ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Ώρα για χαλκούχα στις ροδακινιές

Ώρα για χαλκούχα στις ροδακινιές
Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής των ροδάκινων στα τέλη Οκτωβρίου τα δέντρα εισέρχονται σε περίοδο φυλλόπτωσης. Αυτή η περίοδος ωστόσο είναι ευαίσθητη, όπως ενημερώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας Venus Growers. Κι αυτό γιατί τα δέντρα είναι ευάλωτα σε προσβολές από μύκητες και έντομα. Για την αποφυγή λοιπόν τυχόν προσβολών, συνιστάται ο ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα.
Ιδανική περίοδος για τον ψεκασμό αποτελεί η φάση κατά την οποία το δέντρο έχει χάσει περίπου το…

70-80% των φύλλων του και ιδανική θερμοκρασία όταν αναμένονται για τις επόμενες δύο ημέρες νυχτερινές θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
 
Η κατάλληλη δόση
Τα κατάλληλα σκευάσματα είναι αυτά που περιέχουν Υδροξείδιο του Χαλκού, Οξυχλωριούχο Χαλκό, Βορδιγάλειο Πολτό ή Υποξείδιο του Χαλκού, ενώ συνιστάται μια μέτρια ποσότητα για τη δόση της εφαρμογής.
Βέβαια η δόση του σκευάσματος διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση, γι’ αυτό και όταν πρόκειται για κάποιο δέντρο που έχει νοσήσει την άνοιξη από κάποιο βακτήριο ή κλαδοσπόριο προβλέπεται η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ποσότητα. Κατά την εφαρμογή ο παραγωγός πρέπει να είναι προστατευμένος με γάντια, στολή και μάσκα.
 
Η «αγωγή» και πάλι αλλάζει εφόσον πρόκειται για δέντρο που είχε προσβληθεί από εξώασκο. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται ο ψεκασμός με τη δραστική ουσία Ζιράμ.
Ειδικής αντιμετώπισης χρίζει όμως και η ροδακινιά όταν προσβληθεί από κάποιο βακτήριο ιδιαίτερα όταν ταυτόχρονα υπάρχει βροχόπτωση. Τότε εντατικοποιούνται οι ψεκασμοί ελαφριάς κάλυψης κάθε 15-20 ημέρες.
 
Αντίστοιχα διαφορετική «αγωγή» χρειάζεται το δέντρο που είχε προσβληθεί από τον ανθονόμο, με την αντιμετώπιση να απαιτεί ψεκασμό χαλκούχου σε συνδυασμό με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας etofenprox.
 
Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Γιάννα
agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *