ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ posted by

Έχασε τη μάχη για τη ζωή του ο 28χρονος από την έκρηξη στα Γρεβενά

Έχασε τη μάχη για τη ζωή του ο 28χρονος από την έκρηξη στα Γρεβενά

Ρεπορτάζ: makthes.gr

Δεν άντεξε ο 28χρονος από τα Γρεβενά που τραυματίστηκε βαριά σε έκρηξη που έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου στα Γρεβενά (κλικ ΕΔΩ).

Ο 28χρονος χαροπάλευε από χθες αφού είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη στο εργοστάσιο που εργαζόταν…

Ο 28χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί μετά την έκρηξη. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο άτυχος νεαρός δεν άντεξε και το πρωί κατέληξε. Η κατάσταση της υγείας του, ήταν από την πρώτη στιγμή σοβαρή και τα ξημερώματα επιδεινώθηκε.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο «ο εγκαυματίας, θύμα εργατικού ατυχήματος από έκρηξη που διακομίστηκε χθες 04/05 το απόγευμα από το Νοσοκομείο Γρεβενών διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων, απεβίωσε σήμερα και ώρα 12.05 μεσημέρι. Είχε υποστεί καθολικά εγκαύματα έκτασης 95% επιφανείας σώματος ολικού πάχους και συνοδό βαρύ εισπνευστικό έγκαυμα αεροφόρων οδών. Το βράδυ της 04/05 οδηγήθηκε στο χειρουργείο για τις απαραίτητες επείγουσες χειρουργικές πράξεις και στη συνέχεια παρέμεινε στη Μονάδα Εγκαυμάτων σε καταστολή και με υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών σε κρίσιμη κατάσταση».

«Το παιδί είχε «πάρει» φωτιά ολόκληρο, βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή» αναφέρει o δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης. Ο άτυχος άνδρας είχε εγκαύματα μεγάλης έκτασης και βάθους, ενώ εξαιτίας της έκρηξης δέχθηκε υψηλό θερμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει μεγάλες ποσότητες αερίων. «Το εργοστάσιο έχει ουσιαστικά δύο μονάδες. Η μία είναι επεξεργασίας ξύλου και η άλλη ηλεκτροπαραγωγής. Στην δεύτερη έγινε η έκρηξη, ωστόσο η μονάδα ήταν κλειστή από την Κυριακή (1/5), διότι θα γινόταν αλλαγή φλαντζών σε ορισμένους αγωγούς από το προσωπικό Ιταλικής Εταιρείας που είχε στήσει πριν ένα χρόνο τη συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής» τονίζει o δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών. Το δυστύχημα έγινε λίγες μέρες μετά το προηγούμενο μεγάλο βιομηχανικό δυστύχημα στη βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών της ΕΛΤΕΚ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι!

Σε ανακοίνωσή του το εργατοϋπαλληλικό κέντρο του νομού Γρεβενών καταγγέλλει μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο Νομός μας βρίσκεται στην αρνητική επικαιρότητα με ένα νέο Εργατικό Ατύχημα στην ALPHA ENERGY, με έναν συνάδελφο να δίνει μάχη για την ζωή του μετά το τραγικό δυστύχημα στην ΕΛΤΕΚ όπου τρείς συνάδελφοι έχουν χάσει την ζωή τους. Το ατύχημα συνέβη κατά την διάρκεια συντήρησης του εργοστασίου για την παραγωγή ρεύματος, με αποτέλεσμα την έκρηξη στο λέβητα.

Η εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου , που είχε την ευθύνη για την συντήρηση , δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα ένας συνάδελφος δίνει μάχη για τη Ζωή του με πολλαπλά τραύματα. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος και την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων. Το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα είναι πόσους νεκρούς και τραυματίες εργαζόμενους πρέπει να θρηνήσουμε για να τηρηθούν επιτέλους από όλους εταιρείες, εργολάβους και υπεργολάβους ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Το κόστος της ανθρώπινης ζωής , δεν αποτιμάτε σε χρήμα και αυτό πρέπει να μετρηθεί από όλους και επιτέλους να γίνουν αποτελεσματικοί αιφνίδιοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας στην εργασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του κέντρου Λάζαρος Χαραλαμπίδης.

Ο σύλλογος ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «Όταν μέσα σε λίγες μέρες, μια σταλιά τόπος όπως τα Γρεβενά, μετατρέπεται με βομβαρδισμένη πολιτεία, με τρεις νεκρούς συναδέλφους στην ΕΛΤΕΚ και έναν να δίνει την μάχη της ζωής του στην εντατική απο την ALFA WOOD, κάτι άλλο υπάρχει πέρα από την “κακία ώρα”.

Τα υποτυπώδη έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, η ανύπαρκη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων, οι αλλαγές πόστων και ειδικοτήτων για να βγάλουμε τη δουλειά με όσο λιγότερους εργαζόμενους γίνεται, λόγω του κόστους που χρειάζεται η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων “ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΙΑ Η ΩΡΑ”. Καλούμε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα σωματεία τους και να διεκδικήσουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθορισμένα πόστα και αρμοδιότητες, αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα.

Απαιτούμε από το ανάλγητο κράτος να στελεχώσει τις υπηρεσίες ελέγχου, γιατί εκτός από τους επενδυτές εργοδότες υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 28χρονου εργαζομένου που έχασε τη ζωή του, μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο ξυλείας και βιομάζας στα Γρεβενά, εκφράζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος, προκειμένου να εξακριβώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες.

«Είναι αυτονόητο πως θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ergostasio-1.jpg

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι στο εργοστάσιο ξυλείας MDF, της ALFA WOOD ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ, στο 7ο χλμ. Γρεβενών – Μαυραναίων, με έναν 28χρονο Ελληνα να χάνει τελικά τη ζωή του. Πρόκειται για τον 28χρονο Κωνσταντίνο Γκούμα, που εργαζόταν στο τμήμα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Εργοστασίου.

kostas-gkoymas.jpg

Ο 28χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας μπήκε άμεσα στο χειρουργείο, όπου παρέμεινε για 1,5 ώρα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου, σε κρίσιμη κατάσταση. Τελικά δεν άντεξε κι έχασε τη μάχη να κρατθεί στη ζωή.

Η φονική έκρηξη στην ΕΛΤΕΚ

Πριν από περίπου 15 μέρες το εργοστάσιο παραγωγής δυναμίτιδας της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά κατατράφηκε από μια πολύ ισχυρή έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι που εκείνη την ώρα εργάζονταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου: οι Ζήσης Αποστολίδης 32 ετών από τα Γρεβενά, Κωνσταντίνος Ορφανίδης, 36 ετών, από τη Δήμητρα Γρεβενών και Χαράλαμπος Κικίδης, 46 ετών από τον Πολύμυλο Κοζάνης. Ο φύλακας που μόλις είχε αλλάξει τη βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του, τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών για τις πρώτες βοήθειες. Η έρευνα για τα αίτια της φονικής έκρηξης συνεχίζεται ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *