ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Οδηγός καθαριότητας δια χειρός New York Times

Οδηγός καθαριότητας δια χειρός New York Times

Φανταστήκατε ποτέ, ότι θα μπορούσατε να διαβάσετε στους New York Times για σφουγγαρίστρα, απλώστρα, ατμοκαθαριστή και άλλα καθαριστικά σύνεργα;

Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα, καθώς το ερώτημα είναι ρητορικό. Παρόλα αυτά ακολούθως παραθέτουμε έναν σύντομο οδηγό καθαριότητας του σπιτιού (και με συντομεύσεις), που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο καθαρό σας σπίτι. Άλλωστε κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή εξοχικό κάποια στιγμή γίνεται βρώμικο, όπως λέει και η διάσημη εφημερίδα.

Η αρχή γίνεται από την κουζίνα

Στην κουζίνα τα πράγματα είναι απλά.

Πλύνετε τα πιάτα: Πλένοντας τα πιάτα, τοποθετώντας τα τάπερ στο ψυγείο και με ένα πέρασμα των πάγκων με το σφουγγάρι αποφεύγετε τον μεγάλο χαμό. Κι αν κάποιο από αυτά σας δυσκολεύει, υπάρχει η λύση. Συγκεκριμένα αν κι εσείς ανήκετε σε εκείνους, που αφήνουν τα άπλυτα να στοιβάζονται στον νεροχύτη, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Για λίγες μέρες βάλτε χρονόμετρο πριν ξεκινήσετε να πλένετε τα πιάτα. Περίεργο; Κι όμως πρακτικό. Όταν γνωρίζουμε, ότι κάτι δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει, είναι πιο εύκολο να πείσουμε τον εαυτό μας να κάνουμε αυτή τη δουλειά.

Καθαρίστε τις επιφάνειες: Με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης περάστε τους πάγκους και τα μάτια της κουζίνας. Μάλιστα αυτός ο τρόπος καθαριότητας είναι επωφελής για τα μάτια καθώς οι λαδιές ή τυχόν υπολείμματα φαγητού, μαλακώνουν και φεύγουν πιο εύκολα, αν καθαρίζονται μετά το μαγείρεμα.

Κουζίνα: Μετά την τακτοποίηση τα σκήπτρα στη σφουγγαρίστρα

Μετά την τακτοποίηση στην κουζίνα η σφουγγαρίστρα έχει την πρωτοκαθεδρία. Η κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα λεγόμενα δωμάτια υψηλής κίνησης. Από τα παιδιά που ετοιμάζουν ένα πρόχειρο κολατσιό για να κατευνάσουν την πείνα τους, μέχρι τα κατοικίδια που θα φάνε εδώ το φαγητό τους, από την κουζίνα περνούν όλοι. Ο φόρτος των εργασιών, που πραγματοποιούνται εδώ είναι μεγάλος και θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με τον προμαχώνα του νοικοκυριού. Μοιάζει με υπερβολή, αν αναλογιστούμε ότι από τις μαγειρικές, που πραγματοποιούνται εδώ, συντηρείται όλη η οικογένεια, κάθε άλλο παρά περί υπερβολής πρόκειται.

Από την άλλη πλευρά ακόμη και όταν υποδεχόμαστε φίλους στο σπίτι, συγκεντρωνόμαστε για να μοιραστούμε γευστικά δείπνα με φίλους, πάλι δέχεται επιπρόσθετο φόρτο εργασίας. Κι εφόσον φτάσαμε ως εδώ, μην παραλείψετε τις εξής δύο εργασίες:

  • Το σφουγγάρι: Για να είναι πραγματικά καθαρό α πρέπει να μην έχει υπολείμματα φαγητών. Απολυμάνετέ το από βακτήρια με ένα πολυκαθαριστικό γενικής χρήσης.
  • Το ψυγείο: Ένα ακόμη μέρος της κουζίνας, που απαιτεί προσοχή είναι το ψυγείο. Ανοίξτε το και σκανάρετε οπτικά κάθε ράφι. Απομακρύνετε χαλασμένα τρόφιμα, τακτοποιήστε λαχανικά και φρούτα και περάστε με ένα καθαρό σφουγγάρι τα ράφια.

             Καθαρίστε το υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιο καθαρίζει αμέσως μόλις τακτοποιηθεί, οπότε όπως καταλαβαίνετε πλησιάζει η ώρα για να βγει η σιδερώστρα. Συγκεκριμένα, ένα υπνοδωμάτιο όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν είναι δωμάτιο υψηλής κίνησης. Αυτό σημαίνει, ότι καθαρίζετε πιο εύκολα, καθώς αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι να συμμαζευτεί. Αφού λοιπόν σιδερώσουμε τα ασιδέρωτα και μπουν όλα στη θέση τους (ρούχα, παπούτσια, τσάντες) τα πράγματα είναι απλά.

Φτιάξτε το κρεβάτι σας: Εκτός κι αν αφήσατε τον έφηβο να βγει από μέσα σας, το να στρώνετε το κρεβάτι σας καθημερινά, κάνει καλό. Ορίστε μερικοί αρκετά πειστικοί λόγοι:

  • Κάνει τον χώρο να μοιάζει συμμαζεμένος και αυτό είναι μια υπέροχη αίσθηση να βιώνει κανείς επιστρέφοντας στο σπίτι.
  • Αν έχετε κατοικίδια βοηθά να κρατήσετε τις τρίχες μακριά από τα σεντόνια σας.
  • Το να ξεστρώνετε το κρεβάτι σας το βράδυ είναι σαν ένα τελετουργικό. Λέει στον εγκέφαλό σας, ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.
  • Το να ξαπλώνεις σε ένα προσεγμένο κρεββάτι είναι απλώς υπέροχο.

Διατηρήστε κι εδώ τις επιφάνειες καθαρές: Μπορεί το φτερό να μοιάζει ως vintage επιλογή, είναι όμως ένα πανίσχυρο εργαλείο στο υπνοδωμάτιο. Συγκεκριμένα είναι ότι χρειάζεστε για να εξαφανίσετε τη σκόνη από κομοδίνα, τα βιβλία ή τα γυαλιά οράσεως, που έχετε αφήσει εκεί. Και αφήστε τη φύση να σας καθοδηγήσει. Πρώτα ξεσκονίστε και μετά σκουπίστε. Τέλος προτιμήστε κομοδίνα με συρτάρια. Έτσι θα μπορείτε να αποθηκεύσετε μικροαντικείμενα χωρίς να γεμίζει ο τόπος.

Ήρθε η ώρα του πρωταγωνιστή… Ατμοκαθαριστής εν δράσει!

Ο ατμοκαθαριστής είναι αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής στην καθαριότητα όλων των δωματίων ανεξαιρέτως. Σε κάθε δωμάτιο το πρώτο βήμα είναι το συμμάζεμα και η τακτοποίηση. Ανάλογα με τη χρήση του φυσικά διαφέρει και το είδος της τακτοποίησης. Αυτό που είναι βέβαιο σε κάθε περίπτωση, είναι ότι στο τέλος της τακτοποίησης έρχεται η καθαριότητα. Και καθαριότητα χωρίς απολύμανση είναι μισή δουλειά. Σε αυτή τη φάση λοιπόν έρχεται η σφουγγαρίστρα ή ένας καλός ατμοκαθαριστής για πάτωμα πραγματικά αστραφτερό! Και όλα τα άλλα είναι παιχνίδι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *