ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Νέο πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Νέο πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ
xatzisamarasΔέσμη πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις και κλάδους που τα έχουν πραγματική ανάγκη εξήγγειλε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις καθώς επίσης και την αναδιάρθρωση των…

δανείων του ΕΤΕΑΝ.
Ακόμα «στα σκαριά» βρίσκεται ένα ακόμα πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες ύψους 90 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
-Από τον Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ η αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και η αποπληρωμή τους στις τράπεζες μέχρι τον Μάιο του 2014.
 
– Σχεδιάζεται νέα χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Για τον σκοπό αυτόν μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης κεφαλαίων, γεγονός που θα αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας και όλες τις τράπεζες, και κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας για τη χρηματοδότηση δράσεων που είχαν προκηρυχθεί το 2011. Στο πλαίσιο αυτό, αποδεσμεύονται 170 εκατ. ευρώ και με αυτά προκηρύσσεται νέο πρόγραμμα για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης από όλες τις τράπεζες που θα ενδιαφερθούν.
 
Πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ενώ τα υφιστάμενα προγράμματα αφορούν μόνο επενδυτικού χαρακτήρα πιστώσεις. Ακόμη, μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης στο «ένα προς ένα». Αυτό σημαίνει ότι για τα 170 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ οι τράπεζες θα προσφέρουν άλλα 170 εκατ. ευρώ ώστε τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις να φτάσουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα στ 340 εκατ. ευρώ.
 
-Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων προγραμμάτων που σχετίζονται με το ΕΤΕΑΝ (όπως το Εξοικονομώ κατ’ οίκον) με μείωση των δικαιολογητικών έως 50%.
 
– Ετοιμάζεται πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ
 
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το ΕΤΕΑΝ έχει χορηγήσει εγγυήσεις 4,5 δισ. ευρώ για δάνεια τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. ευρώ. Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οι επισφάλειες θα φθάσουν στα 670 εκατ. ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ότι το ΕΤΕΑΝ θα εξοφλεί επισφάλειες με μετρητά (αντί για ομόλογα), εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό του και βελτιώνοντας την αξιοπιστία του στο τραπεζικό σύστημα.
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *