ΓΥΝΑΙΚΑ posted by

Η διατροφολόγος Εμμανουέλα Πασχαλίδου συμβουλεύει για τη διατροφή των παιδιών με την έναρξη των σχολείων

Η διατροφολόγος Εμμανουέλα Πασχαλίδου συμβουλεύει για τη διατροφή των παιδιών με την έναρξη των σχολείων

Η απόδοση του μαθητή στο σχολείο δεν εξαρτάται μόνο απο το πόσο καλά έχει προετοιμαστεί, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή ισορροπημένη διατροφή.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς…

Καταρχάς το πρωινό, ο εγκέφαλος του παιδιού χρειάζεται άμεσα τροφή για την παροχή ενέργειας, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πλήρες θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.

Το πρωινό ενδείκνυται να παρέχει τουλάχιστον δύο διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ιδανικά θα μπορούσε να είναι  “ΠΛΗΡΕΣ” συνδυάζοντας τρόφιμα, απο την ομάδα δημητριακών ( δημητριακά ολικής αλέσεως με νυφάδες βρώμης μαύρης σοκολάτας, ψωμί ή φρυγανιές), της πρωτεΐνης (γάλα, ξινόγαλα, κεφύρ, γιαούρτι, αυγό, τυρί, άπαχο ζαμπόν γαλοπούλας, και φρέσκα φρούτα ή χυμό). Οι γονείς μπορείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα. Φροντίστε να δώσετε το καλό παράδειγμα. Διαθέσετε λίγο από το πολύτιμο χρόνο σας για ένα πρωινό γεύμα με τα παιδιά σας. Μπορείτε να εμπλέξετε και τα παιδιά στην προετοιμασία.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από “καύσιμα” για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά ,με τη μορφή γλυκόζης, για να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει την απαραίτητη γλυκόζης στον εγκέφαλο. Ο μαθητής θα πρέπει να τρώει snack κάθε τρείς με τέσσερις ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα δύο κύρια γεύματα θα πρέπει να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. Ένα “ΠΛΗΡΕΣ” γεύμα περιέχει έναν εκπρόσωπο από την ομάδα του κρέατος ή των οσπρίων, έναν εκπρόσωπο από την ομάδα των δημητριακών (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα) και έναν εκπρόσωπο απο την ομάδα των λαχανικών.

Η πρόσληψη λίπους είναι επίσης αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Υπάρχουν παιδιά, που αποδίδουν για την εγκεφαλική λειτουργία, όπως Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Τα παιδιά αυτά σχετίζονται με την ταχύτητα σκέψης.

Φροντίστε να προσφέρετε στα παιδιά συχνά, ψάρια και θαλασσινά (2 φορές την εβδομάδα). Οι φυτικές πηγές μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη αυτών των λιπιδίων όπως καρποί και σπόροι (καρποί άψητοι, ηλιόσποτοι, καθώς το ελαιόλαδο, καλαμπόκι σουσάμι, λιναρόσπορος) για τα απαραίτητα Ω-6.

Όσον αφορά το snack του σχολείου και το απογευματινό snack, μπορούμε να συστήνουμε στα παιδιά φρούτα, το γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, σάντουιτς σύμφωνα με την επιθυμία του παιδιού, κουλούρι με σουσάμι ή ένα κομμάτι σπιτική πίτσα.

Η κατανάλωση με μέτρο της μαύρης σοκολάτας, αυξάνει την παραγωγή ορμονών που έχουν συνδεθεί με την καλύτερη διάθεση. Γι’αυτό χαρακτηρίζεται ως ενισχυτικό τρόφιμο κατά την περίοδο των εξετάσεων και του έντονου διαβάσματος.

Η πρότασή μου όσον αφορά τα γλυκά είναι ότι θα πρέπει να τα περιορίσουμε και να τα προσφέρουμε στα παιδιά μας με μέτρο. Σε καμία περίπτωση δεν θα τους τα στερήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να τα συνδέσουμε με τα σαββατοκύριακα, σε μία οικογενειακή έξοδο ή στα παιδικά πάρτι.

Ακολουθήστε μας στο facebook:

ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Καλή σχολική χρονιά!!!

Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα και υγιεί.

Πασχαλίδου Εμμανουέλα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βετσοπούλου 73, Αλεξάνδρεια

Facebook: Κλικ ΕΔΩ (ενημερωθείτε για διατροφικά tips και συνταγές)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2333400627 – 6978045920

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *