ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Ένα όμορφο ταξίδι στην Ιταλία για τους μαθητές του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Ένα όμορφο ταξίδι στην Ιταλία για τους μαθητές του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Λίγες σκέψεις μετά το πέρας της πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Μαγευτική Ιταλία με αγαπημένους συναδέλφους και μαθητές της Γ’ λυκείου του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής. 

Γράφει η Γεωργία Παπαποστόλου:

Τα ταξίδια μας κάνουν πιο ταπεινούς.

Συνειδητοποιούμε πόσο μικροσκοπικός είναι ο χώρος που καταλαμβάνουμε μέσα στον απέραντο κόσμο μας. Και το ταξίδι, είναι μια απόπειρα, να μετατρέψουμε ένα όνειρο σε πραγματικότητα.

Λέγεται, ότι εκείνο τελικά που σφραγίζει τη ζωή μας, δεν είναι μόνο η παιδεία μας και οι επιλογές μας, αλλά και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τα συναισθήματα που μας συνδέουν μαζί τους και οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από τα ταξίδια μας. Και το σχολείο μας, που επενδύει μεταξύ άλλων και στους καίριους αυτούς πυλώνες, χαίρεται ιδιαίτερα, όταν μέσα από συλλογικές δράσεις αναδεικνύεται το πνεύμα των αξιών, στις οποίες λαχταρούμε να χτίσουν τη ζωή τους τα παιδιά μας, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες της χώρας μας. Και μια τέτοια εκδρομή, που επικεντρώνεται σταθερά τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε ψυχαγωγικούς στόχους, εξελίσσεται πάντα, σε ένα ταξίδι από αυτά, που όλοι οι συμμετέχοντες θα αναπολούν με γλυκιά νοσταλγία και βαθιά, ευγνωμοσύνη, στο διάβα της ζωής τους.

Συνήθως οι μαθητές, ξεκινούν τις πολυήμερες εκδρομές με κυρίαρχο το συναίσθημα της ευχάριστης προσμονής μιας εμπειρίας μακριά από την οικογένεια τους και κοντά στους αγαπημένους φίλους τους. Όμως καθώς οι μέρες περνούν, συνειδητοποιούν ότι οι εκδρομές του σχολείου δεν έχουν μόνο αυτό να τους προσφέρουν, αλλά ασύγκριτα περισσότερα, εξαιρετικά πολύτιμα και σίγουρα, αξέχαστα. Οι ψυχές, γεμίζουν με όμορφες εικόνες από έναν τόπο με αμέτρητα φυσικά κάλλη, διευρύνουν τις γνώσεις τους από την ξενάγηση τους σε χώρους μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωφυσικής σημασίας, παρακολουθούν δια ζώσης πειράματα ερευνών, γνωρίζουν φιλόξενους και γελαστούς ανθρώπους και απολαμβάνουν την περιήγηση τους σε δρόμους που σφύζουν πάντα, από ζωή.

Όμως το σακίδιο των εμπειριών, δε θα χωρέσει μόνο αυτά…θα χωρέσει, κι εδώ είναι το σημαντικό, και πολλή αγάπη, ακούραστη φροντίδα και αβίαστη τρυφερότητα. Θα χωρέσει αμέτρητες και μοναδικές εμπειρίες, για να γνωριστούν οι μαθητές καλύτερα μεταξύ τους, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς τους. Να λύσουν παρεξηγήσεις, να εκτιμήσουν διαφορετικούς χαρακτήρες, να αξιολογήσουν συμπεριφορές, να ομολογήσουν συναισθήματα, να νιώσουν δυνατές και δυνατοί, ευλογημένες και ευλογημένοι από το προνόμιο να μαθαίνουν και να βαθαίνουν την οπτική τους, μέσα από κάθε εμπειρία τους.

Όλος ο καμβάς των διαφορετικών εντυπώσεων και πολύτιμων συναισθημάτων χρωματίζει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο την ομορφιά της εφηβείας. Παράλληλα, η αλληλεπίδραση σε ένα κοινό ταξίδι, βάζει το δικό της λιθαράκι στην οικοδόμηση ειλικρινών σχέσεων και στην εκτίμηση της πληρότητας που δίνει στη ζωή η γνήσια φιλία. Και μαζί με τους μαθητές, και οι εκπαιδευτικοί γινόμαστε πιο πλούσιοι, συναισθηματικά και ψυχικά. Γελάμε με την καρδιά μας με τα πειράγματά τους, συγκινούμαστε με τις αυθόρμητες εκδηλώσεις της αγάπης τους, θυμόμαστε τα δικά μας νεανικά χρόνια και μοιραζόμαστε μαζί τους, τις δικές μας αξέχαστες εμπειρίες από τις μαθητικές μας εκδρομές…

Να είστε πάντα καλά λατρεμένα μου παιδιά!

Να έχετε χαρά και φως στο διάβα της ζωής σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *