ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Πόσους βουλευτές θα εκλέξουν τα κόμματα σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία;

Πόσους βουλευτές θα εκλέξουν τα κόμματα σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία;

Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Οι τετραεδρικές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας μας είχαν συνηθίσει στο 3-1, με το πρώτο κόμμα να «κλειδώνει» τρεις βουλευτές και την αξιωματική αντιπολίτευση έναν. Τι θα γίνει όμως στις εκλογές της απλής αναλογικής και τι στις επόμενες με το bonus των 40 εδρών (αντί 50 που ήταν παλιότερα);

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που δημοσιεύει το veriotis.gr οι μυστικές δημοσκοπήσεις που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ζητούν τα μεγάλα κόμματα, υπολογίζουν μέχρι και την τελική κατανομή των εδρών.

Έτσι, τα τελευταία δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία των κομμάτων δίνουν στην Ημαθία,

  • με την απλή αναλογική (πρώτες εκλογές): 2 έδρες ΝΔ, 1 έδρα ΣΥΡΙΖΑ και 1 έδρα ΠΑΣΟΚ
  • με την ενισχυμένη αναλογική (δεύτερες εκλογές): 3 έδρες ΝΔ, 1 έδρα ΣΥΡΙΖΑ

Φαίνεται δηλαδή ότι στην Ημαθία, εφ’ όσον λάβουμε δεδομένο ότι θα διεξαχθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το πολιτικό τοπίο δύσκολα θα αλλάξει.

Το ίδιο ισχύει και για την Πιερία, όπου εκεί υπάρχει πιθανότητα ακόμα και υπό την απλή αναλογική το πρώτο κόμμα να λάβει 3 έδρες.

Το «μάρμαρο» του εκλογικού νόμου στις τετραεδρικές της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι το «πληρώνει» η Πέλλα. Εκεί, η απλή αναλογική δίνει μια κατανομή 1-1-1-1, ενώ οι δεύτερες εκλογές δίνουν μόνο δύο έδρες στη ΝΔ, μία στον ΣΥΡΙΖΑ μία στο ΠΑΣΟΚ και μία σε όποιο μικρότερο κόμμα «κάτσει η μπίλια».

Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για αναλύσεις βάσει των πρόσφατων μυστικών δημοσκοπήσεων και τις αναγωγές στα τελικά ποσοστά των κομμάτων.

Ο προεκλογικός αγώνας σιγά-σιγά βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της… προθέρμανσης, αλλά δεν αποκλείεται η τελική ευθεία να είναι κοντά, με τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμα για ανακοίνωση ψηφοδελτίων ίσως και πριν τραγουδήσουμε «πάει ο παλιός ο χρόνος»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *