ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Απόστολος Βεσυρόπουλος στη Βουλή: “Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων”

Απόστολος Βεσυρόπουλος στη Βουλή: “Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων”

– Νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ημαθίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος, το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες, οι ψηφιακές πλατφόρμες για πρώτη φορά υποχρεούνται να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές και να διαβιβάζουν τα στοιχεία αυτά στις φορολογικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ θα συλλέγει τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες των πλατφορμών, θα μπορεί να προβαίνει σε διασταυρώσεις στοιχείων ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα ταυτόχρονων ελέγχων με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι θεσπίζονται υποχρεώσεις στους διαχειριστές πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού, οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να συλλέγουν και να μεταβιβάζουν στις φορολογικές αρχές δεδομένα σχετικά με τους πωλητές που αξιοποιούν τις πλατφόρμες για να δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως:

– μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας, εμπορικών ακινήτων καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης,

– μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς,

– παροχή προσωπικών υπηρεσιών και πώληση αγαθών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αποσαφήνιση με απόλυτη σαφήνεια της φορολογητέας ύλης σε ότι αφορά στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στους λοιπούς έμμεσους φόρους.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις ρυθμίσεις με τις οποίες, θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όπως σημείωσε, η υιοθέτηση αυτών των τεχνικών ρυθμίσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών εργαλείων στα πλαίσια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που εισάγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αποτελεί συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου της προηγούμενης τετραετίας που οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ένα δρόμο που επέλεξαν για μία ακόμη φορά με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *