ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Δώρα Κουρκουτά: “Η διοίκηση Γκυρίνη αδυνατεί και αδιαφορεί να προσφέρει τα αυτονόητα για την Παιδεία”

Δώρα Κουρκουτά: “Η διοίκηση Γκυρίνη αδυνατεί και αδιαφορεί να προσφέρει τα αυτονόητα για την Παιδεία”

Από τον συνδυασμό “μαζί αλλάΖΟΥΜΕ” της υποψήφιας δημάρχου Αλεξάνδρειας Δώρας Κουρκουτά ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

Προς τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας

κ. Γκυρίνη

Επιθυμώντας έναν δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε γωνιά του τόπου μας αλλά και για ανησυχίες μας  γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας, ζητήσαμε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους προς επίσημη ενημέρωση μας.

Είθισται, εκ νομοθεσίας, ο κάθε αντιδήμαρχος να αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων και να είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Ωστόσο, αν στη δική σας διοίκηση, οι ορισθέντες αντιδήμαρχοι επιτελούν ρόλο επικουρικό και όχι ουσιαστικό, όπως θα έπρεπε, και επιθυμείτε να απαντήσετε εσείς στα δημόσια ερωτήματα που θέτουμε ακολούθως, εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αρκεί βεβαίως να απαντήσετε τεκμηριωμένα και με ειλικρίνεια.

Αν το πρόβλημα σας είναι πως ο συνδυασμός μας δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμη από το αρμόδιο Πρωτοδικείο ως συμμετέχων νομίμως στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θα αναμένουμε τις απαντήσεις σας. Εμείς θα σας θέτουμε τα ερωτήματα μας.

Ερώτημα 1ο

Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος.

Η μέριμνα για την απόκτηση γης για σχολική χρήση, προγραμματισμό, μελέτη και ανέγερση νέων σχολικών υποδομών καθώς και για έργα συντήρησης, βελτίωσης, επισκευής των υφιστάμενων διδακτηρίων, εμπίπτει στον τομέα ευθύνης των Δήμων, βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ ́ του Ν.3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ.4 του Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α’.

Στον προϋπολογισμό έτους 2023 του Δήμου, υπάρχει ο κωδικός: 02.15.7331 για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων του Δήμου με το συνολικό ποσό των 1.234.592,53 €.

Το ποσό αυτό μεταφέρεται κάθε χρόνο προσαυξημένο από το 2014, χρονιά κατά την οποία αναλάβατε για πρώτη φορά τη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας. Συνήθως, όταν γίνονται έργα ή εκτελούνται προμήθειες και υπηρεσίες, το εγγεγραμμένο ποσό στους κωδικούς ενός δημοτικού προϋπολογισμού μειώνεται, διότι πραγματοποιείται το αντίστοιχο έξοδο της υλοποίησης.

Θα μπορούσατε να μας απαντήσετε γιατί δεν μειώθηκε ποτέ αυτό το ποσό από το 2014 ως και σήμερα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων;

Θα μπορούσατε να μας πείτε τι ακριβώς έχετε υλοποιήσει τα τελευταία 9 χρόνια της διοίκησής σας αναφορικά με την επισκευή των σχολείων μας; Επειδή πραγματικά δεν έχουμε δει τα τελευταία 9 χρόνια σε κανένα νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο ούτε λύκειο της περιοχής μας:

• να έχουν αντικατασταθεί τα κουφώματα με σύγχρονα ενεργειακά,

• να έχουν αλλαχθεί τα απαρχαιωμένα και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης είτε με νέα συστήματα υψηλής απόδοσης πετρελαίου είτε με ενεργειακές αντλίες θερμότητας,

• να έχουν προστεθεί μονώσεις στην υφιστάμενη τοιχοποιία,

• να έχουν επισκευαστεί οι στέγες των σχολικών μονάδων,

• να έχουν συντηρηθεί τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα,

• να έχει αλλαχθεί ο εσωτερικός ανεπαρκής φωτισμός με σύγχρονα φωτιστικά τύπου led,

• να έχουν μπει σκίαστρα στους εξωτερικούς χώρους,

• να έχουν απλά βαφεί εσωτερικά και εξωτερικά οι τοίχοι,

• να έχουν επισκευαστεί και συντηρηθεί σωστά οι σωληνώσεις των υδρορροών,

• να έχει αγοραστεί καινούριος τεχνολογικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση της ψηφιοποίησης της διδασκαλίας,

• να έχουν αντικατασταθεί οι μαυροπίνακες διδασκαλίας με νέους διαδραστικούς πίνακες,

• να έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ για τον ετήσιο συμψηφισμό των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος,

• να έχουν εκσυγχρονιστεί με νέο εξοπλισμό τα εργαστήρια των φυσικών επιστημών,

• να έχουν αναβαθμιστεί οι αύλειοι χώροι τους και συνακόλουθα, οι χώροι των αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ

Απαντήστε μας, σας παρακαλώ:

Πότε ακριβώς σκοπεύετε να παρέχετε στους μικρούς πολίτες του Δήμου μας τις σχολικές εγκαταστάσεις που τους αξίζουν; Τι ακριβώς περιμένετε εννέα χρόνια και δεν εξωραΐζετε αισθητικά και λειτουργικά τα σχολικά μας κτίρια; Γιατί δεν δημιουργήσατε καλαίσθητους και ασφαλείς σχολικούς χώρους; Δεν το αξίζουν τα παιδιά αυτού του Δήμου; Γιατί τα έχετε καταδικάσει να δέχονται το ύψιστο αγαθό της παιδείας σε υγρές, ψυχρές και σκοτεινές αίθουσες; Μονάχα σας παρακαλώ μην απαντήσετε πως μια τέτοια απλή μελέτη εργασιών δεν μπορούσε επί 9 χρόνια να την εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο τμήμα παιδείας. Προς ενημέρωσή σας, τέτοιου είδους μελέτες συντήρησης και επισκευής θεωρούνται απλούστατες και δύνανται να ετοιμαστούν άμεσα μετά από αυτοψία των σχολικών μονάδων. Αλλά και αν ακόμη αδυνατούσαν οι υπηρεσίες σας να την εκπονήσουν, θα μπορούσατε νομιμότατα να την αναθέσετε σε ιδιώτες μηχανικούς. Σωστά; Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε επί εννέα χρόνια.

Άρα, αδυνατεί η διοίκησή σας να προσφέρει τα αυτονόητα για την παιδεία ή μάλλον … αδιαφορεί παντελώς για το μέλλον του Δήμου μας, το οποίο προσδιορίζεται από την εκπαίδευση που λαμβάνουν τα σημερινά παιδιά – οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Αλεξάνδρεια Ημαθίας 27-08-2023

«μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *