ΥΓΕΙΑ posted by

10 αξιοπερίεργα που συμβαίνουν στον ύπνο μας!

10 αξιοπερίεργα που συμβαίνουν στον ύπνο μας!

Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας ή αλλιώς 25 χρόνια πάνω στα αφράτα στρώματα ύπνου μας.

Από αυτή τη σκοπιά έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τον ύπνο καθώς και τι κάνουμε κατά τη διάρκειά του. Κάποια από αυτά ξαφνιάζουν, άλλα εκπλήσσουν και κάποια τα ακούμε για πρώτη φορά.

  1. Κάποιοι από εμάς βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα

Έρευνες δείχνουν, ότι μόλις το 12% των ανθρώπων βλέπουν ασπρόμαυρα όνειρα. Και αν αυτό σας φαίνεται αδιάφορο, τότε να σας πούμε, ότι το ποσοστό αυτό έφτανε στο 75% πριν να μπει η έγχρωμη τηλεόραση στα περισσότερα σπίτια.

  1. Είμαστε τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να καθυστερήσουν τον ύπνο

Είμαστε ικανοί να μείνουμε ξύπνιοι ακόμη κι όταν το σώμα μας μας λέει, ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκουραστούμε. Πως θα τελειώσει άλλωστε αυτή η ενδιαφέρουσα καινούρια σειρά; Αντίθετα, όλα τα άλλα θηλαστικά πηγαίνουν για ύπνο, όταν αισθάνονται κουρασμένα.

  1. Ο ύπνος διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation οι κιρκάδιοι ρυθμοί των ανδρών διαφέρουν ελαφρώς από εκείνους των γυναικών. Κατά μέσο όρο οι άνδρες έχουν μακρύτερο κιρκάδιο ρυθμό κατά 6 λεπτά. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει, ότι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι αργά το απόγευμα. Στον αντίποδα οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερο κύκλο, που σημαίνει ότι ξυπνούν νωρίτερα το πρωί.

  1.  Ο καλός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ένας απολαυστικός ύπνος σε αναπαυτικά μαξιλάρια ύπνου προωθεί την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης συστήνεται να κοιμόμαστε 7-8 ώρες, ώστε να κρατήσουμε σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  1. Το 15% του πληθυσμού υπνοβατεί

Βάσει του National Sleep Foundation το 15% των ανθρώπων υπνοβατούν. Προφανώς συνιστά το ίδρυμα, ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε απαλά κάποιον που υπνοβατεί.

  1. Συνήθως χρειάζονται 10-15 λεπτά για να αποκοιμηθεί κάποιος

Αυτό είναι το ιδανικό διάστημα που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί. Εάν αποκοιμηθείτε στα 5 λεπτά ή νωρίτερα μάλλον πάσχετε από στέρηση ύπνου.

  1. Κανείς δεν κοιμάται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας

Οι περισσότεροι ξυπνάμε κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε καν. Μπορεί να είναι γιατί κάνει πολύ ζέστη ή κρύο, γιατί κινήθηκε ο σύντροφός μας, τα παιδιά ή ακούσαμε κάποιον θόρυβο. Το να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι ανησυχητικό. Περνάμε από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτά διανθίζονται από σύντομα ξυπνήματα.

  1. Το υψόμετρο επηρεάζει τον ύπνο!

Όταν είστε σε μεγάλο υψόμετρο (πχ στα 4000 μέτρα) υπάρχει λιγότερο οξυγόνο, κάτι που κάνει αρκετά δύσκολο το να πάτε για ύπνο.

  1. Τα καινούρια κρεβάτια σημαίνουν και αυξημένη ποσότητα ύπνου

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες ανταλλάσσοντας τα παλιά κρεβάτια για καινούρια μπορεί να σας επωφελήσει με 42 επιπλέον λεπτά ύπνου.

  1. Η αίσθηση της οσμής μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο θόρυβος μπορεί να μας ξυπνήσει, όταν κοιμόμαστε ελαφρά. Οι μυρωδιές όμως όχι, και μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που εφευρέθηκαν οι συναγερμοί πυρασφάλειας.

Και φυσικά αυτό το αφιέρωμα στις συνήθειες ύπνου δε θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς αναφορά σε αστεία περιστατικά, αλλά και 2 συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Αστείες αλήθειες για τον ύπνο:

  • Οι καμηλοπαρδάλεις χρειάζονται μόλις 1.9 ώρες την ημέρα ύπνο
  • Δεν μπορούμε να φταρνιστούμε κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Τα νεογέννητα στερούν 44 μέρες ύπνου τον χρόνο από τους γονείς τους (αν και είμαστε βέβαιοι, ότι είναι πολύ παραπάνω!)

Υιοθετήστε μια ρουτίνα ύπνου

Πριν κοιμηθείτε, αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (πχ κινητό και Η/Υ). Χαμηλώστε τον φωτισμό στο δωμάτιο που βρίσκεστε, για να δώσετε το μήνυμα στον εγκέφαλο, ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Διαβάστε ένα βιβλίο, διαλογιστείτε ή χαλαρώστε υπό τους ήχους της αγαπημένης σας μουσικής. Ακολουθούμενα κάθε βράδυ, παραπέμπουν σε τελετουργικό δίνοντας το σήμα στον οργανισμό, ότι έφτασε η ώρα του ύπνου. Αν σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι, πιθανόν να μην ευθύνονται τα στρώματα, αλλά οι συνήθειες ύπνου και η ποιότητά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *