ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Ελλείψεις των self test στα φαρμακεία – ρίχνουν το μπαλάκι στα σχολεία

Ελλείψεις των self test στα φαρμακεία – ρίχνουν το μπαλάκι στα σχολεία

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας παραδέχονται το μπάχαλο με τα self test, ενώ μεταθέτουν το «μπαλάκι» της ευθύνης στα σχολεία.

Στον «αέρα» μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν πρόλαβαν να πάρουν τεστ.

Σε θρίλερ για «γερά νεύρα» εξελίσσεται το μπάχαλο με τις ελλείψεις σε self test που παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία παραδέχονται το φιάσκο και πετούν το «μπαλάκι» της ευθύνης στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν να πάρουν self test στα φαρμακεία -με το αποτέλεσμα να πρέπει να δηλωθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας-, θα πρέπει να προμηθευτούν από τις Σχολικές Μονάδες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης -που είναι κλειστές το Σαββατοκύριακο– και να δηλώσουν το αποτέλεσμα την Δευτέρα!

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορεί δεκάδες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς τεστ να είδαν το φως της δημοσιότητας και να έχουν γίνει εκκλήσεις από φαρμακευτικούς συλλόγους, όμως δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας:

«Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο. Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες. Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας»

«Η ευθύνη είναι της Πολιτείας»

Εικόνες που μαθητές και εκπαιδευτικοί έφυγαν από τα φαρμακεία με άδεια χέρια -αφού δεν βρήκαν self test- κυκλοφορούν από όλη την Ελλάδα, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει τα προβλήματα που υπάρχουν στη τροφοδοσία.

Αρχικά, ξεκαθαρίζει ότι το σύστημα δείχνει τα φαρμακεία με γεμάτες αποθήκες, επειδή δεν ενημερώνεται κατάλληλα, ενώ προσθέτει ότι η Πολιτεία δεν έδωσε το κατάλληλο περιθώριο ανεφοδιασμού, καθώς τα περισσότερα self test, εξαφανίστηκαν τις ημέρες των γιορτών, όπου τα κρούσματα έσπασαν όλα τα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το εξής:

«Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

«Τα self test έχουν τελειώσει»

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία σε δωρεάν self test που προορίζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε άλλα φαρμακεία έχει εξαντληθεί η δωρεάν ποσότητα και σε άλλα έχουν μείνει ελάχιστα, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού ΣυλλόγουΑπόστολος Βαλτάς, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Πρόσθεσε ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η απάντηση που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν επικοινωνούν με την αποθήκη, είναι πως όλα έχουν τελειώσει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, εξηγεί ότι «η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *