ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

Ο… Μπουτάρης της Αλεξάνδρειας και το σενάριο της «τρίτης λύσης»

Ο… Μπουτάρης της Αλεξάνδρειας και το σενάριο της «τρίτης λύσης»

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μιχάλης Χαλκίδης έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, κάποιοι αναρωτήθηκαν για τους λόγους της «βιασύνης» του. Οι περισσότεροι όμως είχαν την απάντηση: «Βιάζεται για να προλάβει…» και προφανώς εννοούσαν ότι θέλει να προηγηθεί έναντι άλλων από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που επίσης επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας, στις εκλογές του 2019.

***

Κάπως έτσι, μου λένε, σκέφτηκε και Σπύρος Βούγιας όταν πριν από δεκαπέντε ημέρες έσπευσε να δηλώσει «παρών» ενόψει των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να «προηγηθεί» έναντι άλλων «υποψηφίων δημάρχων» από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, σε βαθμό που ανακοίνωσε μέχρι και όνομα συνδυασμού, την «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη». Μάλλον όμως θα έγινε ο ίδιος «πολύχρωμος» όταν μόλις προχθές, άκουσε τη Φώφη Γεννηματά να τον «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς, ανακοινώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες, που είχε στηρίξει και στις εκλογές του 2014, σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεπώς και τον Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

***

Σε μια αντίστοιχη εξέλιξη και στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγεται ότι στηρίζει «εν μέρει» τις ελπίδες να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος, ο Παναγιώτης Γκυρίνης. Να ανακοινώσει και η Νέα Δημοκρατία ότι θα στηρίξει τους εκλεγμένους δημάρχους που είχε στηρίξει και στις προηγούμενες εκλογές.

Και γράφω «εν μέρει» διότι όπως δείχνουν τα πράγματα, ο σημερινός Δήμαρχος δηλώνει ήδη ότι θα είναι υποψήφιος και στις ερχόμενες εκλογές, χωρίς να αναμένει «χρίσμα». Το εάν λογαριάζει χωρίς ή με τον ξενοδόχο, είναι θέμα χρόνου για να το δούμε.

***

Μια αντίστοιχη εξέλιξη και στο χώρο της ΝΔ (να στηρίξει τους εκλεγμένους δημάρχους που πρόσκεινται στον χώρο) είναι ένα από τα σενάρια που «προβληματίζουν» την πλευρά του Μιχάλη Χαλκίδη. Δεν γνωρίζω εάν κάτι τέτοιο την προβληματίζει ιδιαίτερα, ξέρω όμως ότι την προβληματίζει. Όπως ξέρω και ποιο είναι το σενάριο που όντως τους προβληματίζει ιδιαίτερα και το εξηγώ παρακάτω.

***

Στην τελευταία δήλωσή του, δήθεν με αφορμή το νόμο «Κλεισθένη», ο Μιχάλης Χαλκίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να επιβεβαιώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, διαψεύδοντας φήμες ότι σκοπεύει να αποσυρθεί (ακούστηκε επίσης κι ότι προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας ενώ παλιότερα ακούστηκε ότι ενδιαφέρεται και για αντιπεριφερειάρχης).

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μιχάλης Χαλκίδης για το σχέδιο «Κλεισθένης»

Στη δήλωση αυτή, επαναλαμβάνοντας τη δριμεία κριτική που ασκεί εδώ και καιρό κατά του σημερινού δημάρχου (τον οποίο αρχικά στήριξε αλλά μετά διαψεύστηκε και τα έχει εξηγήσει όλα αυτά), ο Χαλκίδης προσπάθησε να κατευθύνει την προεκλογική μάχη σε δύο μέτωπα, ισχυριζόμενος ότι οι πολίτες του Δήμου Αλεξάνδρειας «έχουν να επιλέξουν ή να συνοδέψουν την σημερινή διοίκηση στην πανθομολογούμενη εξόδιο ακολουθία ή να συνταχθούν με το νέο ελπιδοφόρο για τον τόπο μας». Και υποστήριξε ότι «τρίτη λύση, δυστυχώς στην κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, δεν υπάρχει»…

***

Προφανώς και το δίλλημα απευθύνεται (κυρίως έστω) στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Αν ρωτήσετε τον Τάσο Τασιόπουλο (ΚΙΝΑΛ) το ίδιο θα σας πει, αν ρωτήσετε τον Τάσο Κωστόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) το ίδιο θα σας πει, αν ρωτήσετε τον Χρήστο Αλευρά (ΚΚΕ) το ίδιο θα σας πει. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Το θέμα βρίσκεται αλλού και εντοπίζεται στην αναφορά περί… «τρίτης λύσης». Αυτό είναι το σενάριο που προβληματίζει ιδιαίτερα την πλευρά του Μιχάλη Χαλκίδη κι αυτός είναι ο λόγος που σπεύδει να το αποδομήσει πριν ακόμη αρχίσει να εξελίσσεται.  Και είναι ένα σενάριο που αφορά τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας (όπως και το προαναφερόμενο δίλλημα).

***

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Ο χρόνος είναι μεγάλος και μέσα σε αυτό το διάστημα, η διαμάχη Γκυρίνη- Χαλκίδη ενδέχεται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και να εξελιχθεί σε τοπικό εσωκομματικό πολιτικό πόλεμο με ευρύτερες διχαστικές εξελίξεις για τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση συνήθως προτάσσεται μια τρίτη λύση προκειμένου οι δύο «μονομάχοι», να μην αλληλοεξοντωθούν.

***

Ένα ενδεχόμενο (της αλληλοεξόντωσης) που ήδη υπολογίζουν ως σενάριο δημοτικών εκλογών κάποιοι άλλοι πολιτικοί χώροι, με διαφαινόμενο «πρωταγωνιστή» από την πλευρά τους, τον Κώστα Ναλμπάντη, ως υποψήφιο δήμαρχο μια κεντροαριστερής προοδευτικής κίνησης. Κάτι δηλαδή σαν… Μπουτάρης της Αλεξάνδρειας. Προφανώς ο Ναλμπάντης (εξ όσων γνωρίζω) δεν ασπάζεται ιδέες του κυρ Γιάννη που τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με πόντιους, «πόντιους» και λοιπούς. Εκφράζει όμως το νέο μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης που δείχνουν να προωθούν τα κεντρικά κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Το μοντέλο της συνεργασίας, αρχικά στα αυτοδιοικητικά, ενδεχομένως και ως «πείραμα» για… μελλοντικά (τρώγοντας έρχεται η όρεξη). Ένα μοντέλο που ήδη βλέπουμε να κυοφορείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης (με την από κοινού στήριξη Μπουτάρη) αλλά και στο δήμο Βέροιας, όπου ο δήμαρχος (Βοργιαζίδης) καταγράφεται στο ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (Τσαπαρόπουλος) είναι ΣΥΡΙΖΑ.

***

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ένας συνδυασμός τύπου Μπουτάρη (ως πούρα και συλλογικά κεντροαριστερή προοδευτική κίνηση, με εσάνς έως και κεντροδεξιού φιλελε-δηθενισμού) με επικεφαλής π.χ. τον Κώστα Ναλμπάντη, θα διεκδικήσει αρχικά την πρόκρισή στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και θα ποντάρει μετά, στην αγεφύρωτη αντιπαλότητα των δύο μονομάχων της κεντροδεξιάς (εν προκειμένω των Γκυρίνη- Χαλκίδη) για να κερδίσει ψήφους «εκδίκησης» και «αντίδρασης» από τους χαμένους της δυάδας και να κόψει πρώτος το νήμα. Ίσως δείχνει κάπως σαν έκθεση δημοτικού αλλά είναι όντως τόσο απλό για να γίνει.

***

Αυτό βέβαια, το γνωρίζουν στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και αρχικά θα επιχειρήσουν να είναι ένας ο «εκλεκτός» τους. Όχι μόνο στον δήμο Αλεξάνδρειας αλλά όπου μπορούν. Εάν όμως η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο τότε θα αναζητηθεί μια «τρίτη λύση» που θα μπορέσει να «μονιάσει» τον κόσμο και να δώσει προοπτική. Σίγουρα υπάρχει η εκτίμηση για το εάν έγινε ή δεν έγινε έργο, αυτά φαίνονται και η κοινωνία βιώνει την πραγματικότητα. Όταν όμως έλθει η ώρα για να μετρηθούν οι ψήφοι και για να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα (νίκη ή ήττα) κάποιες παράμετροι προηγούνται κάποιες άλλες αφήνονται παραπίσω. Ο νοών νοείτω…

***

Εκεί ακριβώς είναι που ποντάρουν οι φιλόδοξοι «τρίτοι» από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. «Τρίτοι» αναγκαστικά διότι «πρώτος» υποψήφιος μετριέται ο νυν δήμαρχος και «δεύτερος» αυτός που πρόλαβε να το δηλώσει πρώτος. Όπως όμως συμβαίνει στον χριστιανισμό όπου «οι έσχατοι έσονται πρώτοι» έτσι μπορεί να συμβεί και στις δημοτικές όπου οι «τρίτοι» μπορεί να καταλήξουν «πρώτοι». Κι αυτός είναι ο λόγος, κατά την άποψή μου, που κάποιες φιλοδοξίες παραμένουν σιωπηλές και περιμένουν να εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή. Ίσως και να έχουν τέτοιες οδηγίες, άνωθεν…

***

Μέσα σε ένα τέτοιο σενάριο ακούστηκαν πολλά ονόματα. Ακούστηκε για παράδειγμα το επίθετο «Αλεξόπουλος» χωρίς να διευκρινιστεί το μικρό όνομα. Ακούστηκε και το επίθετο «Βενιόπουλος» με διευκρίνιση στο μικρό όνομα. Ακούγεται και το ενδεχόμενο για «πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο» που εμφανίζεται ως σενάριο «ψηλής» προσδοκίας. Ακούγεται και ο ρόλος που «δικαιούται» να έχει η πλευρά του Φώτη Δημητριάδη.

***

Όχι πως δεν υπάρχουν και στους άλλους χώρους φιλοδοξίες. Υπάρχουν αλλά για την ώρα δείχνουν περιορισμένες. Ίσως επειδή η περίπτωση Ναλμπάντη έχει ζυμωθεί περισσότερο και ίσως επειδή τα πισωγυρίσματα σε επιλογές ονομάτων που ήσαν δήμαρχοι τον προηγούμενο αιώνα, μοιάζουν με αυγό χωρίς κρόκο.

***

Είπα αυγό και θυμήθηκα την… καρμπονάρα. Στην Αλεξάνδρεια φημολογείται ότι υπάρχουν εξαιρετικοί μάγειρες καρμπονάρας. Τέτοιο ταλαντούχοι μάγειρες καρμπονάρας δεν μαγειρεύουν μόνο σε παστερίες της πόλης.

Γιόρτασε τα γενέθλιά του μαγειρεύοντας για τους φίλους του ο Μπάμπης Γκιόνογλου (φώτο)

Μαγειρεύουν και σε παρέες της πόλης όπου το μενού μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και… δημοτικές εκλογές αλλά και σερβίρισμα υποψηφιοτήτων. Ας το έχουμε κι αυτό στα υπόψη, για μελλοντικές αναλύσεις

***

Γράφω για μαγειρικές, για ειδικούς της καρμπονάρας και του μαγειρέματος γενικώς και παραλίγο να μου διαφύγει κάτι άσχετο. Στις φήμες περί «τρίτων» δημαρχιακών υποψηφιοτήτων από τον χώρο της ΝΔ και πάντα στο Δήμο της Αλεξάνδρειας, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες και το όνομα γνωστού δικηγόρου, στελέχους του χώρου και έμπειρου γνώστη της τοπικής πραγματικότητας.

Να μην μπερδεύουμε όμως τέτοιες φήμες, με μάγειρες καρμπονάρας διότι αν μη τι άλλο, θα αποπροσανατολίσουμε τον κόσμο.

Γι αυτό θα τα ξαναπούμε αναλυτικότερα και χωρίς «σάλτσες».

Ο Αλεξανδρινός

7 Σχόλια

 • Ο… Μπουτάρης της Αλεξάνδρειας αλλά και ο… γαλάζιος Βούγιας της Αλεξάνδρειας, όπως το θέτεις. Ετσι δεν είναι;

  • Όπως λέμε και… Γαλάζιος Δούναβης μόνο που στην περίπτωσή μας, μάλλον είναι το… Γαλάζιο Κρασοπούλι….
   Για να τους πάρει το ποτάμι είναι….Όλους μαζί… Είτε ο Δούναβης είτε το Κρασοπούλι…
   ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΛΕΜΕ !!!!
   Νέους ανθρώπους, σε ηλικία, σε μυαλά και σε ιδέες. Φτάνει με τους παλιούς, φτάνει με το παλίό

 • ουστ ολοι απο δω ουστ

  • Ακριβώς έτσι…
   Διότι εάν ισχύουν αυτά που γράφει, κάποιοι νομίζουν ότι μας έχουν δεδομένους κι ότι εμείς είμαστε τα πρόβατα κι αυτοί οι τσοπάνηδες που μας σέρνουν σαν το κοπάδι. Ουστ λοιπόν κι από μένα. Ουστ όλοι

 • Γκόρτζοι… Γκόρτζοι…

 • ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!?!?

 • ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ Ο ΝΑΛΜΑΝΤΗΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ Η ΚΙΝΑΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up