ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αγροτικό: Ασήκωτο βάρος τα ακριβά λιπάσματα

Αγροτικό: Ασήκωτο βάρος τα ακριβά λιπάσματα
agro 16Οι ανατιμήσεις στην αγορά λιπασμάτων άνοιξαν δρόμο για «μαϊμού» προϊόντα από επιτήδειους, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών και τους ανεπαρκείς ελέγχους. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του βασικού αζωτούχου λιπάσματος τύπου 16-20-0, καθώς και του 10-20-0 έχει ανέβει κατά περίπου 3 ευρώ το σακί των 40 κιλών.
Ακριβότερα πληρώνουν τη βασική λίπανση των χειμερινών σιτηρών για μια ακόμη χρονιά οι Έλληνες παραγωγοί, παρά το γεγονός πως οι τιμές της διεθνούς αγοράς δεν δικαιολογούν τις ανατιμήσεις. Μάλιστα η…

άνοδος αυτή δίνει χώρο σε περιθωριακούς διακινητές «μαϊμού» λιπασμάτων, οι οποίοι πατάνε πάνω στην ανάγκη των παραγωγών να λιπάνουν τα χωράφια τους, τη στιγμή που μαστίζονται από τη μειωμένη ρευστότητα.
 
Φέτος η φωσφορική αμμωνία τύπου 20-10-0 πωλείται στα 20-22 ευρώ το σακί των 40 κιλών, αυξημένη κατά 3 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο τύπος 16-20-0 πωλείται στα 22-23 ευρώ το σακί των 40 κιλών, σημειώνοντας την ίδια άνοδο.
 
Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά και την εταιρεία. Μάλιστα όταν πρόκειται για ειδικά λιπάσματα όπως το 24-10-0 βραδείας αποδέσμευσης, η τιμή στο σακί φτάνει τα 25 ευρώ. Ομοίως και η φωσφορική αμμωνία 20-20-0, η οποία είναι πιο πλούσια σε άζωτο και σε φώσφορο που πωλείται στα 26 ευρώ το σακί. Εν τω μεταξύ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται λίπανση με θειικό κάλιο στα οπωροφόρα δέντρα, το οποίο πωλείται στα 28 ευρώ το σακί, αυξημένο κατά 2 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
 
Αδιαφορία αγοραστών
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στη διεθνή αγορά, σημαντικές διορθωτικές πιέσεις παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη διεθνή αγορά των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς η αδιαφορία των αγοραστών ξάφνιασε τους παραγωγούς των πρώτων υλών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο από τις θέσεις τους. Έτσι φαίνεται πως εξασθενεί γρήγορα το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών μεταποιητικών βιομηχανιών, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρούν ακόμα περισσότερο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2012.
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *