ΥΓΕΙΑ posted by

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της 4ης δόσης εμβολίου για τους 30 – 59 ετών

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της 4ης δόσης εμβολίου για τους 30 – 59 ετών

Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του μεταφέρει την θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

«Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με την οποία έγινε γνωστό ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την προσεχή Δευτέρα (27/06).

Στη συνέχεια της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση, πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι «οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τέταρτη δόση εμβολιασμού μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη.

Τι κάνει όποιος έχει νοσήσει

Παράλληλα οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέταρτη δόση εμβολιασμού όποιος έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και στη συνέχεια έχει νοσήσει.

Λίγοι 60αρηδες εμβολιάστηκαν με 4η δόση

Η πλατφόρμα για την 4η δόση είχε ανοίξει την περασμένη άνοιξη για την δεύτερη αναμνηστική δόση αρχικά για τους ανοσοκατασταλμένους και στη συνέχεια για τους πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω. Τότε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, την εμβολιαστική κάλυψη και το διάστημα από την πρώτη αναμνηστική δόση, είχε επισημάνει το σχετικό όφελος από τη δεύτερη αναμνηστική δόση καθώς αναμενόταν να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμού παραμένει η ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *