ΥΓΕΙΑ posted by

Πονόδοντος; Έσπασε Κάποιο Δόντι; Δες Τι Μπορείς Να Κάνεις Μέχρι Να Πας Στον Οδοντίατρο…

Πονόδοντος; Έσπασε Κάποιο Δόντι; Δες Τι Μπορείς Να Κάνεις Μέχρι Να Πας Στον Οδοντίατρο…
toothΣε έπιασε πονόδοντος μέσα στη νύχτα; Σου έσπασε κάποιο δόντι;
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να κάνεις άμεσα μέχρι να πας στον οδοντίατρο…
1. Πονόδοντος: Τοποθέτησε ψυχρά επιθέματα και αν αυτό δεν βοηθήσει, κάνε στοματοπλύσεις με χλιαρό νερό για να απομακρύνεις τα υπολείμματα της τροφής από την περιοχή που πονάει. Πάρε κάποιο αναλγητικό και…

κλείσε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου.
 
2. Αν αιμορραγούν τα ούλα: Κάνε άμεσα στοματοπλύσεις με αλατόνερο μέχρι να επισκεφθείς τον οδοντίατρο.
 
3. Ξεκόλλημα στεφάνης ή γέφυρας: Αν έχει ξεκολλήσει στεφάνη ή γέφυρα χρησιμοποίησε μια συγκολλητική ουσία οδοντιατρικής χρήσεως που μπορείς να προμηθευτείς άμεσα από το φαρμακείο και να κόλλησέ τη μέχρι την άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο.
 
4. Αιμορραγία μετά από εξαγωγή: Έβγαλες το δόντι που πονούσε, αλλά η αιμορραγία συνεχίζει. Με καθαρή γάζα πωματίζεις (ταμπονάρεις) την περιοχή. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τον οδοντίατρο.
 
5. Σπάσιμο δοντιού: Φρόντισε να πάρεις κάποιο αναλγητικό. Μπορείς επιπλέον να βάλεις στο εναπομένον δόντι, οδοντικό κερί μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
 
6. Δόντι το οποίο από χτύπημα βγήκε από την γνάθο: Ξέπλυμα του δοντιού από το αίμα με γάλα ή κρύο νερό και επανατοποθέτηση του δοντιού στη γνάθο και συγκράτηση με ελαφριά πίεση μέχρι να επισκεφθείς τον οδοντίατρο για να γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης. Αν δεν μπορείς να τοποθετήσεις το δόντι στη θέση του, το τοποθετείς σε φυσιολογικό ορό και στην καλύτερη περίπτωση το κρατάς στο στόμα σε επαφή με σάλιο, με άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο.
 
7. Κακοσμία: Η λύση φυσικά βρίσκεται στην οδοντόβουρτσα. Βούρτσισε με οδοντόκρεμα με έντονη γεύση τα δόντια και τα σημεία σε επαφή με τα ούλα, καθάρισε την γλώσσα και τον ουρανίσκο και χρησιμοποίησε νήμα μεσοδόντια. Αν η κακοσμία συνεχίζεται επισκέψου άμεσα οδοντίατρο.
 
8. Έλκη στο στόμα: Αισθάνεσαι πόνο, ερεθισμό και τσούξιμο στα χείλη εσωτερικά, τα ούλα και γενικότερα το στόμα. Για να ανακουφιστείς προσωρινά, χρησιμοποίησε ένα κομμάτι πάγου και διάλυμα από νερό και σόδα στην πληγή για μερικά λεπτά. Φυσικά μην αμελήσεις να επικοινωνήσεις με τον οδοντίατρο.
 
aniwthoi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *