ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Το φλέγον ζήτημα της ΑΕΠΙ έφερε στη Βουλή ο Βεσυρόπουλος

Το φλέγον ζήτημα της ΑΕΠΙ έφερε στη Βουλή ο Βεσυρόπουλος
apostolos1 2Για τον εξορθολογισμό του αμοιβολόγιου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. 
Πρόκειται, για ένα φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του νομού μας, καθώς, καλούνται να καταβάλλουν υψηλά ποσά στην εν λόγω εταιρία, προκειμένου να αναπαράγουν μουσική στα καταστήματα τους. 
Έτσι, με Κοινοβουλευτική παρέμβαση, στα πλαίσια του…

Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, μέσω Ερώτησης που κατέθεσε, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, έθεσε στη Βουλή, μαζί με άλλους Βουλευτές, το ζήτημα του εξορθολογισμύ του αμοιβολόγιου της ΑΕΠΙ. 
Στην ερώτηση, επισημαίνεται το γεγονός, ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία. Ακόμη, ζητούν, τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου στη διαδικασία, ώστε να καταστεί έγκυρη η τιμολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. 
Αναμφισβήτητα η ανάγκη για τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι επιτακτική για την αποφυγή στρεβλώσεων και αδικιών αλλά ταυτόχρονα και για την ανακούφιση των επαγγελματιών. Μέχρι την τροποποίηση του νόμου, προτείνεται η μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ κατά 30% και η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τελών για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε μη τουριστικές περιοχές . 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 
Το θέμα της ΑΕΠΙ αποτελεί βραχνά εδώ και χρόνια για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, ενώ η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρίας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής. Τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία. Παράλληλα βέβαια με την κλασική ΑΕΠΙ εμφανίζονται νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές και αβάστακτες απαιτήσεις. 
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτιμούμε ότι η ΑΕΠΙ ήδη θα έπρεπε να έχει μειώσει τα τιμολόγια της συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου. Εννοείται ότι, επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία γινόμενος ρεαλιστικός ως προς την αληθινή αξία της εκμετάλλευσης. Προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έγκυρη η τιμολόγηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε περιοχής. 
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Ν.2121/93 Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς στην εφαρμογή του πράγματι παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις και αδικίες. Είναι όμως πιο επιτακτική ανάγκη άμεσα και μέχρι αυτό να συμβεί να υπάρξει μια ανακούφιση των επαγγελματιών που υποχρεούνται στην καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων. 
 
Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ : 
1) Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για την μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης στο εύλογο ποσοστό του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρεώσεις; 
 
2) Προτίθεστε να αναστείλετε αυτή την υποχρέωση για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *