ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ επέστρεψε: Η μοναδική πόλη της Ελλάδας, με το όνομα του Αλέξανδρου, δεν διοργάνωσε… συλλαλητήριο !!!

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ επέστρεψε: Η μοναδική πόλη της Ελλάδας,  με το όνομα του Αλέξανδρου, δεν διοργάνωσε… συλλαλητήριο !!!

Το κατάφεραν κι αυτό: Η μοναδική πόλη της Ελλάδας, με το όνομα του Αλέξανδρου, δεν διοργάνωσε… συλλαλητήριο !!!

Σας είχα υποσχεθεί ότι θα επανέλθω άμεσα.

Το κάνω σήμερα έχοντας ως βασικό θέμα, τα συλλαλητήρια που έγιναν χθες, ενάντια στην χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Το ειδησεογραφικό μέρος των εκδηλώσεων και οι εκτιμήσεις περί αυτών, περιγράφονται ήδη από χθες βράδυ και δεν θα μπω σε αντιγραφές και επαναλήψεις. Υπάρχουν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που τα σχολιάζουν, να αναζητήσετε αυτό που σας εκφράζει και να διαβάσετε ή να ακούσετε ότι έχει να σας μεταδώσει.

***

Σήμερα θέλω να επικεντρώσω σε κάτι άλλο. Σχετικό αλλά και διαφορετικό (ίσως). Συλλαλητήρια έγιναν χθες σε 24 πόλεις της Ελλάδας. Σε 15 πόλεις της Μακεδονίας (Πέλλα, Βέροια, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Πολύκαστρο, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Σιάτιστα) και σε 9 πόλεις άλλων περιφερειών (Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλος, Θήβα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Χανιά, Ρόδος, Κω). Τα μισά από αυτά διοργανώθηκαν με κεντρικό συντονισμό από την αρμόδια Επιτροπή Αγώνα ενώ τα άλλα μισά αποφασίστηκαν στην πορεία, με πρωτοβουλία τοπικών δομών, Δήμων, φορέων, συλλόγων, πολιτών κλπ.

***

Υπήρξαν και κάποιες άλλες πόλεις, που θέλησαν να διοργανώσουν συλλαλητήριο, το δήλωσαν δημοσίως μέσω φορέων ή ομάδων πολιτών τους, όμως ο σχεδιασμός που προϋπήρξε των προθέσεών τους και η άποψη να μην υπάρξει χωρική πολυδιάσπαση στην κινητοποίηση, οδήγησε στην αναβολή τους.  Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Δήμος Νάουσας όπου ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης συζήτησε με πολίτες και φορείς, για το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου και στη Νάουσα. Τους… “πρόλαβε” όμως η Βέροια κι έτσι το άφησαν. Το εξήγησε δημοσίως ο Κουτσογιάννης που απηύθυνε και κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Βέροιας.

***

Πως να μην αναφέρουμε και τη Βέροια. Όπου μπορεί να κράτησαν αποστάσεις από τη διοργάνωση, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και η ομάδα του, μόλις όμως μαθεύτηκε ότι στις πόλεις που θα διοργανώσουν συλλαλητήριο, δεν περιλαμβάνονταν η Βέροια, πολίτες και φορείς ξεσηκώθηκαν, απαίτησαν, κινητοποίησαν και κατάφεραν να διοργανώσουν συλλαλητήριο, με μπροστάρη τον Μητροπολίτη. Έστω και χωρίς την επίσημη οργανωτική συμμετοχή του Δήμου τους, κάτι που έσπευσε να τονίσει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συλλαλητήριο “συζητήθηκε αποκλειστικά και μόνο η παραχώρηση της πλατείας Ωρολογίου στους διοργανωτές και δεν υπήρξε καμία συζήτηση για συνδιοργάνωση του Δήμου ούτε και πάρθηκε σχετική απόφαση”. Καθαρές κουβέντες και από τη Δημοτική Αρχή της Βέροιας και από τη Δημοτική Αρχή της Νάουσας.

***

Κι έρχομαι στην Αλεξάνδρεια.

Επί ένα μήνα, ανακοινώνονταν και γίνονταν γνωστό με πολλούς τρόπους ότι θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και αλλού. Από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο. Στο πλαίσιο αυτό σχηματίζονταν επιτροπές αγώνα, επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών, κινητοποιούνταν δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς. Κι όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο αυξάνονταν οι πόλεις  που εκδήλωναν πρόθεση να διοργανώσουν κι αυτές συλλαλητήριο.

***

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, απουσίαζε εντελώς και δεν αναφέρονταν πουθενά, η μοναδική πόλη της Ελλάδας που έχει το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου, έστω και κατά μύθο (η Αλεξανδρούπολη έχει το όνομα του Αλέξανδρου Α΄ Γκλίκσμπουργκ).  Κανένας δεν έδωσε σημασία για αυτό, ούτε πανελλαδικά (για να γίνει “κρούση”) ούτε όμως και τοπικά. Κανένας δεν έδωσε σημασία για αυτό, ούτε τοπική αρχή, ούτε τοπικός φορέας, ούτε σύλλογος, ούτε καν κάποια από τις θεωρούμενες “προσωπικότητες” του τόπου. Κανένας δεν το επεσήμανε, κανένας δεν κινητοποιήθηκε. Η δημοτική αρχή έδειξε να μην ασχολείται, οι σύλλογοι και οι πολίτες έδειξαν να μη νοιάζονται (σε αντίθεση με τη Βέροια και τη Νάουσα), κανένας δεν σκέφθηκε να είναι και η Αλεξάνδρεια, ανάμεσα στις πόλεις που θα διοργάνωναν συλλαλητήριο. Έστω και συμβολικά για το όνομά και τις παραδόσεις που τη συνδέουν με τη Μακεδονία ανέκαθεν, για το Ρουμλούκι και την ιστορική κληρονομιά του, για τον Βάλτο και τους αγώνες του, για τους κατοίκους της περιοχής που θυσιάστηκαν σε αυτό τον αγώνα.

***

Προσέξτε. Αναφέρομαι σε αυτούς που είναι υπέρ των συλλαλητηρίων, που είναι ένθερμοι της ιδέας να μην υπάρξει ούτε καν παράγωγο ή προσδιορισμός “Μακεδονίας”, στο όνομα του κράτους των Σκοπίων. Οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής, που δεν ενδιαφέρονται για όλα τα παραπάνω ή είναι και ιδεοληπτικά αντίθετοι, που συμφωνούν με τον συντοπίτη Καρανίκα, καλά έκαναν κι αδιαφόρησαν. Ούτε τους νοιάζει κι ούτε ενδιαφέρθηκαν, ήταν αναμενόμενο. Οι άλλοι όμως; Οι “ενδιαφερόμενοι”; Αυτοί τι έκαναν;

***

Ακόμη κι όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει συλλαλητήριο στη Βέροια, ούτε καν ασχολήθηκαν έστω με την κινητοποίηση (όπως έγινε σε άλλους δήμους της Ημαθίας και άλλων περιοχών). Μοναδική εξαίρεση ο Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξάνδρειας.

***

Και στην πλευρά των “ενδιαφερόμενων” μη βιαστούν κάποιοι να “ρίξουν” ευθύνες μόνο στον Γκυρίνη και στη δημοτική αρχή. Διότι ΟΛΟΙ αδιαφόρησαν.  Πριν κάποιοι σπεύσουν να κάνουν κριτική στον Γκυρίνη, ας πουν πρώτα τι έκαναν αυτοί. Μετά ας μη μιλήσουν καλύτερα, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση και στον συγκεκριμένο χώρο, στην Αλεξάνδρεια όλοι αδιαφόρησαν, όλοι τους “ίδιοι” και “όμοιοι” αποδείχθηκαν.

***

Κι όλοι αυτοί, μηδενός εξαιρουμένου, τελικά το κατάφεραν. Στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση των ημερών για το θέμα της Μακεδονίας, η μοναδική πόλη της Ελλάδας που έχει το όνομα του Μ. Αλέξανδρου, δεν διοργάνωσε συλλαλητήριο.

Ο Αλεξανδρινός

7 Comments

  • ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΓΛΕΙΨΕΣ ΤΟΝ ΓΚΥΡΙΝΗ.ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΑ MONEY Η ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η BLOG.ΦΙΛΕ ΗΡΘΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΨΩΝΑΡΕΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

    • Μα τόσο τουδεπόιντ !!!!
      Εσένα να σε πάρουν για πολιτικό αναλυτή. Θα τους προκόψεις…

  • Τι να μας πει και η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ δηλαδη..

    • Το γράφει στο ρεπορτάζ ότι η Αλεξανδρούπολη ονομάστηκε από τον Αλέξανδρο Α’ Γλύξμπουργκ, διάβασε πριν σχολιάσεις.

  • Θέλουμε πίσω το επίκαιρο.

  • Όλοι τους είναι “ίδιοι” και “όμοιοι” όπως γράφεις… Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια για τον Δήμο Αλεξάνδρειας, σε σχέση με αυτούς που διοικούν ή αυτούς που θέλουν ή ακούγεται ότι θέλουν να διοικήσουν. Όλοι τους είναι “ίδιοι” και “όμοιοι”. ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, ΣΕ ΙΔΕΕΣ, ΣΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ (ΒΑΣΙΚΟ) ώστε να ξεμπερεδεύουμε και μ΄αυτή τη ρετσινιά. Να μοιάζουν όλοι οι μνηστήρε του Δήμου ίδιοι, απόστρατοι, απόμαχοι και συνταξιούχοι, στεγνοί απο ιδέες, εκτός εποχής και κυρίως μποαγιάτικοι πολιτικά. Φτάνει τα ίδια και τα ίδια, φτάνει όλο οι ίδιοι.

  • Ένα θα σας πω . Αναρωτηθείτε πόσα χρόνια προωθούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι . Σε ποια σοβαρή χώρα γίνεται αυτό?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *