ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αυξημένο μπόνους μεταφορικών και νέα τιμολόγια στα ζαχαρότευτλα

Αυξημένο μπόνους μεταφορικών και νέα τιμολόγια στα ζαχαρότευτλα
Αυξημένες τιμές αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για την αγορά τεύτλων. Ενισχυμένο θα είναι και το μπόνους για μεταφορικά και για ζαχαρικό τίτλο άνω του 12%.
Ενδιαφέρουσες αναπροσαρμογές στην τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει την ερχόμενη χρονιά (2013) για την αγορά των ζαχαροτεύτλων από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΒΖ. Σύμφωνα με…

ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το bonus των μεταφορικών που αναμένεται να αυξηθεί από τα 3 στα 4 ευρώ τον τόνο, ενώ βελτιωμένες κατά 5-6% θα είναι και οι τιμές αγοράς των ζαχαρότευτλων στις κατηγορίες με ζαχαρικό τίτλο άνω του 12%.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή αγοράς των ζαχαρότευτλων με 14 pol (ζαχαρικός τίτλος), αναμένεται να διαμορφωθεί στα 25,83-26,07 ευρώ ο τόνος, έναντι 24,6 ευρώ ο τόνος το 2012 και 22,43 ευρώ ο τόνος το 2011. Αντιστοίχως, η τιμή για τα ζαχαρότευτλα με 12 pol αναμένεται να φτάσει τα 36,33-36,67 ευρώ ο τόνος, από τα 34,6 ευρώ ο τόνος που ήταν το 2012 και τα 32,65 ευρώ ο τόνος το 2011.
 
Τέλος για τα 16 pol η τιμή υπολογίζεται στα 44,24-44,66 ευρώ ο τόνος, από τα 42,14 ευρώ ο τόνος που ήταν το 2012 και τα 39,99 ευρώ ο τόνος που ήταν το 2010.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η εφαρμογή της ειδικής ενίσχυσης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση που προβλέπει 31,8 ευρώ το στρέμμα, εάν το υπουργείο βασιστεί στις πρώτες εκτιμήσεις για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της επόμενης χρονιάς, που υπολογίζονται στα 125.000 στρ.
 
Ζάχαρη στην αγορά ρίχνει η Κομισιόν
 
Με το σκεπτικό ότι η ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης είναι ελλειμματική, η Κομισιόν αυξάνει τις εισαγωγές από Tρίτες χώρες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την πώληση ζάχαρης, που έχει παραχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ υπέρβαση των ποσοστώσεων.
«Ο ισολογισμός της εμπορικής περιόδου 2012/13 δείχνει ότι τα τελικά αποθέματα θα μειωθούν από τα 2 εκατ. τόνους στους 1,5 εκατ. τόνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν και προσθέτει ότι, για να αποκτήσει η αγορά τη ρευστότητα που χρειάζεται, θα πρέπει να εφοδιαστεί με επιπλέον προϊόν.
 
Γι’ αυτό, σκοπεύει να ρίξει στην αγορά 1,2 εκατ. τόνους, ποσότητα που θα προέλθει εξίσου από την ευρωπαϊκή παραγωγή εκτός ποσόστωσης αλλά και από την αύξηση των εισαγωγών. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από τους εκπροσώπους των 27 που συμμετέχουν στην επιτροπή διαχείρισης της ζάχαρης, και πιθανότατα θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *