ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Πετυχημένο το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς στη Νάουσα – ιδιαίτερη η παρουσίαση της Ολυμπίας Αποστόλου

Πετυχημένο το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς στη Νάουσα – ιδιαίτερη η παρουσίαση της Ολυμπίας Αποστόλου

Με περισσότερους από 200 συνέδρους από πάνω από 20 χώρες, επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Νάουσα, το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων) και με τη θεσμική υποστήριξη του Δήμου Νάουσας.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Ναουσαίο Γιώργο Μαγγανάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος απέσπασε τα εύσημα από όλους τους παρευρισκόμενους για την άρτια διοργάνωση.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν η γενετική βελτίωση των ποικιλιών της ροδακινιάς, η φυτοπροστασία, λίπανση και άρδευση, τα προηγμένα συστήματα παραγωγής, οι τεχνολογίες βελτίωσης της μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς του καρπού, η μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ροδάκινου κλπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση του ελληνικού κλάδου των μεταποιημένων ροδάκινων στην παγκόσμια αγορά, που έκανε η Ολυμπία Αποστόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης, η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου χώρα στον κόσμο.Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει το ενδιαφέρον για μεταποιημένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρηιδιαίτερα στις δυτικές αγορές. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο είναι η κλιματική κρίση και η απαίτηση των αγορών για μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Νάουσας Ν. Καρανικόλας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς και άλλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *