ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Βαμβάκι: Ρευστό το τοπίο με κλειστές τιμές στα 40-43 λεπτά/κιλό

Βαμβάκι: Ρευστό το τοπίο με κλειστές τιμές στα 40-43 λεπτά/κιλό
cottonΚλειστές τιμές που κυμαίνονται στα 40–43 λεπτά/κιλό δίνουν στους παραγωγούς τα εκκοκκιστήρια βάμβακος έχοντας πλέον εγκαταλείψει την τακτική των ανοιχτών τιμών που εφάρμοσαν στην αρχή της συγκομιδής. Η αίσθηση που επικρατεί στους ανθρώπους της αγοράς αλλά και στους παραγωγούς είναι ότι η τακτική αυτή των εκκοκκιστών ίσως «δείχνει» ότι οι διεθνείς τιμές βάμβακος θα αυξηθούν και οι επιχειρηματίες για να προλάβουν τις εξελίξεις προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να παραλάβουν όσο το…

δυνατόν περισσότερο προϊόν, στις τιμές που προαναφέραμε. Πάντως, οι παραγωγοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με αυτές, τονίζοντας στον ΑγροΤύπο ότι πρόκειται για τιμές 2008, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας ανέφεραν ότι του χρόνου πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν την καλλιέργεια. Επειδή το βαμβάκι είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν, αυτό που ανησυχεί τους ανθρώπους της αγοράς είναι τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες με την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Όταν δηλαδή τον Νοέμβριο τα βαμβάκια της Αμερικής θα μπουν στο παιχνίδι και θα «έρθουν» στην Ευρώπη. Την περίοδο εκείνη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές θα πιεστούν προς τα κάτω. Αν όμως η Κίνα δεν απευθυνθεί στην Αμερική για βαμβάκι (διότι δεν θέλει να στηρίξει το δολάριο) και τελικά προτιμήσει την Ευρώπη (επιλέγοντας το Ευρώ) τότε θα έχουμε άνοδο των τιμών.
 
ΕΑΣ Τρικάλων
Το ερχόμενο Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινώσουν τιμές και τα εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Τρικάλων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αχιλλέας Λιούτας: «Η τιμή που θα δώσουμε είναι πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Θα αποφασίσουμε το Σάββατο σε Συνεδρίαση». 
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει γνωστό από την Ε.Α.Σ. Τρικάλων είναι ότι έχει ενημερώσει τους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το βαμβάκι τους στα δύο εκκοκκιστήριά της, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά μέχρι και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 ότι μπορούν να πληρωθούν άμεσα (από Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012) προκαταβολή 30 λεπτών το κιλό.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων πληρώνει την προκαταβολή στους βαμβακοπαραγωγούς μέχρις ότου καθορίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο την τιμή του σύσπορου βαμβακιού.
Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας ανέφερε ότι «ο λόγος για άμεσες πληρωμές στους βαμβακοπαραγωγούς που εμπιστεύονται στην Ένωση του βαμβάκι τους είναι συμβόλαιο το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη. Οι παραγωγοί που παράδωσαν το βαμβάκι τους στην Τρικαλινή Ένωση και άμεσα εισπράττουν προκαταβολή, γνωρίζουν ότι με τον καθορισμό της τελικής τιμής θα βγουν αυτοί κερδισμένοι αφού ως συνεταιριστική οργάνωση το όποιο κέρδος προκύψει από τις αγοραπωλησίες εκκοκκισμένου βαμβακιού, θα το μετακυλήσει στους παραγωγούς».
 
Επανασπορά
Την ίδια στιγμή ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους βαμβακοπαραγωγούς είναι και αυτό της πληρωμής των εξόδων της επανασποράς από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα έχουμε ήδη γράψει αλλά και με βάσει τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο αυτή έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου.
 
agrotypos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *