ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Ονόματα και πιθανές υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ημαθίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Ονόματα και πιθανές υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ημαθίας

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εκλογές. Σίγουρα στις 15 Μαΐου που είναι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή μιας και είναι ο μόνος υποψήφιος. Κατά τα φαινόμενα και το Φθινόπωρο που όπως δείχνουν τα πράγματα θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα πάει στις επόμενες εκλογές αν και ο ίδιος  έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως βούλησή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που σημαίνει εκλογές την άνοιξη του 2023.

Η αλήθεια είναι ότι με το ένα και με το άλλο, με όλα τα στραβά που έχουν προκύψει στον Μητσοτάκη (πανδημία, πόλεμος, παγκόσμια ενεργειακή κρίση κλπ) μαζί με τις ουκ ολίγες αστοχίες υπουργών του (πολλά παραδείγματα), το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο αυτή κινείται μεταξύ 30% – 33%.  Χαμηλό ποσοστό όταν για την αυτοδυναμία (εννοώ με το νέο νόμο της ΝΔ) χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 38%, όχι όμως απαγορευτικό για την επίτευξή της, όταν στον χώρο των ψηφοφόρων υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων που πλησιάζει το 15% και εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από υπό σκέψη «κοψοχέρηδες» της ΝΔ και διάφορα ορφανά της Δεξιάς πολυκατοικίας.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει λόγο για να ρισκάρει και να τις πάει τις εκλογές σε ένα χρόνο. Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Ο πόλεμος δεν δείχνει να έχει τελειωμό, η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να ξεπερνιέται, η πανδημία ακούγεται ότι μπορεί να φουντώσει ξανά τον ερχόμενο Χειμώνα… Ρισκάρεις να το τρενάρεις; Να σου έλθει καμιά καινούργια κατακέφαλα, σαν τον πόλεμο στην Ουκρανία που κανένας δεν τον υπολόγιζε όταν ξεκινούσε το 2022 κι όλοι μιλούσαν για ανάκαμψη με το τέλος της πανδημίας;

Δεν ρισκάρεις και κάνεις εκλογές το Φθινόπωρο. Πρώτα με την απλή αναλογική και μετά με τον καινούργιο εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να πιάσει το 38% και την αυτοδυναμία ή να την πλησιάσει. Μετά, αφού θα είναι «καβάλα» στο άλογο, έστω και τραυματισμένη, θα ζητήσει από το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εκεί σε θέλω Νίκο Ανδρουλάκη μου, που αντί να τρως μεγάλη μπουκιά, σπεύδεις να δηλώσεις ότι δεν θα συνεργαστείς σε κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα μας προκύψει κανά «καουμπόϊκο» με αλλαγή εκλογικού νόμου, οπότε δεν θα χρειάζεται ενεργοποίηση σενάριου εκλογικής συνεργασίας, ούτε με Ανδρουλάκη ούτε με Βελόπουλο (διότι εξετάζεται κι αυτό).

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ημαθία σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Σημαίνουν ότι το ενδεχόμενο να έχει και πάλι τρείς έδρες δείχνει πολύ δύσκολο. Ακόμη και αυτοδυναμία να πετύχει, με 38%, οι έδρες θα περιοριστούν στις δύο. Ο  εκλογικός νόμος περιορίζει τα μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος και η κατανομή δεν δείχνει ότι μπορεί να δώσει και τρίτη έδρα για τη ΝΔ στην Ημαθία.

Οπότε τι έχουμε; Έχουμε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο να έχει τη μια έδρα στα σίγουρα και αναμφισβήτητα (από φίλους και μη), τους Τάσο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη να παλεύουν για τη δεύτερη και άλλους τρεις (εκ των οποίων οι δύο γυναίκες) να παλεύουν για το ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος σε Νοσοκομείο ως πολιτευτής.

Τι το σκέφτεστε; Σας έδωσα ήδη τα βασικά για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ημαθίας:

  • Από τους προηγούμενους θα είναι οι: Βεσυρόπουλος Απόστολος, Μπαρτζώκας Τάσος και Τσαβδαρίδης Λάζαρος.

ΝΔ: Μέχρι αύριο ανακοινώνει ψηφοδέλτια. Τα σίγουρα ονόματα της Ημαθίας

  • Ένας ακόμη άνδρας, τουλάχιστον: Θα είναι ο δικηγόρος Γιώργος Μπιλέκας, ένα συνεπές και ικανό στέλεχος με ευρεία αποδοχή στον κομματικό χώρο αλλά (επιτέλους) κι ένας original Βεροιώτης στο ψηφοδέλτιο μετά από χρόνια; Θα είναι μήπως ο γιατρός Σωτήρης Κουπίδης που ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι και ακούω ότι κάποιοι σκέφτονται να τον ενεργοποιήσουν και πάλι για τη λίστα της Νέας Δημοκρατίας; Θα είναι άραγε ο μηχανικός Αλέξανδρος Αλαγκιοζίδης (το άκουσα κι αυτό) που είναι και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας οπότε η υποψηφιότητά του θα έχει κι ένα δυνατό συμβολισμό; Να αναθεώρησε τις απόψεις του ο Ναουσαίος δικηγόρος, Προκόπης Μπίλης, που ακούστηκε και άλλες φορές, το βλέπω δύσκολο αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ή μήπως θα γίνει το «μπαμ» με τον Καλλίστρατο Γρηγοριάδη, τον αντιδήμαρχο του ΠΑΣΟΚου δήμαρχου Βέροιας, που έχει φιλοδοξίες, έχει προσόντα και μπορεί να φθάσει ψηλότερα; Όποιος και να είναι, στις εκλογές αυτές δεν έχει τύχη εκλογής, το ξέρει και θα είναι υποψήφιος «για να στηρίξει την παράταξη» κι έχει ο Θεός.
Ένα “καλό χαρτί” για τον Κώστα Βοργιαζίδη

O Καλλίστρατος Γρηγοριάδης

  • Πρέπει βέβαια να είναι και δύο γυναίκες, για την τήρηση της ποσόστωσης αν κι αυτό δεν είναι απαραίτητο να τηρηθεί σε επίπεδο Νομού διότι μπορεί να καλυφθεί και σε επίπεδο επικράτειας: Για την ώρα, όπως μαθαίνω, η σημερινή πολιτευτής, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη συμπεριλαμβάνεται στις γυναίκες- στελέχη που δεν επιθυμούν να αναμειχθούν ξανά με το κεντρικό ψηφοδέλτιο της Ημαθίας.
Οι ευχές της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη

Η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη

Από αυτές που δείχνουν να επιθυμούν, όπως ευρέως ακούγεται, είναι η Ναουσαία Τζωρτζίνα Αθανασίου, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και σύζυγος του γνωστού δικηγόρου της Νάουσας, Σταύρου Βαλσαμίδη. Από τη Νάουσα κατάγεται και η Σοφία Ράλλη, η γνωστή πρωταθλήτρια της χιονοδρομίας και σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία Αλέξανδρου Καλαϊτζίδη, που στις προηγούμενες εκλογές δεν βρέθηκε φόρμουλα ώστε να είναι υποψήφια όμως τώρα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα πράγματα και να βρεθεί στην εξάδα. Από τη Νάουσα προέρχεται και μια ακόμη φημολογούμενη γυναικεία υποψηφιότητα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αυτή της μικορβιολόγου και αντιδημάρχου Νάουσας, Στέλλας Αραμπατζή.. Δυνατή γυναικεία υποψηφιότητα για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει πάντα η Αλεξανδρινή επιχειρηματίας Ολυμπία Σουγιουλτζή – Γκασνάκη (σύζυγος του Γιώργου Γκασνάκη, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της γνωστής και καινοτόμου κτηνοτροφικής μονάδας της Αλεξάνδρειας) η οποία στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές διακρίθηκε για τον έντιμο και κυρίως για τον ανθρώπινο αγώνα που έδωσε.

Η ειλικρίνεια της Ολυμπίας Σουγιουλτζή

Η Ολυμπία Σουγιουλτζή και ο Γιώργος Γκασνάκης

Τέλος ένα όνομα από τις γυναικείες ενδεχόμενες υποψηφιότητες που λέγεται ότι μπορεί «να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα» και να αλλάξει ακόμη και τα δεδομένα στις θέσεις από το δύο και κάτω, είναι η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Βέροιας, η Συρμούλα Τζήμα- Τόπη. Όπως ακούω πρόκειται για μια υποψηφιότητα πολλών δυνατοτήτων, για να φέρει νέο κόσμο στη Νέα Δημοκρατία και όχι για να ανακυκλώσει απλώς τις υπάρχουσες ψήφους, ίσως η μοναδική που εάν τελικά είναι υποψήφια, θα «κατέβε黨για να εκλεγεί και όχι απλά για να «συμπληρώσει».

Το φλουρί στη Συρμούλα! (φώτο)

Η Συρμούλα Τζήμα- Τόπη

Έχουμε όμως χρόνο να τα ξαναπούμε για όλες, για όλους, για πολλά ακόμη και κυρίως και για τα άλλα κόμματα όσο κι αν αυτά δείχνουν να έχουν περιορισμένες δυνατότητες στην παρούσα φάση ακόμη κι αν η ΝΔ βρίσκεται να βολοδέρνει πέριξ του 30%. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, πώς να το κάνουμε.

Ο Αλεξανδρινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *