ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ posted by

Ακόμα και το Νερό;

Ακόμα και το Νερό;

* Γράφει η Ολυμπία Αποστόλου

Στην πατρίδα μας, πολλές φορές, το δημόσιο ταυτίζεται με το ανεπαρκές. Στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, των πολυέξοδων ΔΕΚΟ που προσέφεραν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, των κρατικών Τραπεζών που δάνειζαν με εγγυήσεις του δημοσίου, των αναμονών και του «γρηγορόσημου», η επιχειρηματολογία για ιδιωτικοποιήσεις βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας όμως, δείχνει ότι η αντικατάσταση του δημόσιου από το ιδιωτικό δεν αποτελεί πανάκεια. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του κρατικού μονοπωλίου ενέργειας από ένα ολιγοπώλιο ελάχιστων εταιρειών παραγωγής και διανομής ενέργειας έχει δημιουργήσει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το κράτος στην πράξη επιδοτεί τα υπερκέρδη αυτών των εταιρειών μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών από μόνη της δεν αρκεί, αφού σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών της Ε.Ε. όσον αφορά την ταχύτητα του internet, αλλά μεταξύ των πρωταθλητών όσον αφορά το κόστος.

Οι ιδιωτικές τράπεζες των οποίων υποχρεωτικά πελάτες είμαστε όλοι, λειτουργούν ληστρικά και χωρίς ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Στον τομέα της υγείας, οι Έλληνες, μετά την συστηματική απαξίωση του Ε.Σ.Υ., πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην Ε.Ε. Ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει με υπέρογκες χρεώσεις όλες τις προσοδοφόρες ιατρικές πράξεις όπως εξετάσεις και επεμβάσεις, ενώ την πανδημία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το αποδεκατισμένο δημόσιο νοσοκομείο.

Κι όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί σήμερα να περάσει από το παράθυρο τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης του μέγιστου αγαθού για τη ζωή, του νερού. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής ξεκάθαρα και σταθερά τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και δηλώνει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Στο μέλλον, και λόγω της κλιματικής κρίσης, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα έλλειψης νερού. Τα προβλήματα αυτά θα επηρεάσουν καταναλωτές, αγρότες και επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν δυνατό να αφήσουμε τη διαχείρισή του σε έναν ιδιωτικό τομέα που όπου τον έχουμε συναντήσει, τον βλέπουμε να υποεπενδύει και να υπερεκμεταλλεύεται;

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων της πατρίδας απαιτεί την ύπαρξη ενός Κράτους -Στρατηγικού Επενδυτή που θα σχεδιάζει ολοκληρωμένα και μακροπρόθεσμα, με αποκεντρωμένες και δημοκρατικές διαδικασίες. Που θα φροντίζει για τις απαραίτητες υποδομές και την ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας απέναντι στις προκλήσεις του αύριο.

Που θα συντάσσεται με τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων.

* Ολυμπία Αποστόλου

Υποψήφια Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής

6 Σχόλια

 • Μακάρι να γίνει αμεσα η ιδιωτικοποίηση του νερού.
  Οι περισσότεροι δεν πληρώνουν τίποτα,στην πλατη των λίγων κορόιδων.
  Επίσης,πλήρης κατάργηση της ΔΕΗ με τα κοινωνικά,καθολικά,και δεν ξέρω τι αλλα σχεδόν μηδενικά τιμολόγια,με αποτέλεσμα και εκεί ελάχιστοι να πληρώνουν για όλους.
  Το τηλέφωνο είναι το φωτεινό παράδειγμα δικαιοσύνης.
  Δεν πληρώνεις;
  Στο κόβουν και τέλος.
  Είδατε εκεί πως έγιναν όλοι συνεπείς;
  Γιατί;
  Γιατί εκεί στο κόβουν άμα δεν πληρώσεις.
  Όπως στην τηλεφωνία,έτσι πρέπει να γίνει αμεσα και στο ρεύμα και στο νερό.
  Και τα επιδόματα,άλλη μια οικονομική καταστροφή,πρέπει να τελειώσουν για όλους.
  Γιατί σε αυτή την χώρα βασίζονται όλοι στα κορόιδα.

  • είδαμε και τον ΟΣΕ που μπήκε ιδιώτης μέσα. 57 νεκροί…

  • τσιφλικι του πατερα σου ειναι το νερο και να το πουλησουν?Αντε με τους τρελους που πλεξαμε.

 • Έχουμε ακόμη απουλητο τον αέρα.. τί θέτει;

 • Μάντεψε ποιος Δήμος δίνει ψεύτικα στοιχεία και ψεύτικες αναλύσεις για το νερό του;;;;;
  Υ.Γ. Το νερό του είναι τελείως ακατάλληλο

 • Μάντεψε ποιος Δήμος δίνει ψεύτικα πιστοποιητικά για το νερό του;;;
  Υ.γ.το νερό του είναι τελείως ακατάλληλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up