ΓΥΝΑΙΚΑ posted by

Να σου συστηθώ: Είμαι η τσάντα σου! / Της Γιώτας Παπαδοπούλου

Να σου συστηθώ: Είμαι η τσάντα σου! / Της Γιώτας Παπαδοπούλου

Γράφει η Γιώτα Παπαδοπούλου*

Η τσάντα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ κάθε γυναίκας,εγώ τις λατρεύω επειδή μπορώ να διαλέξω όποια θέλω και το μόνο που με απασχολεί είναι αν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα υπάρχοντά μου ενώ όταν κοιτάζω στην ίδια βιτρίνα το συνολάκι δίπλα της η ανησυχία μου είναι αν “χωράω”μέσα σε αυτό.

Αν επιλέγεις με την ίδια ευκολία τσάντα και ρούχα μη δίνεις σημασία σε ότι είπα παραπάνω,είσαι μια από τις τυχερές.

Υπάρχουν πολλά είδη τσάντας και επικρατεί η διεθνής ορολογία ως συνήθως, αλλά οι Ελληνίδες χρησιμοποιούμε τη δική μας η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα,υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις όπου η Ελληνική ορολογία δεν είναι εύηχη οπότε σαν καλόγουστος και φιλόξενος λαός που είμαστε την αποδεχόμαστε.

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή είδη τσάντας που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και ενώ τις φοράμε ίσως δεν γνωρίζουμε τα ονόματα που τις συνοδεύουν.

ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ -BACK PACK

Θεωρείται από το σύνολο των γυναικών η πιο βολική τσάντα επειδή έχει οβάλ σχήμα, μεγάλη χωρητικότητα και σου επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων.

ΤΣΑΝΤΑ ΧΙΑΣΤΙ-CROSS BODY

Έχει ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα με το σακίδιο πλάτης με τη διαφορά ότι εδώ διαφέρει το μέγεθος το οποίο είναι πιο μικρό και μπορεί να φορεθεί από το πρωί ως το βράδυ καθώς αποτελεί νομίζω το κομμάτι πασπαρτού της γκαρνταρόμπας σου.

Επίσης πρόσεξα ότι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τις ώριμες κυρίες αφού τις εξυπηρετεί από τη βόλτα τους στην αγορά ως τους απογευματινούς περιπάτους.

ΤΣΑΝΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ-MESSENGER BANG-POSTMAN BAG

Είναι οι μεγάλες ή μεσαίου μεγέθους τσάντες με μακρύ λουράκι για να μπορούν να φορεθούν και χιαστί, αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι ότι κλείνουν πάντα από πάνω με καπάκι για περισσότερη ασφάλεια, έχουν γεωμετρικό σχήμα και ένα ή δύο κουμπώματα.

ΤΣΑΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ-SHOPPER BAG

Η μεγάλη αγαπημένη σου τσάντα, σε πολλά σχέδια και χρώματα με ένα κοινό όμως γνώρισμα, δεν σε αγχώνει, χωράει τα πάντα.

TOTE BAG

Ανήκει στις διαχρονικές τσάντες, έχει ορθογώνιο σχήμα, ανοίγει από πάνω με φερμουάρ έχει δυο μακριά χερούλια και θεωρητικά τη συναντάμε σε μεγάλο μέγεθος, ανάλογα όμως από τη διάθεση του κάθε σχεδιαστή αυτό το στάνταρ ίσως αλλάξει.

HOBO BAG

Είναι η τσάντα με στρογγυλεμένο πάτο και σχηματίζουν ένα ενιαίο οβάλ σχήμα με το λουράκι της.

Επίσης διαχρονική, η οποία είναι και πάλι επίκαιρη.

FRAME BAG-ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΠΛΑΙΣΙΟ

Είναι ο τύπος τσάντας που κρατούσε η γιαγιά μας και κλείνει με δυο μεταλλικές λεπτομέρειες, σε υπέροχα σχέδια που όμως κρατούν το άρωμα εκείνης της εποχής, εξάλλου ήταν τόσο δυνατά θηλυκό που κανείς πιστεύω δεν θα το άγγιζε παρά μόνο λίγο, ίσα για να φρεσκάρει τα fashion girls.

DUFFEL SEA BAG – ΤΣΑΝΤΑ ΘΑΛΛΑΣΗΣ

Αγαπημένες τσάντες των μαμάδων, των κοριτσιών που τους αρέσει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα για εκείνες προσωπικά αντικείμενα για το weekend, τη ζωή στην πόλη από το πρωί ως το βράδυ ή για το γυμναστήριο.

Αν περιγράψει ένας άντρας την duffel θα μας πει ότι είναι μια τσάντα-χειραποσκευή για ταξίδι 5 ημερών.

SATCHEL BAG-ΣΑΚΑ

Η κλασσική σχολική σάκα σε ορθογώνιο σχήμα η οποία κλείνει σταθερά με δυο πόρπες σαν φάκελος. Ιδανική για τα office-girls ή για την καθημερινή οργάνωση εγγράφων όταν αυτό απαιτείται.

FLAP BAG

Τσάντα ώμου που κλείνει με καπάκι και έχει λουράκι ή αλυσίδα

SANDDLE BAG

Εδώ θα παραλείψω να μεταφράσω στον τίτλο επειδή δεν είναι και τόσο εφικτό να πάμε σε ένα κατάστημα και να ζητήσουμε τσάντα-σαμάρι, θα αρκεστώ να πω ότι είναι μικρή με στρογγυλεμένο πάτο. Υπάρχουν και οι επαγγελματικές sanddle π.χ των φωτογράφων που είναι διπλές και είναι ακριβώς σαν τις θήκες που είχαν στα άλογά τους οι cowboys.

ΤΣΑΝΤΑ ΜΠΑΓΚΕΤΑ-BAGUETTE BAG

Μακρόστενη, κομψή και χαριτωμένη, μπορείς να την κρατάς ή να την περάσεις στον ώμο.

ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΠΙΤΟΝΕ-QUILTED BAG

Το καπιτονέ σχέδιο το συναντάμε σε πολλά σχέδια καθώς και σε όλα τα σχήματα τσάντας.

ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΖΩΝΗ-BELT BAG

Tα αγαπημένα τσαντάκια -ζώνη που σου επιτρέπουν την απόλυτη ελευθερία κινήσεων, είναι η απόλυτη τάση αφού θα μπορείς να το φορέσεις και σαν αξεσουάρ-ζώνη για τις night out εμφανίσεις σου.

CLUTSH BAG

Αλήθεια τώρα ποια γυναίκα θα κρατούσε ένα τσαντάκι που θα το αποκαλούσαμε ΄‘συμπλέκτη”;

Εγώ σίγουρα όχι, αν και είναι από τα αγαπημένα μου αφού πολλά από αυτά έχουν Vintage χαρακτήρα.

Αυτή είναι όμως η αντίστοιχη Ελληνική λέξη, οπότε στην απλή καθομιλουμένη το βαφτίσαμε βραδινό τσαντάκι και έτσι νιώθουμε καλύτερα.

ΤΣΑΝΤΑ ΦΑΚΕΛΟΣ- ENVELOPE BAG

Διαχρονική και αγαπημένη όλες νομίζω έχουμε μία στη ντουλάπα μας, είναι η τσάντα που παλιότερα την φορούσαν οι γυναίκες μόνο βράδυ όμως τώρα έχει κυριαρχήσει και στις απογευματινές ώρες.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ-DOCTORS BAG

Θυμίζει την τσάντα του γιατρού και είναι επίσης vintage και ευρύχωρη.

ΤΣΑΝΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙ-WRISTLET BAG

Έγινε η πιο αγαπημένη της νέας γενιάς αφού η κομψότητα και η χάρη αυτής της τσάντας τις έχει κάνει να μην την αποχωρίζονται όλες τις ώρες της ημέρας.

MINAUDIERE BAG

ΤΣΑΝΤΑ ΠΟΥΓΚΙ-POUCH BAG

Κατασκευάζετε από διάφορα υλικά, δέρμα, σατέν, πλεχτές, σε μικρό μέγεθος ή πιο μεγάλες με κοινό χαρακτηριστικό ότι κλείνουν στο επάνω μέρος σαν πουγκί

ΤΣΑΝΤΑ ΩΜΟΥ-SOULDER BAG

H πιο απλή καθημερινή τσάντα,διαχρονική και αγαπημένη, η πιο safe επιλογή όταν θέλεις να αγοράσεις μια τσάντα για όλες τις ώρες όπως συνηθίζουμε να λέμε.

* Η Γιώτα Παπαδοπούλου διατηρεί κομμωτήριο στην πόλη της Αλεξάνδρειας από το 1991. Θα το συναντήσετε στον πεζόδρομο στην οδό Εθν. Αντίστασης 32

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *