διευθυντής της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Όθωνας Σιάγκας οι τιμές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες αφού προηγηθεί Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα. Πάντως η ΕΑΣ έχει ανακοινώσει στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το βαμβάκι τους στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά μέχρι και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 ότι μπορούν να πληρωθούν άμεσα (από Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012) προκαταβολή 30 λεπτών το κιλό.
 
3 λεπτά/κιλό τα έξοδα μεταφοράς
Ειδικότερα, σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σιδερόπουλος τονίζει: «Τα 43 λεπτά/κιλό αφορούν το παραδοτέο βαμβάκι. Αν υπολογίσουμε την μεταφορά που κοστίζει περίπου στα 3 λεπτά πέφτουμε στα 40 λεπτά/κιλό ή τα 39 λεπτά/κιλό αναλόγως. Με απλά λόγια κινδυνεύουμε να “χάσουμε” και το ψυχολογικό φράγμα των 40 λεπτών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί».
 
Προσπάθειες
Και προσθέτει: «Οι εκκοκιστές αυτή την στιγμή από την πλευρά τους μας λένε ότι τα περιθώρια είναι οριακά και με τάσεις για μειώσεις λόγω των εξελίξεων στην διεθνή αγορά. Η τιμή που ανακοινώθηκε πάντως θεωρώ ίσως ανέβει τελικά στα 45 λεπτά/κιλό αφού εκτιμούμε ότι οι εκκοκιστές θα κάνουν κάποια κίνηση να “κρατηθεί” το βαμβάκι. Αν τελικά πέσουμε κάτω από τα 40 λεπτά/κιλό του χρόνου οι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν το προϊόν. Επίσης, η πολιτεία βλέπει πολύ επιδερμικά το θέμα με το σκουλήκι και δεν το εντάσσει στα ζημιογόνα αίτια».
 
Προβλέψεις ICAC για 2012/2013
Ελαφρά μείωση στις διεθνείς τιμές βάμβακος παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποίησε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Μικρή αύξηση σημειώθηκε στις τιμές βαμβακιού μόνο στην Κίνα. Σύμφωνα με το ICAC, αυτή αναμένεται να είναι η πορεία των τιμών που θα ακολουθήσει το προϊόν κατά τους επόμενους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κίνα οι τιμές παραγωγού στο βαμβάκι την περίοδο 2012/2013 υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με «ελάχιστες» τιμές ασφαλείας και καθημερινές αγορές από τις τοπικές περιφέρειες, που έχουν στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής βάμβακος, η «πίεση» από τα συσσωρευμένα αποθέματα, σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης, εκτιμάται από το ICAC ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών παραγωγού.
 
Χρήστος Διαμαντόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *