ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Σωστή διαρρύθμιση: Το κλειδί για ένα όμορφο καθιστικό

Σωστή διαρρύθμιση: Το κλειδί για ένα όμορφο καθιστικό

Όποια προσπάθεια διακόσμησης κι αν προσπαθήσει να κάνει κάποιος στον χώρο του και ιδίως στο καθιστικό, ένα δωμάτιο «υψηλής κίνησης» είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό, αν ο χώρος δεν έχει την κατάλληλη διάταξη.

Καναπέδες ή καναπές κρεβάτι, αναλόγως τις ανάγκες κάθε σπιτιού, τραπέζια σαλονιού, πολυθρόνες, όλα πρέπει να έχουν την κατάλληλη διαρρύθμιση πάντα λαμβανομένων υπόψη των διαστάσεων του διαθέσιμου χώρου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μη δείχνει, ότι τα έπιπλα είναι ατάκτως ερριμμένα στον χώρο, αλλά το κάθε τι βρίσκεται στη θέση που πρέπει και εξυπηρετεί τον σκοπό που πρέπει. Έτσι θα υπάρχει μια ρέουσα φυσιολογική ατμόσφαιρα στον χώρο επηρεάζοντας κατ’ επέκταση θετικά και τη διάθεσή μας.

Εν αρχή ην… η σωστή διάταξη

Οι διαθέσιμες επιλογές για μια σωστή επιλογή είναι αμέτρητες. Ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετήσετε σωστά τα έπιπλα σας ξεκινά από την επίγνωση του σχήματος του χώρου σας αλλά και της καθημερινής χρήσης για την οποία προορίζεται. Όταν ξεκινάτε να βάλετε τα έπιπλα στον χώρο, η αρχή πρέπει να γίνει από τα ογκοδέστερα κομμάτια, τους καναπέδες. Οριοθετήστε λοιπόν το μεγαλύτερο έπιπλό σας σε σχέση με το στοιχείο που κυριαρχεί στον χώρο σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα τζάκι, το κεντρικό παράθυρο, ένας τοίχος όπου έχετε κάποιο ξεχωριστό κομμάτι τέχνης ή ακόμη και η τηλεόραση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει απλώς να προσέξετε και να μη βάλετε έναν καναπέ μπροστά από παράθυρο, καθώς έτσι εμποδίζετε τη φυσική πηγή φωτισμού του δωματίου. Κάτι τέτοιο θα το έκανε να δείχνει σκοτεινό.

Στη συνέχεια τοποθετήστε τα μικρότερα έπιπλα, που χρησιμοποιείτε ως καθίσματα, όπως καρέκλες ή μικρούς διθέσιους καναπέδες γνωστούς και ως loveseats, είτε αντίθετα είτε παρακείμενα στο μεγάλο έπιπλο, τον καναπέ. Τελειώστε συμπληρώνοντας τον χώρο με έπιπλα που ξεχωρίζουν και δίνουν τις μικρές πινελιές του στυλ σας, όπως σκαμπό, βοηθητικά τραπεζάκια και φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μεριμνήσετε, ώστε κάθε κάθισμα να βρίσκεται κοντά σε κάποιο τραπέζι για να μπορεί κάποιος να ακουμπά το ποτήρι ή το πιάτο του.

Ιδέες για μικρά καθιστικά

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση η τοποθέτηση όλων των κομματιών απέναντι από τους τοίχους δεν αναδεικνύει τους μικρούς χώρους. Αυτό δημιουργεί έναν χώρο στη μέση μεν, ωστόσο δίνει και μια αποπνικτική αίσθηση του δωματίου. Καλύτερα να τοποθετηθούν όλα τα έπιπλα στο κέντρο δημιουργώντας την εντύπωση, ότι ο χώρος είναι ανοιχτός.

Τα χαλιά θέτουν τα όρια

Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη περιοχή, όπου έχετε απλώσει ένα χαλί για να οριοθετηθεί η καθιστική ζώνη του δωματίου, λογική που αρμόζει βέβαια σε πιο μεγάλους χώρους. Αν σε έναν μικρό χώρο στριμώξουμε όλα τα έπιπλα στην επιφάνεια ενός χαλιού το αποτέλεσμα δε θα είναι όμορφο ή λειτουργικό. Αυτό που ισχύει σα γενικός κανόνας είναι, ότι όλα τα έπιπλα θα πρέπει να χωράνε εντός της επιφάνειας του χαλιού. Εάν το χαλί δεν είναι αρκετά μεγάλο για να τα χωρέσει, φροντίστε ώστε όλα τα μπροστινά πόδια των επίπλων σας να ακουμπούν την επιφάνεια του χαλιού.

Η ευέλικτη διαρρύθμιση του χώρου

Δώστε στον εαυτό σας την ευελιξία να αλλάζετε τη διάταξη των επίπλων σας αναλόγως της διαρρύθμισης. Ελαφριές πολυθρόνες μπορεί να γεμίσουν εξαιρετικά τις άδειες γωνίες του δωματίου, την οποία θα έχετε τη δυνατότητα να μετακινείτε προς το σημείο, όπου χρειάζεται να συμπληρωθεί ένα ακόμη κάθισμα, όταν θα έχετε φιλοξενούμενους. Προσθέστε κομμάτια, όπως σκαμπό ottoman ή υποπόδια ή σκαμνάκια, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ως βοηθητικά τραπέζια τοποθετώντας έναν δίσκο επάνω τους, αλλά και ως καθίσματα.

Η πρόκληση των πολύ μεγάλων χώρων

Η στρατηγική τοποθέτηση των επίπλων σε έναν μακρόστενο ή πολύ μεγάλο χώρο μπορεί να αποδώσει το αίσθημα ζεστασιάς και φιλοξενίας, που θέλουμε να εμπνέει ο χώρος μας. Δημιουργήστε μια κλιμακωτή αίσθηση άνεσης χωρίζοντας τον χώρο σε δύο καθιστικά αφήνωντας έναν διάδρομο μεταξύ τους. Τοποθετώντας την πλάτη του καναπέ σε αυτό τον διάδρομο τονίζει την προσπάθειά σας να διαχωρίσετε τα δύο καθιστικά.

Διάταξη που ευνοεί τις συζητήσεις

Αν το καθιστικό σας λειτουργεί συχνά σαν χώρος συγκέντρωσης συγγενών και φίλων, επιλέξτε μια διαρρύθμιση που να εξυπηρετεί τις συζητήσεις. Τραβήξτε τα καθίσματα προς το κέντρο του χώρου και τοποθετήστε τα με τρόπο που το ένα να είναι απέναντι από το άλλο. Ταυτόχρονα φροντίστε ώστε το τραπέζι σαλονιού να είναι στο κέντρο και σε θέση, ώστε όλοι να έχουν άμεση πρόσβαση για να μπορούν να ακουμπήσουν το ποτήρι τους. Σε περίπτωση που ο χώρος σας είναι αρκετά μεγάλος επενδύστε σε μικρά τραπέζια σαλονιού, που θα βάλετε κοντά σε κάθε κάθισμα, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι προσκεκλημένοι σας.

Σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η επιλογή σας αυτό που έχει πρωταρχικό ρόλο είναι να νιώθετε εσείς άνετα στον χώρο, να είναι λειτουργικός, ώστε να μπορείτε και να κυκλοφορείτε και να φιλοξενείτε κόσμο και πάνω απ’ όλα να μπορείτε να απολαμβάνετε στιγμές χαλάρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *