ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Με Χαλκίδη, με Μάρκου, με Ζαχαριάδου και άλλα παιδιά…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Με Χαλκίδη, με Μάρκου, με Ζαχαριάδου και άλλα παιδιά…

Καλό χειμώνα να έχουμε, αυτή είναι η ευχή μου προς όλες και όλους σας, με το ξεκίνημα της στήλης, μετά Τις καλοκαιρινές διακοπές. Κωδικοί του σημερινού σημειώματος τα ονόματα “Μιχάλης Χαλκίδης”, “Λιάνα Ζαχαριάδου” και “Κατερίνα Μάρκου”. Παρακάτω θα διαβάσετε τους λόγους και όπως πάντα αναμένω τα σχόλια. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η κατάσταση με τις δημοτικές εκλογές στην Αλεξάνδρεια και με τις βουλευτικές εκλογές στην Ημαθία, θα εξελιχθεί σε… ροντέο. Έχουμε πληροφόρηση από πρώτο χέρι (όπως πάντα) και έχουμε να πούμε και να γράψουμε πολλά

ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ξεκινώ με τα νεώτερα για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας. Εδώ ο κύβος ερρίφθη. Ο Μιχάλης Χαλκίδης ενημέρωσε την επίσημη Νέα Δημοκρατία (στην Αθήνα) ότι “τελεσίδικα” αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αλεξάνδρεια και όχι στη Βέροια. Μια εξέλιξη που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία της Αλεξάνδρειας και ήδη άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία της Βέροιας, διότι μετά την οριστική απόφαση του πρώην βουλευτή να μην ασχοληθεί με τον εκεί δήμο, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά ονόματα, που πλέον “ακούγονται” ως υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ για τον Δήμο της πρωτεύουσας.

Οι Μηνάς Γιώργος, Γκαμπέσης Αργύρης, Πατσίκας Ζήσης, Παπαγιάννης Γιάννης, Εμμανουηλίδης Απόστολος, Μπατσαρά Γεωργία, Καζαντζίδης Θόδωρος και άλλα πρόσωπα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, φέρονται να ενδιαφέρονται ή να “εξετάζονται” ως υποψήφιοι δήμαρχοι Βέροιας, ενώ  παράλληλα υπάρχουν και άτομα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που εξετάζονται επίσης ως πιθανοί υποψήφιοι για τη συγκρότηση ενός ευρύτερης αποδοχής συνδυασμού που θα υποστηριχθεί στη Βέροια και από τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι Γουλτίδης Γιώργος, Παυλίδης Παύλος και Καγκελίδης Αντώνης (ο τελευταίος υπολογίζεται και ως υποψήφιος από την Ημαθία και για τον συνδυασμό Τζιτζικώστα).

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία Βέροιας υπάρχει ένα συνονθύλευμα υποψηφίων για τον εκεί δήμο. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αυτό το συνονθύλευμα (θεμιτών προθέσεων ή προθέσεων μικροπολιτικής σκοπιμότητας), προκλήθηκε εξ αιτίας της τελικής απόφασης Χαλκίδη να επιλέξει την υποψηφιότητα της Αλεξάνδρειας.

ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ Η Ν.Δ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ούτως ή άλλως, δεν συμπεριλαμβάνονταν στους Δήμους όπου η Νέα Δημοκρατία σκόπευε να δώσει χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο. Όμως η απόφαση του Μιχάλη Χαλκίδη “ενισχύει” την πρόθεσή τους, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης ανήκει επίσης στον κομματικό χώρο τους. Έτσι, παρά τους διαφαινόμενος σχεδιασμούς της τοπικής κομματικής ηγεσίας, να βαδίσει η Νέα Δημοκρατία προς τις δημοτικές εκλογές, έχοντας μόνο ένα υποψήφιο δήμαρχο από τον χώρο της, αυτό τελικά δεν θα συμβεί. Δύο λοιπόν σίγουρα (για την ώρα) οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αλεξάνδρεια, από τον χώρο της ΝΔ, ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης και ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος (Μελίκης) Μιχάλης Χαλκίδης.

ΚΙΝΑΛ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ

Σίγουρο είναι επίσης ότι και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ για το θεαθήναι) θα “κατεβάσει” υποψήφιο δήμαρχο Αλεξάνδρειας. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας υποψηφιότητας, “έγερνε” προς την μεριά του Κώστα Ναλμπάντη, όμως η περίπτωση αυτή αρχίζει να χάνει τον χαρακτήρα του “φαβορί” και σίγουρα έπαψε να αποτελεί το “στάνταρ”. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Δήμο Αλεξάνδρειας, που μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και συνθήκες για την τελική απόφαση, διαφωνούν ανοιχτά με την υποψηφιότητα Ναλμπάντη. Διαφωνούν επειδή δεν εγκρίνουν συμπεριφορές και πολιτικές επιλογές από προηγούμενα χρόνια, κυρίως όμως διαφωνούν για το εάν μπορεί να εκπροσωπήσει το “ζητούμενο” του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αλεξάνδρειας. Το σίγουρο είναι ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη “κατασταλάξει” στο θέμα των δημοτικών εκλογών, συζητούν συνεχώς και κάνουν εκτιμήσεις για ονόματα πιθανών υποψηφίων, παλιών και νεωτέρων στελεχών, ανδρών και γυναικών.

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο τέταρτος υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας θα προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”. Στον χώρο αυτό, οι “σταθερές” είναι πολλές, όπως και οι αξίες αλλά και οι… εμμονές, έστω κι αν αυτό δεν δίνει κάποια ευρύτερη προοπτική. Για λόγους επίκλησης “συνέπειας” είναι σίγουρο ότι θα θέσουν και πάλι, ζήτημα συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων της περιοχής, πάνω σε πλατφόρμα προτάσεων κοινής αποδοχής και κάπου εκεί θα διαφωνήσουν (πάλι) και θα κατέβουν μόνοι τους. Το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος ο Χρήστος Αλευράς δεν είναι το ζητούμενο, όταν συζητάμε για αυτό τον χώρο. Το ζήτημα είναι ότι θα έχουν υποψήφιο δήμαρχο και το ζητούμενο είναι εάν θα επιμείνουν στην παλιότερη στάση τους ότι το ΚΚΕ “δεν στηρίζει κανένα τη δεύτερη Κυριακή”.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας δεν φαίνεται να κατεβάζει υποψήφιο δήμαρχο. Θα ακολουθήσει κι εδώ κάτι σαν το μοντέλο που σχεδιάζεται για τον δήμο Βέροιας, όπου θα στηρίξει τον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Βοργιαζίδη (νυν δήμαρχο Βέροιας). Ήδη ο Βοργιαζίδης άρχισε να κυκλοφορεί αξύριστος, χτίζοντας δυναμικά το προφίλ ενός αριστερίζοντος κεντροαριστερού. Δεν ξέρω όμως πόσο διατεθειμένοι είναι να αφήσουν… μούσι, ως υποψήφιοι ενός κεντροαριστερού σχήματος, ο Κώστας Ναλμπάντης, ο Νίκος Μπρουσκέλης, ο Μπάμπης Γκιόνογλου (άρχισε να “κυκλοφορεί” πάλι το όνομά του) και άλλοι που συζητιούνται ότι θα μπορούσαν να ηγηθούν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ως υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

Σίγουρα δεν θα αφήσει μούσι (σε κάθε περίπτωση), η κυρία Λιάνα Ζαχαριάδου που το τελευταίο διάστημα άρχισε να εμφανίζεται ως ενδεχόμενη υποψηφιότητα για τον Δήμο Αλεξάνδρειας, σε ένα συνδυασμό της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Είναι ένα “καινούργιο” όνομα που προέκυψε μετά τον έντονο προβληματισμό και τις πολλές αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Κώστα Ναλμπάντη.

Αναζητήθηκαν ονόματα, εξετάστηκαν εναλλακτικές (ο Μπρουσκέλης που σας έλεγα πριν), συζητήθηκαν ενδεχόμενα μελλοντικής δόμησης μέσω ασφαλούς “αναπαλαίωσης” (η περίπτωση Γκιόνογλου που σας έλεγα πριν) και τελικά έπεσε η πρόταση για κάτι “πραγματικά νέο” στον χώρο της κεντροαριστεράς, με πολλούς να συγκλίνουν στην περίπτωση της Λιάνας Ζαχαριάδου (επιθεωρήτρια ασφαλειας και υγείας στο Υπουργειο Εργασίας Κοινωνικής Ασφαλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Πρόσωπο γνωστό στην τοπική κοινωνία, με σαφή πολιτική τοποθέτηση, σύγχρονων αντιλήψεων και σίγουρα άφθαρτη σε σχέση με την τοπική ίντριγκα που συχνά ταλανίζει και τον πολύπαθο πολιτικό χώρο της Ρουμλουκιώτικης κεντροαριστεράς.

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Ζαχαριάδου για τον Δήμο Αλεξάνδρειας, διατυπώνουν την άποψη ότι είναι από τις περιπτώσεις που μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις κι έχει δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, έναντι άλλων ονομάτων που ακούγονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ταυτίζονται ως πρόσωπα με μικρά ή μεγαλύτερα πολιτικά “βάρη”. Η Λιάνα Ζαχαριάδου, λένε οι ίδιοι, δεν κουβαλάει τίποτε αρνητικό, έχει ιδιαίτερα συμπαθητικό προφίλ σε μεγάλο εύρος της κοινωνίας και μπορεί να οδηγήσει στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ένα ενωτικό κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο.

Για να γίνει όμως αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υποστηρικτών της, είναι αρχική προϋπόθεση να υπάρχει μια άκρως ενωτική σύμπνοια στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να υπάρχει πραγματική υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιτευχθεί μια υποστήριξη με χαρακτηριστικά “αφύπνισης” από άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και να διεκδικήσει σε δεύτερη φάση (Κυριακή) ικανό μερίδιο από δυνάμεις του χαμένου υποψήφιου της κεντροδεξιάς, ποντάροντας και στην αναμενόμενη πόλωση που θα δημιουργηθεί εκεί, μεταξύ των συνδυασμών Γκυρίνη και Χαλκίδη, κατά την μακρά προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών που ξεκινά άμεσα.

ΧΩΡΙΣ ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Αφήνοντας τις εξελίξεις με τα δημοτικά, περνάω αμέσως στις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο ανασχηματισμός έγινε, η Ημαθία έμεινε ξανά χωρίς εκπρόσωπο στην κυβέρνηση (όπως τα είχαμε προβλέψει) και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για την αλλαγή των πολιτικών δεδομένων. Θα ήθελα πολύ να μάθω, πως αισθάνεται για παράδειγμα, η Φρόσω Καρασαρλίδου που βλέπει την Κατερίνα Παπακώστα να παράγει πλέον πολιτική που επηρεάζει και το κόμμα της, εμμέσως ως μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα ήθελα επίσης να μάθω πως αισθάνονται και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπουν το κόμματους να διατηρεί ως πολιτικό στέλεχος τον Ημαθιώτη σύζυγο μιας υφυπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα. Και αναφέρομαι στα στελέχη της ΝΔ διότι ο κόσμος της ΝΔ έχει αγανακτήσει από όλα αυτά και θα εξακολουθήσει να ψηφίζει το κόμμα του, όχι επειδή υποστηρίζει τον Κυριάκο και τις πολιτικές του αλλά επειδή δεν αντέχει άλλο τον Τσίπρα και τις πολιτικές του.

ΓΙΑΤΙ Η ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ;

Να συνεχίσω με τη Νέα Δημοκρατία, για να διαπιστώσω και πάλι ότι οι κομματικοί αρμόδιοι της Ημαθίας εξακολουθούν να απαξιώνουν την Αλεξάνδρεια και την περιοχή της και δεν ξέρω τι ρόλο έχουν σε όλα αυτά, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Ρουμλουκιώτες πολιτευτές και η τοπική κομματική οργάνωση. Αναφέρομαι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή στην Ημαθία, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των καθιερωμένων κομματικών περιοδειών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα παραμείνουν στην Ημαθία μια ολόκληρη ημέρα και σε σχέση με την περιοχή μας, θα επισκεφτούν μόνο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης. Κατά τα λοιπά θα (ξανά) επισκεφτούν την ΑΛΜΜΕ (καλά μαντέψατε), τη Βένους (καλά ξαναμαντέψατε) και άλλες βιομηχανίες της Βέροιας και άλλες τόσες της Νάουσας. Η Αλεξάνδρεια μοιάζει να τους είναι ανύπαρκτη, ενδεχομένως και “δυσκοίλια” λόγω των δημοτικών εξελίξεων. Ίσως όμως κάποιοι δεν θέλουν να δημιουργήσουν και “δυσαρεστημένους”, εάν πάνε “κάπου” και δεν πάνε “αλλού” (διότι δεν γίνεται να πάνε σε όλους), οπότε δεν πάνε σε κανέναν κι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Καταλάβατε;

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΝΔ: ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας  πέρα από συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις, θα επισκεφθεί τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη  και τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για επίσκεψη σε δήμαρχο και θα σας πω αμέσως την αιτία. Στη Βέροια ο δήμαρχος (Κ. Βοργιαζίδης) δεν είναι δικός τους, ενώ στην Αλεξάνδρεια δεν έρχονται στον Π. Γκυρίνη για να μην δυσαρεστήσουν την πλευρά του Μιχ. Χαλκίδη. Και αφού δεν πάνε στον Γκυρίνη, την “πληρώνει” και ο δήμαρχος Ναούσης, Νίκος Κουτσογιάννης, που επίσης είναι δικός τους, αλλά τον βγάζουν “απέξω” διότι δεν γίνεται να πάνε εκεί και να  μην έλθουν εδώ. Καταλάβατε;

Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Έχει επίσης ενδιαφέρον και η στελέχωση του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας που το αποτελούν ο Λευτέρης Αυγενάκης (Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής), ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (βουλευτής Ρεθύμνου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ), ο Μακάριος Λαζαρίδης (πολιτευτής Καβάλας και σύμβουλος επικοινωνίας του Προέδρου ΝΔ) και η Κατερίνα Μάρκου (βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης).

Η Κατερίνα Μάρκου είναι το πρόσωπο που προκαλεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι ολοένα και περισσότερο ακούγεται στην Αθήνα, ως πιθανή υποψήφια βουλευτής, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Ημαθίας. Η κα Μάρκου σήμερα είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε αρχικά με το “Ποτάμι”, στη Β’ εκλογική περιφέρεια. Προσχωρώντας στη Νέα Δημοκρατία δεν είχε καμία ελπίδα να διεκδικήσει μια από τις δύο έδρες που αναμένεται να επανεκλέξει το νέο κόμμα της, στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Κι αυτός είναι ο λόγος που αρχικά σχεδίαζε να είναι υποψήφια στη Β΄ Αθήνας. Όμως η πρόσφατη κατάτμηση της Β’ Αθήνας δυσκόλεψε ιδιαίτερα την πιθανότητα εκλογής της.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον Μητσοτάκη αναζήτησε μια εκλογική περιφέρεια όπου η Μάρκου θα μπορούσε να εκλεγεί. Ο λόγος αυτού του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σχετίζεται με το ότι η Θεσσαλονικιά βουλευτής προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς (πολιτεύονταν και με τη ΔΗΜΑΡ του κυρ Φώτη Κουβέλη) και δίνει ξεχωριστό χρώμα στην ιδεολογική σαλάτα (προφίλ το λένε) που θέλει να λανσάρει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να ξεφύγει από τους εναγκαλισμούς των δεξιών στελεχών.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου ενδιαφέροντος, εντοπίστηκε και η Ημαθία όπου η Κατερίνα Μάρκου φέρεται να έχει συγγένειες (στην περιοχή της Νάουσας όπως έμαθα) και καθώς με το ισχύον εκλογικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται να εκλέξει στο Νομό μέχρι και τρεις βουλευτές, εάν πρωτεύσει εκλογικά, άρχισαν να δρομολογούν την τοπική προώθησή της. Εάν ισχύουν όλα αυτά, η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου είναι σίγουρα θέμα ερώτησης που μπορεί να γίνει στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα δώσει το κλιμάκιο της ΝΔ την Παρασκευή στη Βέροια. Κι αν δεν είμαι εγώ εκεί για να την κάνω, ας το κάνει ένας άλλος συνάδελφος. Θα έχει ενδιαφέρον.

Ο Αλεξανδρινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *