ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

Νέος νόμος για τις Δημοτικές – νέα σενάρια για την Αλεξάνδρεια: Ναλμπάντης, Γκυρίνης και η πρόταση στον Χαλκίδη

Νέος νόμος για τις Δημοτικές – νέα σενάρια για την Αλεξάνδρεια: Ναλμπάντης, Γκυρίνης και η πρόταση στον Χαλκίδη

Η κατάθεση του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” για τις εκλογικές αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες δίνει τον τόνο που θα κινηθούν διάφορες φιλοδοξίες υποψηφίων και στον Δήμο Αλεξάνδρειας. Πρώτα από όλα επειδή καταρρέουν οι μύχιες προσδοκίες ορισμένων ότι “δεν θα ισχύσει η απλή αναλογική” ή ότι “δεν θα καταργηθεί τελικά ο διορισμός αντιπεριφερειάρχη”. Τελικά ΚΑΙ η απλή αναλογική “ισχύει” ΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης “καταργείται” με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι στρατηγικές ορισμένων αλλά και να εκδηλώνονται φιλοδοξίες κάποιων άλλων.

***

Να εκφράσω πρώτα την άποψή μου για πιθανές εξελίξεις στον Δήμο Αλεξάνδρειας λόγω της απλής αναλογικής, σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 (αποφασίστηκε). Θεωρώ ότι εάν με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο ήταν πολύ δύσκολο να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, τώρα είναι μάλλον αδύνατο. Και εξηγώ τον λόγο:

Ο νέος νόμος (Κλεισθένης Ι) προβλέπει ότι το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο (απλή αναλογική). Το εκλογικό μέτρο για κάθε έδρα προκύπτει από τη διαίρεση του σύνολου των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον συνολικό αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλείποντας το κλάσμα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Τα έγκυρα κάθε συνδυασμού, διαιρούμενα με το εκλογικό μέτρο δίνουν τον αριθμό των εδρών του.

***

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τα έγκυρα ψηφοδέλτια στο Δήμο Αλεξάνδρειας ήταν 30.000 περίπου. Εάν τα διαιρέσουμε με τον αριθμό εδρών του δημοτικού συμβουλίου (33) έχουμε πηλίκο 909 (χωρίς το κλάσμα) το οποίο αυξανόμενο κατά μια μονάδα είναι 910. Συνεπώς το 910 είναι το εκλογικό μέτρο για τον Δήμο Αλεξάνδρειας (εάν τα έγκυρα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα). Που σημαίνει ότι ένας συνδυασμός για να “βγάλει” μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο χρειάζεται μόλις 1.000 ψηφοδέλτια.

Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει με συλλογικούς φορείς, κόμματα ή άλλου είδους δομές που στρατηγικά θέλουν να εκλέξουν έστω και μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να συνεργαστούν με “μεγάλους” συνδυασμούς. Μαζεύουν 1.000 ψήφους και το πετυχαίνουν. Άσε που μπορούν να “μοιράσουν” το χρόνο, να παραιτείται ο ένας για να πηγαίνει ο άλλος και να στείλουν με τον τρόπο αυτό, δύο και παραπάνω άτομα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι “μικροί” μπορούν να συνεννοούνται σε τέτοια ζητήματα, οι “μεγάλοι” δεν μπορούν…

Με αυτό το εκλογικό μέτρο ακόμη και ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας μπορεί να κατεβάσει συνδυασμό και να βγάλει δημοτικό σύμβουλο και πολλούς περισσότερους μπορεί να εκλέξει ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας ή άλλη ομάδα/δομή (αθλητική ή κοινωνική). Δεν ανακαλύπτω την Αμερική ούτε το κάνω για να βάζω ιδέες όμως επειδή είμαι ανοιχτός στην πολυσυλλεκτικότητα και είμαι κόντρα σε κάθε είδους ρατσισμό και κοινωνικούς διαχωρισμούς, νομίζω πως ήλθε η ώρα για τον “Συνοικισμό” να κατεβάσει τον δικό του συνδυασμό στις Δημοτικές Εκλογές και να εκλέξει έστω κι έναν δημοτικό σύμβουλο, χωρίς να “κρέμεται” από τις διαθέσεις των κομματικών ή των ντεμέκ ανεξάρτητων συνδυασμών.

***

Με αυτά τα δεδομένα, σε έναν Δήμο Αλεξάνδρειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωμένο, με το ΠΑΣΟΚ κολλημένο σε “μονοψήφια” και με τη Νέα Δημοκρατία χωρισμένη σε στρατόπεδα (τουλάχιστον δύο για την ώρα) κυρίως όμως με έναν εκλογικό νόμο που ευνοεί τάσεις δημιουργίας αυτόνομων δημοτικών συνδυασμών, δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Ο καθένας που διαθέτει μια ελάχιστη εκλογική βάση 1.000 ψηφοφόρων, θα μπορεί να “κατεβάσει” τον συνδυασμό του, για να εκλέξει δικούς του δημοτικούς συμβούλους χωρίς να κινδυνεύει από  “καπελώματα” και χωρίς το ρίσκο να μείνει με τον κουβά στο χέρι, κουβαλώντας “τζάμπα” νερό στον μύλο των “μεγάλων”. Και μετά θα μπορεί πολύ πιο άνετα ενόψει της δεύτερης Κυριακής, να διαπραγματευτεί, να εκτιμήσει καταστάσεις και να στηρίξει Δήμαρχο.

Οι “μεγάλοι” βέβαια θα ρίξουν στο τραπέζι το δίλημμα για δήθεν “ενότητα” σε μόνο έναν “δυνατό” συνδυασμό ώστε με “μαζικότητα” να βγει Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, το ξέρουν πλέον κι αυτοί και ο μόνος λόγος που θα το κάνουν είναι για να “μαντρώσουν” τους μικρούς και να χειραγωγήσουν, να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν την ψήφο τους. Κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα κάποιοι τέτοιοι “μικροί” έκαναν μάγκες κάποιους “μεγάλους”. Με τον καινούργιο εκλογικό νόμο, αυτό μπορεί να αλλάξει και είναι στο χέρι των “μικρών”.

***

Θα βγουν βέβαια όσοι δεν τους συμφέρουν αυτά που γράφω, για να πουν ότι η πολυδιάσπαση θα φέρει στο Δήμο “ακυβερνησία” και άλλα τέτοια. Έτσι τους συμφέρει, έτσι θα πουν. Σιγά το χαΐρι που είδαμε και με την… “κυβερνησία”. Ας ανοίξουν όμως και κάποιο λεξικό για να δουν ότι υπάρχουν και οι λέξεις “συναίνεση”, “συνεργασία”, “διαβούλευση”, “σύνθεση”.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΚΑΙ Ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Θα έχουμε λοιπόν δημοτικές εκλογές και υποψηφιότητες με το βλέμμα στη δεύτερη Κυριακή. Αρχικά σκέφτομαι την υποψηφιότητα του Κώστα Ναλμπάντη και την πρωτίστως την εξετάζω σε σχέση με το πρόσωπο του υποψήφιου. Κατά την άποψή μου δεν είναι μια υποψηφιότητα που θα τραβήξει δυνατά και θα ξεχωρίσει εξ αρχής. Νομίζω όμως ότι μπορεί να ξεχωρίσει σε δεύτερο χρόνο κι εκεί είναι το ζουμί.

***

Η εκλογική βάση του Κώστα Ναλμπάντη κινείται μεταξύ του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικές διασυνδέσεις σε μεμονωμένους ντόπιους “παράγοντες” της δεξιάς αλλά και ενδεχόμενους “φιλελέφτ”, ένα νιόφερτο λουλούδι που εσχάτως βρίσκει έδαφος σε “πληγωμένα” τοπικά “πολιτικά στελέχη”, σε στελέχη που τα “πήρε” το “ποτάμι” μέχρι και σε αμετανόητους των κινημάτων και ματαιόδοξους της αριστερής ετεροδοξίας. Όλους αυτούς, με την πρέπουσα καθοδήγηση, ο Ναλμπάντης μπορεί να τους συσπειρώσει έστω και τη δεύτερη Κυριακή.

Ακόμη και στην περίπτωση που τα δύο βασικά κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς αποφασίσουν να κατέβουν ξεχωριστά (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που προανέφερα και το alexandreia-gidas.gr έγραψε για μια τέτοια διαφαινόμενη υποψηφιότητα) έχουν πολλές πιθανότητες να τα “βρουν” στη δεύτερη Κυριακή, εφόσον ένας εκ των υποψηφίων τους βρεθεί μεταξύ των δύο πρώτων της πρώτης Κυριακής. Θεωρώ ότι ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, αυτή του Κώστα Ναλμπάντη έχει το μεγάλο προβάδισμα. Και είναι αυτή που μπορεί να “ενώσει” τις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου και των λοιπών πρόθυμων (δεξιών και όχι μόνο) που θα αποφασίσουν να στηρίξουν τον Κώστα ως προσωπικότητα και να του δώσουν μεγάλες πιθανότητες για να κερδίσει τον Δήμο.

***

Να κάνουμε όμως και μια αναγκαία πρόσθεση. Πόση δύναμη μπορεί να έχει αυτή η περιβόητη κεντροαριστερά; Τα 30ρια και βάλε σε ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές στον Δήμο μας είναι πλέον όνειρο απατηλό. Όμως για να μην τους αδικήσω θα τους δώσω ένα ποσοστό κοντά στο εκλογικό προσδόκιμο με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Είμαι ρεαλιστής, δεν δίνω σημασία στις κραυγές, κοντά στο 20% τους βλέπω κι ας μειώσουν τις συντάξεις. Το Κίνημα Αλλαγής το δίνω “τρίτο” αλλά πολύ δύσκολα το βλέπω να πιάνει διψήφιο ποσοστό. Άντε να το δώσω κοντά στο 9% διότι είμαι και φιλοΤασιοπουλικός κάτι που όσο να’ ναι με επηρεάζει.

***

Πιάσαμε κοντά στο 30%, ένα ποσοστό υποτιθέμενης εκλογικής βάσης, που σε δημοτικές εκλογές μετατρέπεται αυξητικά (λόγω και άλλων πολιτικών συνεργασιών, λόγω δυναμικής προσώπων αλλά και τοπικών ιδιαιτεροτήτων) ή αφαιρετικά (επίσης λόγω προσώπων και τοπικής/εσωκομματικής αντιπαλότητας και μάλιστα σε χρόνο που δεν το περιμένεις) και κάπως έτσι φτάνει όπου μπορεί. Σε δεύτερη Κυριακή μάλλον, σε εκλογή Δημάρχου ίσως…

Να προσθέσω επίσης ότι το μοντέλο της εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ήδη εφαρμόζεται άτυπα στον Δήμο Βέροιας και σε σχέση με τις προθέσεις των τοπικών εξουσιαστών των δύο κομμάτων, ενδέχεται να αποτελέσει “μπούσουλα” και για τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Υπάρχει βέβαια και ο… ξενοδόχος (για να λογαριάζουμε σωστά) που στην περίπτωσή μας είναι ο χώρος της κεντροδεξιάς και σε επίπεδο Δήμου Αλεξάνδρειας συγκεντρώνει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, αδιαμφισβήτητα. Ένας χώρος που έχει επίκεντρο τη Νέα Δημοκρατία παράλληλα (και ενδεχομένως) με λοιπές συγγενείς ή όμορες πολιτικές δυνάμεις, από τους ότι θα έχει απομείνει ΑΝΕΛ μέχρι τους φίλους της Χρυσής Αυγής (που στην περιοχή μας δεν τους λες και λίγους). Σε προσωπική βάση κάποιοι από αυτούς μπορεί να ψηφίσουν μέχρι και κομμουνιστή υποψήφιο, όταν πρόκειται για δημοτικές εκλογές. Όμως σε σχέση με την κομματική κατεύθυνση φαίνεται πως θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον νυν Δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη (και ex officio υποψήφιο) και σε όσους τυχόν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν τον Δήμο, κόντρα στην υποψηφιότητά του. Τέτοια πρόθεση ήδη έχει εκδηλωθεί από την πλευρά του πρώην βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη, ο οποίος αρχικά “ακούστηκε” ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, μετά δήλωσε ότι επιθυμεί να διεκδικήσει τον Δήμο Αλεξάνδρειας και τα τελευταία εικοσιτετράωρα δηλώνει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του “πρότεινε” να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας όμως ο ίδιος έχει “έτοιμο ψηφοδέλτιο” για τον Δήμο Αλεξάνδρειας και οι “κινήσεις” του στρέφονται προς την εδώ πλευρά. Αφήνει όμως ανοιχτό ένα παράθυρο σε ενδεχόμενο να μην είναι τελικά υποψήφιος στην Αλεξάνδρεια δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι “θα γίνουν κάποιες συζητήσεις και βλέπουμε”.

***

Για να δούμε τι έχουμε να δούμε τελικά καθώς απομένουν 15 μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές και ποιος ξέρει εάν η Νέα Δημοκρατία κάνει κι άλλες προτάσεις σε τοπικούς παράγοντες για να κατέλθουν υποψήφιοι (όπως έκανε με τον Μιχάλη Χαλκίδη κατά δήλωσή του, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα της Ημαθίας) οπότε ο χάρτης του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετατραπεί από “πολιτικός” σε… “γεωφυσικός”, ενδεχομένως και σε… “σεισμολογικός”. Εμείς έχουμε ένα παρασκήνιο σχετικό με όλα αυτά, τα άκρως νεοδημοκρατικά και θα σας το περιγράψουμε στην επόμενη δημοσίευση.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

Ο Αλεξανδρινός

7 Σχόλια

  • δεν ψαχνουμε σωστο και σοβαρο δημαρχο αλλα νεα δημοκρατια παλια δημοκρατια πασοκ συριζα κκε χαλκιδη και στο τελος ενα τιποτα ντροπη

  • Με Ναλμπάντη δεν πας πουθενά

    • Ενω με Χαλκίδη πας και μέχρι Βέροια… έτσι?

  • Ολοι τους ειναι για την γουρνα με τον ασβεστη……..η μηπως κανω λαθος

  • πολυ φτωχεσ υποψηφιωτητεσ.παλιεσ και κοματιικεσ.κριμα.ολοι αξιζουν κατι καλυτερο.κατι νεο με ορεξη για τον τοπο και οχι για τον εαυτο τουσ και τουσ φιλουσ τουσ.απλα ευχομε για κατι νεο

  • ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΚΥΡΙΝΗΣ??ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝΕ ΕΚΛΕΓΕΙ,ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΕΧΟΥΝΕ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΓΛΑΣΤΡΟΥΛΕΣ.ΦΙΛΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΕΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ?ΒΑΛΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΣΥ,ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΝΕΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙΣ.

  • ευχαριστω για την ιδεα σου φιλε μου ,θα το σκεφτω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up